Een nieuw competence center opstarten: hoe begin je daaraan? Door dé experts in huis te halen, toch? Toen Ordina een vacature uitschreef voor medewerkers van het nieuwe Geo-ICT-team waren we meteen enthousiast over de kandidatuur van Jasper Botterman. Jasper is een landschapsarchitect met een passie voor technologie. De ideale man om Ordina op de kaart te zetten als expert in Geo-ICT.
Locatiedata zijn niet meer weg te denken uit de systemen van ondernemingen en overheidsorganisaties. De mogelijke toepassingen lijken onuitputtelijk. Daarom besloot Ordina België – in navolging van de collega’s in Nederland – een expertisecentrum rond Geo-ICT uit de grond te stampen. Jasper kwam als eerste aan boord.
Landschapsarchitect ontdekt technologie
Landschapsarchitectuur en Ordina: hoe rijm je die twee werelden?
“Ze liggen veel dichter bij elkaar dan je denkt”, aldus Jasper. “Ik studeerde tuin- en landschapsarchitectuur en aansluitend landschapsontwikkeling. Vooral dat laatste jaar kreeg ik meer en meer te maken met technologie: we maakten uitgebreid kennis met geografische informatiesystemen (GIS) om landschappelijke analyses te doen en landschappen digitaal in kaart te brengen. Ik leerde er geodata verzamelen, opslaan, bewerken en analyseren. En dat smaakte naar meer.”
Grote infrastructuurprojecten
Meteen na zijn studies ging Jasper aan de slag als landschapsarchitect bij studie- en consultancybureau Arcadis. In de vakgroep ‘ruimte’ werkte hij mee aan grote infrastructuurprojecten van de Vlaamse overheid rond de R4, de N60, de Oosterweelverbinding, enz. Daar werd zijn interesse in GIS en GIS-technieken verder aangewakkerd. “Bij al die overheidsdossiers komen ontzettend veel data kijken”, legt hij uit. “Geo-ICT hielp om die massa’s data te beheren. Aan de hand van GIS-toepassingen bracht ik de toestand van een locatie en de impact die een project op die locatie zou hebben (juridisch, ecologisch, waterbouwkundig, enz.) in kaart.”
Geo is everywhere
In de acht jaar dat hij bij Arcadis werkte, zag hij het belang van locatiegegevens drastisch toenemen: “Locatiebepaling is echt booming business geworden. Wist je dat ongeveer 80% van alle big data vandaag een ruimtelijke component bevat? Zowel ondernemingen als overheden capteren meer en meer data. Hoe ze dat best doen, hoe ze die data visueel kunnen voorstellen, bewerken, onderhouden, analyseren en prognoses maken: dat interesseert mij mateloos. De voorbije jaren woonde ik een waslijst events, seminaries en congressen bij om me in Geo-ICT te verdiepen.”