Goede planning vraagt om een balans tussen conflicterende belangen

Afgelopen week meldden verschillende media dat meer en meer bedrijven te maken hebben met bezettingsproblemen vanwege uitval door corona en de bestaande krapte op de arbeidsmarkt voor gespecialiseerde werknemers. Dit leidt ertoe dat planningen worden omgegooid en afspraken met bijvoorbeeld een onderhoudsmonteur of andere specialisten worden uitgesteld.

Werkdruk

Voor veel bedrijven is dit slecht nieuws, want aan het einde van het jaar hebben de meeste bedrijven het al drukker dan normaal. Met de uitval van werknemers neemt de werkdruk voor de andere werknemers alleen maar toe en wordt het steeds lastiger om de planningsroosters rond te krijgen. Helemaal als het gaat om specialistische diensten waarvoor niet snel een vervanger kan worden gevonden of aanwezig is. Denk aan technische installatie, onderhoudsdiensten aan grote machines of bijvoorbeeld de wegenwacht.

Service als onderscheidende competitieve factor

Producten en prijs zijn niet meer de belangrijkste factoren waarmee je het verschil maakt bij de klant. Tegenwoordig dient men als bedrijf juist toegevoegde waarde te leveren met een goede adequate service en snelheid van leveren. Daarom is het des te vervelender dat de bezettingsproblemen ook de klant raken.

Juiste balans tussen kwaliteit, efficiëntie en stabiliteit

Een goede planning vindt de juiste balans tussen kwaliteit, efficiëntie en stabiliteit. Kwaliteit heeft alles te maken met het leveren van een goede service aan de klant volgens de gemaakte afspraken of contractueel vastgelegde service levels. Staat er vanwege een slechte planning de verkeerde monteur bij de klant op de stoep en moet er een tweede monteur langskomen, dan is dat niet alleen inefficiënt maar levert het ook een ontevreden klant op. Kwaliteit betekent ook dat je deze diensten kan leveren met respect voor de medewerker, binnen de bestaande cao’s en arbeidstijdenwet. Een efficiënte planning bewaakt dat de service op de voor de organisatie meest interessante manier wordt geleverd. Een tweede maal moeten langskomen als het ook in eenmaal had gekund, of alle andere overtollige verplaatsingen, komen de efficiëntie niet ten goede. Bij stabiliteit van de planning gaat het over de uitvoerbaarheid van de planning in de praktijk. Hoe groot is de verstoring op de planning wanneer ’s ochtends twee medewerkers zich ziekmelden? Blijft de planning grotendeels overeind als een medewerker in de file komt te staan? Stabiliteit zorgt ervoor dat je de planning ook werkelijk kan uitvoeren zoals gepland, zodat je de beoogde kwaliteit en efficiëntie ook daadwerkelijk realiseert.

Je wilt borgen dat de juiste competente persoon binnen de afgesproken tijd op de juiste plaats is. Om te voorkomen dat je dit alleen maar af kunt dekken door een overcapaciteit in te bouwen, is een planningsoplossing essentieel. Het dagelijks oplossen van deze puzzel door de planner is dan ook géén gemakkelijke taak. Overcapaciteit inbouwen helpt om kwaliteit en stabiliteit te borgen, maar gaat ten koste van de efficiëntie. De opdrachten van een zieke medewerker uitstellen zorgt voor de stabiliteit en efficiëntie, maar komt de kwaliteit niet ten goede. Een geavanceerde planningsoplossing helpt om de drie factoren tegelijk in balans te houden.

Geavanceerde planningsoplossing

Een ‘Advanced Planning and Scheduling’ (APS) oplossing helpt de planner de juiste balans te vinden en het hoofd te bieden aan de complexiteit van het planningsproces, waarbij mensen, middelen en materialen als een puzzel in elkaar moeten vallen. KPI’s geven de planner inzicht in de kwaliteit, efficiëntie en stabiliteit van de planning op de korte en langere termijn. Optimalisatie-algoritmes helpen te planner die combinaties te vinden die handmatig nauwelijks zijn te realiseren.

Vooral in sectoren waar (buitendienst)medewerkers met specialistische kennis aan het werk zijn, onderhevig aan vele en strikte regels, is een geavanceerde planningsoplossing onmisbaar.

Meer weten?

Wil je naar aanleiding van deze blog meer weten over de specifieke aanpak van Ordina op het gebied van Supply Chain Optimzation, download dan hier onze leaflet.

Bij Ordina Supply Chain Optimization kunnen we je op maat adviseren welke toegevoegde waarde een planningsoplossing biedt en samen vaststellen wat de juiste prioriteiten zijn.

Benieuwd naar de mogelijkheden van APS voor je organisatie?
Neem dan contact op.

Bart Willemsen
Bart Willemsen
Directeur Supply Chain Optimization
Klik om direct telefonisch contact op te nemen: +31655388560 Stuur een e-mail