Klaar voor cloud (1): start met een cloudstrategie

Dé cloud bestaat niet. Of liever, er is niet zoiets als één enkele cloud die elke organisatie als gegoten zit. En dat maakt cloudcomputing behoorlijk complex. Het goede nieuws: pak je het goed aan, dan boek je massa’s voordelen. In onze 5-delige blogreeks ‘klaar voor cloud’ leggen we je haarfijn uit hoe dat moet. In blog 1: waarom een cloudstrategie je eerste stap moet zijn – en 4 vragen die je daarbij altijd moet stellen.

Eerst nog even terug naar onze openingszin: de term cloud dekt vele ladingen. Waar cloud in de beginjaren nog synoniem was van een private cloud staat het vandaag ook – en vooral – voor de publieke clouddiensten van hyperscalers zoals Amazon, Microsoft en Google. Trouwens, 84% van de Europese organisaties kiest voor een hybride cloud: een mix van on-premise IT, strak gecontroleerde private clouddiensten én de publieke cloud. Meer nog: steeds vaker worden verschillende publieke clouds gecombineerd. Complexiteit troef! Zie je door de bomen het bos nog?

84% van alle Europese organisaties gebruikt een mix van on-premise IT en clouddiensten

Wat zijn je doelstellingen?

Overhaast je data of systemen migreren naar de cloud of impulsief een resem nieuwe cloudapplicaties integreren in je landschap, is alvast niet hoe je met al die complexiteit omgaat. Begin met de hamvraag: waarom wil je naar cloudcomputing overstappen? Welke doelstellingen wil je bereiken? De antwoorden zijn van belang voor je cloudstrategie. Wil je

  1. je bedrijfskosten verlagen? Een pay-per-use-kostenstructuur (CapEx) in plaats van investeren in apparatuur en applicaties (OpEx) en vlot op- en neerschalen naargelang je noden: cloudoplossingen kunnen je helpen om kosten te besparen.
  2. je dienstverlening verbeteren? Omdat cloudcomputing flexibel is, kan je snel reageren op pieken in de vraag van je klanten. Zo word je een wendbaar, responsief bedrijf en win je klanten – die loyaal blijven.
  3. sneller innoveren? Om nieuwe infrastructuur en applicaties uit te rollen, heb je geen servers meer nodig. Wil je meer computercapaciteit om grote hoeveelheden data te verwerken, dan schaal je je cloudoplossing op. Wil je innoveren, dan heb je meteen de meeste innovatieve technologie ter beschikking.
  4. duurzaam werken en ESG-vereisten inlossen? Grote cloudproviders gaan prat op hun duurzaamheidsdoelstellingen en beloven binnen de 10 jaar CO2-neutraal te zijn. Meer en meer organisaties stappen over naar de cloud om hun energieverbruik en CO2-uitstoot te reduceren (en er efficiënt over te rapporteren).

De CO2-uitstoot van hyperscale clouddiensten zal tegen 2025 een van de 3 belangrijkste redenen zijn om voor cloud te kiezen, aldus Gartner.


Een voorsprong op je sectorgenoten: word een composable enterprise

Organisaties die competitief willen blijven, moeten wendbaar zijn. Zo kunnen ze snel nieuwe producten en businessmodellen lanceren en hun organisatie aanpassen aan de veranderende wereld.

Gartner noemt zo’n wendbare organisatie een composable enterprise. Het IT-landschap dat zo’n enterprise ondersteunt, is buitengewoon flexibel en modulair. API’s, microservices en cloudapplicaties zorgen ervoor dat je onderneming altijd snel kan schakelen.


Biedt de cloud voldoende security?

Cloudproviders bieden securitygaranties. En toch blijven nog heel wat organisaties wantrouwig. Terecht? Soms. Want ook hier geldt: er is geen ‘one size fits all’. Iedere organisatie heeft een ander niveau van security nodig, afhankelijk van de sector en de toepassingen. Daarom is het belangrijk om je risico’s en het securityniveau nauwkeurig vast te leggen voor je start met je cloudtraject. Tijdens de strategiefase dus.

Vergeet niet: cloudproviders bieden een zekere mate van security in de cloud, maar kunnen niet controleren hoe klanten de dienst gebruiken, welke gegevens zij toevoegen en wie er toegang toe heeft. In je cloudstrategie bepaal je dus niet enkel welk securityniveau je nodig hebt en hoe je dat zal bereiken maar ook wie je tot welke diensten toegang wil geven en hoe je je onderliggende netwerk inricht.

Hoe zit het met data residency?

Waar worden je data fysiek bewaard en eventueel ook verwerkt en/of geanalyseerd? Data residency is voor sommige sectoren cruciaal en regelgeving verschilt van land tot land. Leg je noden vast in je cloudstrategie, zodat je met de cloudprovider afspraken kan maken in welk datacenter je data worden bewaard en hoe en waar ze kunnen verstuurd worden.

Hoe richt je je architectuur in?

Ga je voor 100% publieke cloud met verschillende vendors of een hybride oplossing? Zijn alle platformen en toepassingen waar je mee werkt, beschikbaar in de publieke cloud? Welke services moet je activeren en in welke volgorde moet je dat doen? En hoe verbind je verschillende data en systemen zo kostenefficiënt mogelijk en integreer je alles in je systeemlandschap? De keuzes die je maakt, hebben een grote impact op je IT-architectuur – en uiteraard op elk ander aspect van je cloudstrategie.  Ook hier is de boodschap dus weer: maak duidelijke keuzes en consolideer ze in je cloudstrategie.

Kijk verder dan morgen

Of je nu je eerste stappen zet in de wereld van cloud, stap voor stap data en applicaties migreert of aan een refactoring-oefening bezig bent: je gaat niet over een nacht ijs, want cloudcomputing is complex.  Vandaar het belang van een cloudstrategie, die nauwgezet al jouw keuzes in kaart brengt. Trouwens: die strategie blijft constant in beweging, net als het aanbod van de cloudproviders, je producten, je diensten, je organisatie en de wereld rond je. Vergeet daarom niet om je cloudstrategie permanent tegen het licht te houden en bij te sturen.

Zorg dat je cloudstrategie constant in beweging blijft, net als het aanbod van de cloudproviders, je producten, je diensten, je organisatie en de wereld rond je.

Complexiteit vraagt om expertise

Hulp nodig bij het bepalen van je cloudstrategie? Bij Ordina kennen we de complexiteit van de cloudwereld en hebben we de technologie onder de knie. Op basis van een grondig readiness assessment brengen we je doelstellingen en noden in kaart en zoeken we een evenwicht tussen beide. Aansluitend werken we een cloudstrategie uit waar je echt bij wint. Trouwens, in die strategie hebben we het niet enkel over je IT-landschap maar ook over je mensen.  Waarom we dat doen, lees je in blog 2 van deze reeks: vergeet je mensen niet.

Cloud is meer dan een IT-architectuur en infrastructuur. Het is een totaal andere manier van werken. Lees hoe je je organisatie – je mensen – klaarstoomt voor cloud.

Jo Geeraerts
Jo Geeraerts
Business unit manager
Klik om direct telefonisch contact op te nemen: +32 496 59 65 74 Stuur een e-mail

Over deze blogreeks: wat je mag verwachten

Nieuw in de wereld van cloud of al wat ervaring? Sowieso is cloud complex – toch als je echt voordeel wil halen. Daarom onze ‘klaar voor cloud’-blogreeks, boordevol best practices. Je ontdekt: