Innovation for Health 2019

Innovatie staat centraal in een intelligente datagedreven organisatie. Deze innovatie is het belangrijkst in sectoren die bijdragen aan het maatschappelijk welzijn en de gezondheidszorg. Technologische en wetenschappelijke vooruitgang gebeurt snel en exponentieel. Daarom moeten de juiste beslissingen van de juiste personen de juiste punten verbinden om de oplossingen voor de gezondheidszorg te vinden die de moderne samenleving nodig heeft. Dat is innovatie, en dit is de bestaansreden van de jaarlijkse conferentie Innovation for Health.

Op 14 februari vond in Rotterdam de zesde jaarlijkse editie van Innovation for Health plaats. Organisaties uit een breed scala aan sectoren kwamen samen om te bespreken wat innovatie betekent in de context van de gezondheidszorg. Het ging daarbij niet alleen om academische instellingen en onderzoekers, maar ook om prille startups – zoals de startup die een nauwkeurig in silico-model van het hart construeerde – perfect voor Valentijn – maar ook om overheidsorganisaties en bedrijven die een breed spectrum van technologie tot en met patiëntenzorg bestrijken.

De conferentie begon met parallelle sessies over een verscheidenheid aan onderwerpen, bijvoorbeeld pitches over innovatie en een value-based gezondheidszorg, als aanloop naar een plenair programma met als hoogtepunt een keynote talk over de toekomst van de cardiale zorg. Hank Van Houten van Phillips illustreerde in zijn toespraak een indrukwekkend toekomstperspectief over de gezondheidszorg, met behulp van geïntegreerde technologieën. Hij besloot met het werk aan de “digital twin” – het gebruik van medische gegevens en IT-kennis om anatomisch en wiskundig nauwkeurige modellen te creëren. Zorgverleners zouden deze modellen kunnen gebruiken om visuele inzichten te krijgen, om voor elke patiënt de beste oplossing te vinden: de businness intelligence benadering. Om dit toekomstbeeld te realiseren, zijn echter open dialogen en nieuwe samenwerkingsverbanden tussen wetenschappelijke, IT- en gezondheidsdeskundigen nodig.

Omdat we bij Ordina geboeid zijn door het verbinden van digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg, waren ook wij aanwezig om deel te nemen aan deze belangrijke discussie. Onze IT-professionals werken samen met datawetenschappers, apothekers, bio-ingenieurs en experts uit de sector om oplossingen te ontwikkelen en kwaliteit te waarborgen door middel van tests en validatie. Dit omvat onder meer het gebruik van snelle RPA-benaderingen en het verzekeren van een toereikende gegevensbeveiliging en naleving van de privacywetgeving. Wij geloven dat ERP-systemen farmaceutische en biotechbedrijven kunnen helpen om efficiënter te werken en kosten te besparen. Daarnaast bieden nieuwe ontwikkelingen zoals Internet of Things, virtual of augmented reality toegevoegde waarde in de vorm van nieuwe kanalen voor de betrokkenheid van de patiënten en zorgverleners. De toekomst van de zorg ziet er inderdaad rooskleurig uit en we hopen onze expertise te benutten om de maatschappelijke impact van de innovatie in de gezondheidszorg te vergroten door zorgbedrijven te helpen om de verandering voor te zijn.