Rabobank versnelt data-analysemogelijkheden voor interne fraudebestrijding

High performance team van Ordina ontsluit data voor analyse-omgeving.

De laatste jaren is de wet- en regelgeving op het gebied van compliance binnen de bancaire sector flink aangescherpt. Om ervoor te zorgen dat de afdeling Compliance binnen de Rabobank goed haar werk kan doen, is het belangrijk dat data eenvoudig beschikbaar is. Een speciale unit binnen de Rabobank is momenteel druk bezig om die data beschikbaar te maken en zo optimaal mogelijk te ontsluiten. Een High performance team van Ordina ondersteunt de bank daarin.

Data-ontsluiting

Volgens Marc van Liempt, manager van de FIB (Forensic Intelligence Box)-unit binnen Rabobank, is zijn unit flink in beweging. “De afgelopen jaren hebben we de oude eigen data-omgeving van Compliance onder IT-beheer gebracht. Deze oude data-omgeving is verouderd en zal dit jaar nog uitgeschakeld worden. Daarnaast zijn we binnen de Rabobank druk bezig met een cloudmigratie. Inmiddels hebben we als FIB alle data in de cloud staan, maar dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Vorig jaar is er een initiatief gestart om al die data naar een Enterprise Data Lake over te brengen, zodat alle data zich op één centrale plek bevindt. Eind december 2020 was dat data lake beschikbaar om aan te sluiten. Aan ons vervolgens de taak om die data zo optimaal mogelijk te ontsluiten en beschikbaar te maken voor Compliance. Om die data-ontsluiting van het datalake naar de analyse-omgeving voor de interne fraudeafdeling mogelijk te maken, hebben we de hulp ingeroepen van Ordina.”

Data-driven HPT

Om de opdracht bij de Rabobank zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, heeft Ordina goed gekeken naar de samenstelling van het data-driven High performance team (HPT). Het HPT kent dan ook een multidisciplinaire samenstelling met onder meer een scrum master, een team performance coach, twee BI-consultants en drie GEO-ICT-consultants die allemaal hun sporen hebben verdiend op het gebied van data gedreven werken. Marc van Liempt: “Dit team heeft vanaf scratch moeten beginnen. Ze waren een van de eersten die gebruikmaakten van het data lake en de data moesten gaan ontsluiten. Een van onze eigen solution architecten had een visie op hoe hij de opbouw van de data wilde vormgeven. Het team heeft in afstemming met hem een oplossing uitgewerkt en aangegeven welke technologie daarvoor het beste gebruikt kon worden. Dat hebben ze gedaan door veel te pionieren en tot in detail uit te zoeken hoe iets werkt en wat de beste oplossing is. Ze zijn gewoon aan de slag gegaan en zijn overal informatie gaan ophalen. Ze zaten overal en nergens binnen de bank. Daarnaast hebben ze contact gezocht met Microsoft als ze tegen problemen opliepen. Zoals bijvoorbeeld het dataformaat, ik wist niet dat er zoveel dataformaten waren. Dat hebben ze allemaal uitgevogeld waardoor ze het voor elkaar hebben gekregen om het data lake te ontsluiten met een workaround die nu ook door Microsoft wordt gebruikt bij gelijksoortige problemen. Dat is wel even punten scoren. Ze zijn nu bijna klaar met de initiële opdracht. Het team heeft dat heel goed gedaan. We hadden nooit verwacht dat het zo snel zou gaan.”

Goede samenwerking

Van Liempt is dan ook zeer te spreken over het High performance team van Ordina en de samenwerking tussen het team en de Rabobank. “Ordina is erin geslaagd om een team neer te zetten dat, ondanks corona, direct aan de slag is gegaan en heeft meegeholpen om een datavraagstuk op te lossen. Ze hebben de basis gelegd voor andere teams die ook de aansluiting met het data lake moeten verzorgen. De teamdynamiek en expertise waren ook heel goed. En ze hebben goed geluisterd naar de klantvraag. Maar ze durven ook nee te zeggen als iets niet kan. Als tijdslijnen niet realistisch is, dan komen ze met goede argumenten. En wat ook erg prettig is; het team stelt zich heel erg open op naar de mensen van de Rabo, deelt de kennis en zoekt samen naar oplossingen, zodat we die in de toekomst kunnen hergebruiken.”

Data sneller ontsluiten

Door het goede werk van het HPT kan de Rabobank beter voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van compliance. Van Liempt: “Door de hulp van het HPT zijn onze analysemogelijkheden echt verbeterd en blijven we de verandering voor. Omdat we nu over heel veel data beschikken en de technologie hebben om data goed en snel te kunnen ontsluiten, kunnen we de business snel een antwoord geven. Als een fraude-analist bijvoorbeeld wil weten hoe een fraudepatroon gisteren heeft plaatsgevonden, dan kunnen we helpen met het leveren van de data. Daarnaast kunnen we ook rapportages maken over welke risicoprofielen we hebben in bepaalde klantgroepen. Die data komen ook bij ons vandaan. Dus op uiteenlopende compliance-gerelateerde vragen kunnen we nu sneller, tegen lagere kosten, een antwoord geven, waardoor de business actie kan ondernemen. Dat is een belangrijke toegevoegde waarde.”

High performance teams

Benieuwd wat onze High performance allemaal doen of wat zij voor uw organisatie kunnen betekenen? Klik hier voor meer informatie over onze High performance teams of neem contact met ons op via onderstaande formulier.