plantentuin-meise

Plantentuin Meise, user Research

Plantentuin Meise is een botanische tuin én een onderzoeksinstelling, gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Tropische en Europese plantkunde staan centraal. Onderzoeksprogramma’s zijn erop gericht om zoveel mogelijk planten voor de toekomst te bewaren. In het kader van het DOE project (Digitale Ontsluiting Erfgoedcollecties) rees de vraag om informatie over meer dan 2,5 miljoen planten te digitaliseren en te delen met de rest van de wereld. Bij elke plant hoort fysieke, historische en ecologische informatie. Informatie moet efficient beschikbaar zijn en het werk van onderzoekers versnellen.
Clockwork legde de basis voor een gebruiksvriendelijke oplossing, waarmee onderzoekers, afhankelijk van hun noden, snel en eenvoudig informatie kunnen terugvinden. Verschillende interactieve workshops met botanische wetenschappers gaven inzicht in hoe zij informatie zoeken, interpreteren, linken en valideren.
De user-research workshops werden verwerkt in een academische paper voor wetenschappelijke instituten. De paper bevat zowel best practices als te vermijden valkuilen. Kortom, een basis voor slimme digitalisering.