Ordina Digital Twin

Overzicht, inzicht en vooral: slim vooruitzicht.

Is je energieconsumptie geoptimaliseerd en wanneer heeft je digitale meter onderhoud nodig? Draaien alle HVAC-installaties in het gebouw vlot en hoe zullen ze reageren bij een hittegolf? Hoe zal een verandering aan de rijrichting het parkeergedrag in de stad veranderen? Drie scenario’s, één antwoord: vraag het de digital twin. Via een virtuele ‘digital twin’ kijk je op afstand mee naar fysieke assets, machines, installaties en processen, in real time. Zo krijg je een 360° (in)zicht, ook op de toekomst.

Wat is een digital twin?

Een digital twin is een virtuele kopie van een “object” uit de echte wereld die continu real-time in verbinding staat met het fysieke object via sensoren en automatisatie. Die connectiviteit onderscheidt een digitale twin van een simulator: door die livedata te verzamelen, te koppelen en te bundelen met data uit andere informatiebronnen – ERP-systeem, het internet, temperatuur, geo-data, … – creëer je een dynamisch, virtueel model van de werkelijke omgeving dat alle betrokken voorwerpen, mensen, processen en plaatsen met elkaar verbindt.

Laat daar artificiële intelligentie en analytics op los en de ruwe data worden live-inzichten. Inclusief  mogelijkheden voor voorspellende analyses en simulaties. Zo begrijp je niet enkel hoe de omgevingen vandaag werken maar ook wat er in de toekomst kan gebeuren. Is actie nodig, dan kan je meteen de juiste maatregelen nemen.

Met een digital twin begrijp je niet enkel hoe je omgeving vandaag werkt maar kan je ook simuleren en voorspellen wat er in de toekomst kan gebeuren.

Een digitale tweeling: wat zijn de voordelen?

Autoconstructeurs en vliegtuigbouwers, bouwbedrijven, water- en netbeheerders, steden en gemeenten: allemaal zetten ze meer en meer in op digital twins – van eenvoudige devices zoals een thermometer tot uitermate complexe opstellingen zoals een smart grid.

De voordelen? Optimalisatie, op de meest diverse manieren:

 • vlotter en sneller nieuwe producten ontwikkelen;
 • bestaande producten, systemen en processen optimaliseren;
 • dienstverlening verbeteren;
 • efficiënter werken;
 • kosten verlagen (minder voorraadbeheer, onderhoud, supply, services, …);
 • klantentevredenheid verhogen;
 • nieuwe businessmodellen ontwikkelen;
 • veiligheid en compliance verhogen;
 • enz.

Digital twin in utilities

Een digital twin helpt organisaties om steeds complexere vraagstukken op te lossen. Nutsbedrijven die volop inzetten op de digitale transitie, bijvoorbeeld, krijgen dankzij een digital twin heel waardevolle inzichten.

Wat gebeurt er in de toekomst als particulieren op een zonnige dag veel zonne-energie op het net steken? Waar halen we onze stroom op piekmomenten, als windmolens en zonnepanelen de vraag niet kunnen bolwerken?  Aan de hand van simulaties helpt een digital twin om betrouwbare voorspellingen te doen.


 

Hoe kan Ordina helpen?

Van het koppelen van de IoT-sensoren tot en met het optimaliseren: onze experts kunnen je organisatie helpen in elke stap van het proces.

 1. Thing/proces: Samen met onze partners helpen we je assets, systemen, processen, enz. uitrusten met IoT-devices die voor de datacaptatie zorgen.
 2. Connect & collect: We verzekeren de connectiviteit tussen de fysieke omgeving en de digital twin en zorgen dat alle data verzameld worden
 3. Model & store: De data worden gemodelleerd en gestructureerd opgeslagen. Alle onderdelen en verbanden zijn daarbij heel precies gedefinieerd (Open Linked Data) zodat zowel computers als mensen alles automatisch kunnen begrijpen en verwerken.
 4. (Geo-)visualize: Door alle data helder te visualiseren, indien nuttig aangevuld met geodata, krijgen we nog beter inzicht in de bestaande situatie.
 5. Simulate: Onze datascience-experts bouwen toepassingen met behulp van AI en machinelearning, om scenario’s te simuleren (en zo voorspellingen te doen).
 6. Optimize: We zoeken samen naar manieren om de bestaande systemen en/of processen te optimaliseren.

Onze aanpak: samen met jouw team

Uiteraard benaderen we een digital twin-project met zorg, in nauwe samenwerking met jouw team.

 1. Navigate: We brengen je uitdagingen in kaart, gaan op zoek naar de meest nuttige use cases, werken een strategie, design en roadmap uit en zetten het platform op, zoals hierboven
 2. Improve: Heeft de digital twin zijn nut bewezen, dan tillen we het project naar het volgende niveau, met meer databronnen, meer assets, meer analyses en simulaties, enz.
 3. Accelerate: We rollen het model verder uit binnen je organisatie, industrialiseren, monitoren en gaan permanent op zoek naar optimalisatiemogelijkheden – zodat je er alsmaar meer waarde uit haalt.

Waarom Ordina?

 • Jarenlange ervaring met connectiviteit
  Connectiviteit, de kern van elke digitale twin, is complex. Hoe verbindt je verschillende types sensoren, devices en assets, met allemaal andere protocollen, met elkaar? Ordina heeft jarenlang ervaring met de materie. Samen met onze partners Proimus en KPN bieden we  end-to-end IoT-oplossingen voor connected assets.
 • Expertise in diverse domeinen
  Van IoT, datavisualisatie en datascience tot cloud, supply chain optimization en security: voor een digital twin is een pak expertise nodig. Onze high performance teams bundelen alle kennis en ervaring uit verschillende businessunits.
 • Lokale speler die continuïteit biedt
  Ordina is altijd in de buurt. Tegelijk zijn we groot genoeg om uw complexe processen te ondersteunen en flexibiliteit en continuïteit te verzekeren. Onze ambitie: een langetermijnpartner zijn waarop u kan bouwen.

Benieuwd hoe we kunnen helpen? Contacteer ons

Tom Francis
Tom Francis
Business unit manager
Klik om direct telefonisch contact op te nemen: +32 473 27 30 57 Stuur een e-mail