Een partner voor uw big data project? Meet the expert

Hoe kan big data van Rotterdam de slimste haven ter wereld maken? Kunnen inzichten uit data de stiptheid van het openbaar vervoer verbeteren? De BI- en analyticsexperten van VisionWorks onderzoeken permanent hoe ze de kracht van data kunnen inzetten om hun klanten vooruit te helpen. “Een ongemeen boeiende uitdaging”, vindt Jochen Van de Voorde. In 2016 ruilde Jochen zijn job als Oracle-developer in voor die van big data expert bij VisionWorks. Vandaag is hij ook competence lead in big data – zijn stokpaardje.

 Jochen behaalde zijn universitaire diploma een kleine 20 jaar geleden, toen van big data nog geen sprake was. En al helemaal niet in zijn studierichting: wijsbegeerte. Of toch? “Toch wel”, geeft hij toe. “Ik specialiseerde in cognitieve wetenschap en neurale netwerken. Er was dus een link met data. Voor mijn masterproef bestudeerde ik trouwens de impact van informatica op de sociale interactie tussen mensen met autisme. Het zat er dus altijd wel in, die interesse in IT.”

Oracle-developer wordt big data engineer

Meteen na zijn studies sloeg Jochen verder de richting van IT in. Hij volgde SAP- en Oracle-opleidingen en was van 2000 tot 2006 Oracle-ontwikkelaar bij een aantal kmo’s. Een vacature in de krant leidde hem naar Ordina, ook als Oracle-expert: “Van warehouse en front-end tot BI en databaseadministratie: ze passeerden allemaal de revue. Na tien jaar was het echter tijd voor een nieuwe wending. Datawetenschap was ondertussen the next big thing en het interesseerde me mateloos.”

Interne mobiliteit bij Ordina

Aan een nieuwe werkgever dacht Jochen niet, daarvoor voelde hij zich te sterk thuis bij Ordina. Een interne jobwissel kon wel. “Ordina hecht groot belang aan continu leren en staat heel erg open voor interne mobiliteit. Iedere medewerker wordt aangemoedigd om opleidingen te volgen, zowel binnen de businessunit waarin hij werkt als op organisatieniveau”, legt Jochen uit. “Nieuwkomers volgen bijvoorbeeld het een traineeship: een intensieve opleiding over het topic waarrond ze zullen werken. In de zomer van 2016 volgde ik de opleiding rond data, als aanvulling op alles wat ik via zelfstudie had geleerd.” In het najaar stond Jochen stevig genoeg in zijn schoenen om als big data specialist aan de slag te gaan.

Ordina hecht groot belang aan continu leren en staat heel erg open voor interne mobiliteit. Iedere medewerker wordt aangemoedigd om opleidingen te volgen.

Online routeplanner voor Havenbedrijf Rotterdam

Een van de eerste projecten waar hij bij betrokken was, was de ontwikkeling van een online routeplanner voor Havenbedrijf Rotterdam. “Onze collega’s van Clockwork werken al enkele jaren met Havenbedrijf Rotterdam samen om van Rotterdam een slimme haven te maken. Ze riepen onze hulp in om een tool te ontwikkelen voor bedrijven die hun containervervoer slimmer willen plannen. Op basis van massa’s data van transportbedrijven en de haven zelf kunnen bedrijven nu via Rotterdam de efficiëntste route van A naar B berekenen – over zee, spoor en binnenvaart.”

“Elk project is helemaal anders”, vult Jochen aan. “En dat maakt het heel boeiend. In het verleden werkten we een oplossing uit om de werking van een productie-installaties te optimaliseren aan de hand van sensordata. Momenteel werk ik voor een mediabedrijf. Daar verzamelen we inzichten in online mediaconsumptie.”

Wat maakt Ordina sterk in big data?

Voor elk project stelt VisionWorks een team specialisten samen met de meest relevante achtergrond. “Het VisionWorks-team telt 80 man, waaronder een groeiend aantal big data experts. Onze achtergronden zijn verschillend, wat volgens mij een grote troef is. Er zijn altijd experten die de taal van de klant spreken. Trouwens, door onze knowhow en ervaring te bundelen, komen we vaak tot creatieve oplossingen. Dat multidisciplinaire maakt van Ordina een sterke partner. Doordat onze kennis ook veel verder gaat dan IT, zijn we een echte integrator die oplossingen op maat aanreikt.”

Door onze knowhow en ervaring samen te bundelen, komen we tot creatieve oplossingen. Dat multidisciplinaire maakt van Ordina een sterke partner.

 “Ook de vele interne opleidingen zijn trouwens een troef”, gaat hij verder. “Van de traineeships en Ordina Academy tot de sessies voor seniors: doordat we ons permanent bijscholen kennen we de technologie en trends, verfijnen we onze soft skills en blijven we scherp – wat een must is om onze klanten innovatieve oplossingen aan te bieden.” Jochen zelf draagt sinds kort ook zijn steentje bij tot het opleidingsaanbod. Hij is competence lead in big data en AWS (Amazon Web Services): hij deelt zijn kennis en ervaringen met het capteren en verwerken van data met collega’s (na de werkuren).

Evoluties op het vlak van big data

Uit de interne leersessies komen nieuwe inzichten of zelfs ideeën voor nieuwe projecten. Jochen: “De laatste jaren groeit de interesse in toepassingen rond big data. Maar het potentieel is nog onderbenut. Ik denk maar aan streaming services, die in real time data verzamelen. Voorlopig worden die nog quasi niet ingezet terwijl de mogelijkheden enorm zijn. Ook predictive en prescriptive analysis staat nog in zijn kinderschoenen. Het is aan ons om met klanten mee te denken over hun uitdagingen en hoe big data een antwoord kan bieden.”

De laatste jaren groeit de interesse in toepassingen rond big data. Maar het potentieel is nog onderbenut.

 Het team van Jochen werkt uiteraard oplossingen uit op vraag van de klant. Maar ze gaan ook met plezier een stap verder. “Recent lazen we in de media dat een bepaalde vervoersmaatschappij moeite heeft om te rapporteren over de stiptheid van hun voertuigen. We hebben op eigen initiatief een proof-of-concept uitgewerkt en aan hen voorgelegd.”, vertelt Jochen. Een mooi bewijs van zijn passie voor het vak en de business …


Benieuwd hoe big-datatoepassingen kunnen helpen om een uitdaging op te lossen? Neem contact met Jochen.