Bouke-Stijns

Het securityaanbod van Ordina: meet the expert

Bouke Stijns

Nu iedereen vandaag mobiel werkt en toestellen steeds meer geconnecteerd zijn, volstaan een eenvoudige firewall en antivirussoftware niet meer om uw IT-systemen en bedrijfsdata veilig te stellen. Hoe u het dan wel aanpakt? Daar kunnen Bouke Stijns en zijn team bij helpen. Zij nemen uw bestaande securityaanpak onder de loep en werken samen met u een matuur securitybeleid uit.

Bouke is sinds 2018 practice manager security bij Ordina en leidt hij het security team. Hij werkt daarbij nauw samen met Mark Vandenwauver, hoofd van de businessunit ‘security and privacy’ en met Ingrid De Bel die de lead neemt in de privacydiensten. “Zowel Bouke als Ingrid combineren ervaring en expertise met een buitengewone drive. Dat maakt hen de perfecte ‘aanvoerders’ van onze teams, waarin een start-upcultuur heerst. Zij stimuleren de dynamiek in hun ploeg, zorgen ervoor dat mensen elkaar uitdagen en zetten iedereen aan om flexibel en autonoom te werken.”

Ingenieur goes IT

Bouke startte zijn loopbaan niet in de wereld van IT. Zijn diploma ingenieur werktuigbouwkunde leidde hem naar een wereld van hydraulische cilinders en chemicals. “Dat bleek niet helemaal mijn ding”, begint Bouke. “Ik besefte dat ik als ingenieur te veel in een silo zou werken. Ik zag mezelf eerder als consultant.” Een masteropleiding management met specialisatie IT-management, was zijn entreeticket tot de wereld van IT. “Ik heb altijd een nerdy kantje gehad”, lacht hij. “Als kind was ik in de wolken als mijn vader met een nieuwe pc thuiskwam. Later bouwde ik mijn eigen computers, IT bleek mijn roeping.”

Een steile leercurve

Boukes diploma IT-management opende de deuren naar Ernst & Young, waar hij cybersecurity-consultant werd. Kort daarna ging het naar PwC. Ook daar zat hij in het securityteam: “Dat was een fantastische leerschool. Ik werkte rechtstreeks voor klanten en werd volledig ondergedompeld in domeinen als data governance en privacy, business continuity, enz. Bij EY en PwC maakte ik een steile leercurve door. Daar ben ik nog altijd dankbaar voor. Maar na een paar jaar begon het te knagen. Ik wou een grotere rol spelen bij de strategische richting van een bedrijf en ging op zoek naar een alternatief.”

Strategie uitstippelen

Net toen hij op het punt stond om een nieuwe job aan te nemen, hoorde hij – tussen pot en pint – over   de Ordina-businessunit ‘security and privacy’. Na een gesprek met Mark was Bouke overtuigd. Drie dagen later was het contract getekend. “Mark is wereldwijd gekend als expert op het vlak van security en privacy en haalde mij meteen over de streep”, aldus Bouke. “Hij vertelde dat hij de businessunit wil uitbouwen tot een vaste waarde op de markt. Het leek me boeiend om hem te helpen bij het uitstippelen van dat pad. Ook de start-upmentaliteit waar hij over vertelde, sprak me aan. Ik ben blij met de ervaring die ik opdeed bij de ‘big four’ maar bij Ordina hoef ik niet zo strikt binnen de lijntjes te kleuren, sterker nog, ik kan de lijnen zelf mee uitstippelen. Iedereen, ook beginners, krijgen hier de kans om ownership te nemen en zichzelf te bewijzen. En daar worden ze uitstekend in begeleid.”

Iedereen, ook beginners, krijgen hier de kans om ownership te nemen en zichzelf te bewijzen. En daar worden ze uitstekend in begeleid.

Klantgericht en pragmatisch

Het takenpakket van Bouke is ontzettend uitgebreid: van een visie en objectieven uittekenen tot prospectie, events organiseren, klantenprojecten begeleiden tot rekrutering en coaching. “Ik hou ontzettend van die variatie, de hoge graad van autonomie en de interactie met zowel klanten als mijn team”, zegt Bouke. “Ik zie mezelf wel een beetje als een people manager. Ik vind het superbelangrijk dat iedereen zich goed voelt en ben ervan overtuigd dat onze klanten daar de vruchten van plukken.”

Wat vindt hij de sterktes van zijn team? Bouke: “Ongetwijfeld onze klantgerichte, pragmatische benadering. We vertrekken altijd vanuit de noden – en mogelijkheden – van de klant. Een kmo moet je niet dezelfde oplossingen voorleggen als een grote multinational. Daarnaast is er natuurlijk ook onze expertise en ervaring in verschillende domeinen, waardoor we zowel technisch en strategisch advies als concrete implementaties kunnen aanbieden. En we werken heel nauw samen met andere businessunits. Tot slot zou ik onze totaalaanpak ook uniek noemen. In elk project werken we rond drie pijlers: technologie, organisatie en personen. Je kan het ene aspect immers niet los zien van het andere als je een goed security beleid wil uitbouwen.”

In elk project werken we rond drie pijlers: technologie, organisatie en personen. Je kan het ene aspect niet los zien van het andere.

Ambitie: de top

De voorbije jaren is de vraag naar securityoplossingen fors gestegen, zegt Bouke: “Elk bedrijf verhoogt zijn budgetten voor security en privacy en ik verwacht niet meteen een kentering. Toch is er in België nog heel wat werk aan de winkel. We lopen sterk achter op landen als Nederland. Iedereen hier heeft het woord cybersecurity al horen vallen en zoekt nu naar bescherming tegen cyberattacks. Maar als we vertellen over de Europese NIS-richtlijn (Network and Information Security) bijvoorbeeld, dan fronsen veel bedrijven de wenkbrauwen. De richtlijn verplicht belangrijke leveranciers van kritieke diensten en digitale infrastructuur, zoals bijvoorbeeld telecommunicatie, olie en gas, nutsvoorziening, gezondheidzorg, om vanaf november 2019 een strak IT-beveiligingsplan voor te leggen.”

Het securityteam van Ordina staat klaar om hen te helpen. “In 2022 wil Ordina tot de top van consultingbedrijven voor privacy en security behoren. Dat is ambitieus, dat weet ik, maar ik geloof echt dat we daarin kunnen slagen.”


Staat de security in uw onderneming op punt? Benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Neem contact op met Bouke.