Optimalisatie van de Stand-, Gate- and Bus Planning voor Brussels Airport

Met bijna 2 miljoen passagiers is Brussels Airport één van de grootste luchthavens van Europa en de hoofdluchthaven van België. Brussels Airport verbindt de hoofdstad van Europa met 238 bestemmingen over de hele wereld, die door 76 luchtvaartmaatschappijen worden aangevlogen.

Door de alsmaar groeiende operationele ochtendpiek op Brussels Airport kunnen niet alle vliegtuigen aan een gate met boardingbrug worden opgevangen. Om haar klantenervaring te verbeteren, moderniseerde Brussels Airport haar busdiensten. Meer dan 30 (elektrische) bussen worden dan ook dagelijks gebruikt om passagiers te vervoeren tussen de 110 gates en 170 vliegtuigstandplaatsen, waardoor het een cruciaal proces is in de dagelijkse operaties.

Naast een grote investering in gloednieuwe elektrische bussen, heeft de luchthaven aan Ordina gevraagd om een state-of-the-art busplanning en -optimalisatie oplossing te implementeren om de bussen zo efficiënt mogelijk in te zetten (het minimaliseren van de afgelegde afstanden en het aantal benodigde chauffeurs). Deze nieuwe oplossing vereiste een grote upgrade van de bestaande Stand & Gate planningsoplossing, en een strakke integratie met de IT-systemen van de luchthaven en de mobiele communicatie met de bussen. Deze oplossing leidt tot o.a. verbeterde stiptheid, verbeterde ervaring met passagiersbussen en een verminderde impact op het milieu (duurzaamheid).