lux-airport

Lux Airport

Lux Airport kiest Ordina voor implementatie SAP S/4HANA

Om haar groei te ondersteunen en om verder te professionaliseren zet de Luxemburgse luchthaven Lux Airport in op SAP S/4HANA voor haar belangrijkste administratieve processen. Dit getuigt van de bereidheid van de luchthaven om te innoveren en steeds meer digitaal te gaan werken.

Luchthaven Luxemburg-Findel is de enige luchthaven in het Groothertogdom Luxemburg met ongeveer 230 werknemers. Het is ’s werelds 25e grootste luchthaven en Europa’s 6e grootste vrachtluchthaven. Het bestaat uit 3 terminals (terminal A, terminal B en bedrijfsterminal) en verwelkomde vorig jaar 3,6 miljoen passagiers en verwerkt ongeveer 940.000 ton goederen. Voor het eerst in haar geschiedenis registreerde de luchthaven ook meer dan 300.000 passagiers per maand gedurende meerdere maanden. Met 1,84 miljoen passagiers blijft Lux Air veruit de belangrijkste luchtvaartmaatschappij op de luchthaven van Luxemburg.

Kiezen van een SAP-partner

Lux Airport vertrouwde de selectie van een dienstverlener die een nieuw platform kan bieden voor het managen van haar organisatieprocessen toe aan een adviesbureau. De behoefte aan meer professionalisme in haar diensten, gekoppeld aan een aanzienlijke groei van haar activiteiten (het bedrijf zag het aantal passagiers stijgen van 2 miljoen in 2013 naar meer dan 3 miljoen in 2017), moedigt de luchthaven in feite aan om haar bestaande oplossingen, grotendeels ontwikkeld op maat en nu verouderd, te vervangen.

Onder de selectiecriteria had Lux Airport vooral de nadruk gelegd op de betrouwbaarheid van het platform, de stabiliteit, het vermogen om te integreren met andere toepassingen, zowel interne als externe partners: klanten, andere operatoren die actief zijn op de luchthaven, enz.

Ordina als SAP implementatiepartner

Uiteindelijk koos Lux Airport voor de door Ordina voorgestelde oplossing, namelijk S/4HANA van SAP, een geïntegreerd platform aan de spits van de technologische evolutie. Begin 2018 heeft Ordina de modules Algemeen- en Kostprijsberekening, Inkoopmanagement, Operationeel en Commercieel Management ingezet. De businessmodule luchtvaart wordt gemigreerd naar SAP S/4HANA. Integratie met de andere spelers op de site is de volgende logische stap.

Een van de grote uitdagingen van het project was de vervanging van de vele manuele processen die nog steeds op papier worden uitgevoerd, gezien het feit dat de activiteiten van Lux Airport grotendeels gedecentraliseerd zijn (met name sinds de bouw van de nieuwe terminal B in de zomer van 2017). Ook de vele interacties met andere handelspartners vereisten een efficiënt en geïntegreerd centraal systeem.

Het project ging van start in september 2017 en is sinds begin 2018 volledig operationeel. Naast het helpen bij de keuze van de hardware, nam Ordina het hele project voor haar rekening, inclusief fysieke installatie, ontwerp, implementatie (met als voordeel dat S/4HANA grotendeels voorgeconfigureerd is, wat de implementatie versnelt, ook al is de business van Lux Airport heel specifiek en zijn behoeften heel specifiek), ondersteuning en onderhoud en gebruikerstraining.

Lux Airport is al van plan om nieuwe functionaliteiten toe te voegen aan haar S/4HANA platform, met name op het gebied van documentbeheer en integratie met andere oplossingen.