MTE Gertjan

De magie van Microsoft Azure. Meet the Ordina-expert

Gertjan Vanthienen

Microsoft (MS) niet zo sexy als Google, Facebook of Amazon? Dat dacht u maar. Een gesprek met Gertjan Vanthienen zal u overtuigen van het tegendeel. Gertjan werkt sinds 2014 bij het MS-team van Ordina. Een bewuste keuze, omdat hij fan is van Microsoft. Zijn grootste liefde: Microsoft Azure.

“Deeply in love with everything Azure”, schrijft Gertjan op zijn LinkedIn-pagina. En eigenlijk is de solution expert al sinds zijn kinderjaren ‘deeply in love with all things technology’. “Geen enkel elektrisch toestel was veilig bij ons thuis”, lacht hij. “Ik was nog geen 8 toen ik al de radio uit elkaar haalde om de onderdelen te bestuderen. Op mijn 10e schreef ik mijn eerste code.” Er was geen twijfel: Gertjan zou informaticus worden. In 2014 studeerde hij af als master in Applied Computer Science.

Pizza, een heldere visie en een open, toffe sfeer

Afgestudeerde IT’ers worden overal met open armen ontvangen. Gertjan koos voor Ordina, na een kickstartertraject. “Er waren veel pizza’s”, lacht hij. “Maar ik was vooral onder de indruk van de visie en de open, toffe sfeer bij Ordina. Ik kon een team kiezen en sloot me meteen aan bij de Ordina Ncore-businessunit, de Microsoft-experts.” Hij voelt zich er ook na vier jaar nog als een vis in het water.

Ik was onder de indruk van de visie en de open, toffe sfeer bij Ordina.

Experimenteren om te leren

Als echte techfan sloot Gertjan ook meteen aan bij de competence center werking van NCore. Samen met collega’s probeert hij na de werkuren nieuwe technologie uit, voor de fun én om te leren: “Het competence center is onze speeltuin, waar er ruimte is voor trial en error. De interessantste inzichten nemen we uiteraard mee in projecten voor onze klanten.” Zijn tofste realisatie is niet meteen voor commercialisering vatbaar, geeft Gertjan toe: “Samen met een collega ontwierp ik tijdens een hackaton een boze teddybeer die communiceert met Visual Studio. Door het project leerden we ontzettend veel over gezichtsherkenning en chatbots. En we gingen met de hoofdprijs naar huis.”

Het competence center is onze speeltuin: daar is er ruimte voor trial and error. De interessantste inzichten nemen we mee in projecten voor onze klanten.

Overstap naar MS Azure: een roadmap op maat

“De cloud is er al lang maar de mogelijkheden van Microsoft Azure zijn vandaag echt indrukwekkend. Het aanbod cloudservices blijft constant groeien”, aldus Gertjan. “En steeds meer bedrijven durven de cloud omarmen. Ze geloven dat cloudservices voldoende veilig zijn, dat ze de kosten drukken en flexibel en schaalbaar zijn. Niettemin vergt de overstap naar een cloudplatform een hele aanpassing van een onderneming. Het is echt een (digitale) transformatie in de puurste zin van het woord. Daarom doen wij veel meer dan systemen overzetten naar de cloud. We ondersteunen onze klanten in het volledige traject: van analyse, cultuur, way of working, governance tot en met managed services.”

De overstap naar een cloudplatform vergt wel een hele aanpassing. Het is echt een (digitale) transformatie in de puurste zin van het woord.

Structurele ondersteuning bieden

Het project dat Gertjan en zijn collega’s realiseerden voor Energyville – VITO illustreert die aanpak. “VITO wou het Azure-platform inzetten om op een kostenefficiënte manier een schaalbaar data platform te bouwen dat de algoritmes van Energyville, databronnen komende uit apparaten en sensoren combineert met data van de energiemarkt. Ze zochten een partner om hen daarin te begeleiden”, vertelt Gertjan. “Wij boden een intensieve samenwerking aan.” Gertjan en zijn collega’s zaten samen rond de tafel om de noden, visie en strategie van Energyville in kaart te brengen en op te lijsten waar Azure toegevoegde waarde zou bieden. Ze deden een Proof of concept om de visie en aanpak te valideren. “Op basis van de resultaten legden we dan de scope vast en rolden we de oplossing uit. Die structurele ondersteuning, van analyse tot implementatie en support, biedt de klant gemoedsrust bij zo’n ingrijpend project.”

We zitten eerst rond de tafel om de noden, visie en strategie in kaart te brengen en op te lijsten waar Azure toegevoegde waarde zal bieden.

Meer dan Microsoft, een multidisciplinair team

Gertjan en zijn collega’s werken voor veel projecten nauw samen met collega’s van andere businessunits. Vaak zijn dat de collega’s van het security & privacy-team. Hun expertise was bijvoorbeeld ontzettend belangrijk in de samenwerking met één van onze klanten Lindacare, een spin-off van KULeuven. “Ze ontwikkelde een app om de data van pacemakers te bewaren en te monitoren”, legt Gertjan uit. “Ze riepen onze hulp in om hun IT-architectuur uit te werken, in de cloud, rekening houdend met Europese en Amerikaanse privacy wetgeving. Wij hosten de app nu in Azure en bieden ook managed services aan: updates, patches, capacity management, enz. Omdat de klant met patiëntengegevens werkt, was de expertise van het privacyteam cruciaal.”

Van cloud tot big data, IoT en AI

Als we bij Gertjan polsen naar het project waarin Microsoft Azure zijn sterktes volledig kan bewijzen, haalt hij de samenwerking met een grote Japanse autofabrikant aan. Deze klant zet sinds 2017 het Azure-cloudplatform in om rijden persoonlijker, intuïtiever en veiliger te maken. Gertjan is lead-architect in de Connected Mobility divisie: “Met de hulp van cloud services, IOT oplossingen en datadiensten ontwikkelt onze klant een ecosysteem voor het “connected” maken van wagens. Ik werk samen met experts van andere technologiebedrijven om mobility in de 21ste eeuw te brengen. Een fantastisch project waarin cloud, IoT, AI, big data, enz. allemaal samenkomen.”

Sociale en leiderschapsvaardigheden aanscherpen

Het enthousiasme, de motivatie en de expertise van Gertjan zijn ook Ordina niet ontgaan. Naast solution expert is hij ondertussen ook bezig met het competence centre cloud uit te bouwen binnen Ordina. Hij deelt zijn kennis en ervaringen met collega’s. Bovendien volgt hij sinds 2018 het opleidingstraject voor high potentials dat Ordina Belux samen met de Ordina Academy in Nederland organiseert. “Tijdens de allereerste sessie gaf ik een pitch over de mogelijkheden van Microsoft Azure. Sindsdien noemt iedereen mij ‘the cloud guy’”, lacht Gertjan. “Het traject is voor mij in elk geval een mooie kans om naast mijn technologiekennis ook mijn sociale en leiderschapsvaardigheden aan te scherpen. Zo kan ik mijn cloudverhaal in de toekomst nog geloofwaardiger overbrengen.”

Bekijk hieronder het filmpje met Linda van Geest, Power Platform lead consultant bij Ordina.