Het Ordina Geo-ICT competence center: meet the expert

Een nieuw competence center opstarten: hoe begin je daaraan? Door dé experts in huis te halen, toch? Toen Ordina een vacature uitschreef voor medewerkers van het nieuwe Geo-ICT-team waren we meteen enthousiast over de kandidatuur van Jasper Botterman. Jasper is een landschapsarchitect met een passie voor technologie. De ideale man om Ordina op de kaart te zetten als expert in Geo-ICT.

Locatiedata zijn niet meer weg te denken uit de systemen van ondernemingen en overheidsorganisaties. De mogelijke toepassingen lijken onuitputtelijk. Daarom besloot Ordina België – in navolging van de collega’s in Nederland – een expertisecentrum rond Geo-ICT uit de grond te stampen. Jasper kwam als eerste aan boord.

Landschapsarchitect ontdekt technologie

Landschapsarchitectuur en Ordina: hoe rijm je die twee werelden? “Ze liggen veel dichter bij elkaar dan je denkt”, aldus Jasper. “Ik studeerde tuin- en landschapsarchitectuur en aansluitend landschapsontwikkeling. Vooral dat laatste jaar kreeg ik meer en meer te maken met technologie: we maakten uitgebreid kennis met geografische informatiesystemen (GIS) om landschappelijke analyses te doen en landschappen digitaal in kaart te brengen. Ik leerde er geodata verzamelen, opslaan, bewerken en analyseren. En dat smaakte naar meer.”

Grote infrastructuurprojecten

Meteen na zijn studies ging Jasper aan de slag als landschapsarchitect bij studie- en consultancybureau Arcadis. In de vakgroep ‘ruimte’ werkte hij mee aan grote infrastructuurprojecten van de Vlaamse overheid rond de R4, de N60, de Oosterweelverbinding, enz. Daar werd zijn interesse in GIS en GIS-technieken verder aangewakkerd. “Bij al die overheidsdossiers komen ontzettend veel data kijken”, legt hij uit. “Geo-ICT hielp om die massa’s data te beheren. Aan de hand van GIS-toepassingen bracht ik de toestand van een locatie en de impact die een project op die locatie zou hebben (juridisch, ecologisch, waterbouwkundig, enz.) in kaart.”

Geo is everywhere

In de acht jaar dat hij bij Arcadis werkte, zag hij het belang van locatiegegevens drastisch toenemen: “Locatiebepaling is echt booming business geworden. Wist je dat ongeveer 80% van alle big data vandaag een ruimtelijke component bevat? Zowel ondernemingen als overheden capteren meer en meer data. Hoe ze dat best doen, hoe ze die data visueel kunnen voorstellen, bewerken, onderhouden, analyseren en prognoses maken: dat interesseert mij mateloos. De voorbije jaren woonde ik een waslijst events, seminaries en congressen bij om me in Geo-ICT te verdiepen.”

Wist je dat 80% van alle data die binnen een gemeente of stad gebruikt wordt, een ruimtelijke component bevat?

Het raakvlak van ruimtelijke data en technologie

Die inspanningen ontgingen Arcadis niet. In juni 2016 werd Jasper benoemd tot projectingenieur, een functie waarvoor zijn kennis van Geo-ICT cruciaal was: “Waar ik als landschapsarchitect vooral ontwierp, verschoof de focus naar databeheer en datavisualisatie voor grote infrastructuurprojecten. Bij zulke projecten is het zeer belangrijk dat de ruimtelijke impact correct en gedetailleerd in kaart gebracht wordt.

Vanwaar dan de stap naar Ordina? “Ik wou mijn kennis van geografie en ruimtelijke data intensiever combineren met technologie. Zowel in mijn vrije tijd als tijdens de werkuren had ik die technologische kennis constant bijgespijkerd. Ik had getuigschriften AutoDesk, AutoCAD en Multimedia Operator 3D en ontdekte tijdens seminaries steeds meer mogelijkheden van GIS-systemen en digitalisatie. Bij Arcadis kon ik maar een beperkt aantal van die mogelijkheden inzetten. Ik was dus – zij het eerder onbewust – op zoek naar een nieuwe uitdaging. De rest is geschiedenis. Ordina was ervan overtuigd dat mijn achtergrond – en mijn passie – een uitstekend vertrekpunt was voor het Geo-ICT competence center.”

Volwaardige discipline

Dat competence center moet eind 2018 vijf man sterk zijn. Geïnspireerd door Ordina Nederland – waar het Geo-ICT-team al 40 man telt – screenen Jasper en zijn nieuwe collega’s momenteel aanvragen, werken ze aan de visibiliteit en werken ze voorstellen uit.

“De markt voor Geo-ICT beweegt razendsnel. Waar de discipline tot voor kort nog als een leuk extraatje werd gezien, beseffen organisaties vandaag dat Geo-ICT hen echt kan helpen om gerichtere keuzes te maken. Dat betekent dat het ook meer en meer samenvloeit met alle andere IT-toepassingen. We werken dus ook nauw samen met collega’s uit andere teams.”

“Ruimtelijke data loopt al meer dan 12 jaar als een rode draad doorheen mijn studies en werk. Ik ben ontzettend blij dat ik die ervaring nu kan inzetten om Ordina-klanten te helpen.”

Ruimtelijke data loopt al meer dan 12 jaar als een rode draad doorheen mijn studies en werk. Ik ben ontzettend blij dat ik die ervaring nu kan inzetten om Ordina-klanten te helpen.