Klaar voor cloud (3): best practices gebundeld in het cloud adoption framework

Bouw je een huis, dan volg je een plan – en haal je er een architect bij. Bouw je een cloudlandschap … dan doe je eigenlijk net hetzelfde. Natuurlijk kan je makkelijk zelf een aantal losse clouddiensten in je bestaande IT-landschap integreren. Maar sta je voor een grotere cloudoverstap, dan is ‘guidance’ meer dan welkom. In blog 3 van onze ‘Klaar voor cloud’-blogreeks lees je hoe een opinionated cloud adoption framework je begeleidt.

We winden er in deze blogreeks geen doekjes om: een cloudimplementatie haalt je organisatie en al zeker je IT-team uit hun comfortzone. Daarom teken je best een strategie uit en je pas je je organisatie (mensen) aan. Benieuwd hoe andere ondernemingen zo’n migratie aanpakken? Cloudproviders zoals Amazon en Microsoft bundelen best practices uit de meest diverse sectoren in hun cloud adoption framework (CAF), een stappenplan dat je helpt om je cloudinfrastructuur zo goed en zo snel mogelijk uit te rollen.

Cloud adoption framework: wat is het?

Van je strategie, roadmap en de migratie tot en met governance en beheer: een cloud adoption framework neemt je bij de hand in elke fase van je cloudproject, met scenario’s, templates, tools en documentatie.

Een paar voorbeelden? De ‘cloud adoption strategy evaluator’ in het CAF for Azure stelt je een reeks vragen om dan de kwaliteit van je strategie te bepalen en aanbevelingen te doen. De stappen die nodig zijn om je team klaar te stomen  voor de cloud volg je via het ‘skills readiness path’. De ‘Strategic Migration Assessment and Readiness Tool’ (SMART) biedt een vragenlijst waarmee je inschat hoe ‘klaar’ je bent voor cloud. En het framework van Microsoft bevat best practices voor datamanagement. Op basis van alle inzichten die het CAF aanreikt, leg jij je migratieaanpak vast. Het resultaat is een configuratiebestand dat nauwgezet wordt opgevolgd bij de implementatie.

 


Technische achtergrond: over landing zones en het Terraform framework

Het CAF for Azure biedt best practices rond governance, netwerken en identiteitsbeheer op 2 niveaus van je enterprise-brede architectuur:

  • op basisniveau: scenario’s die relevant zijn voor je cloudlandschap algemeen
  • op niveau van je landing zones: scenario’s voor vooraf geconfigureerde omgevingen waar je specifieke (sets van) oplossingen host.

Om een snelle uitrol te garanderen, gebruikt Ordina Terraform, een open source Infrastructure as a service framework. Developers omschrijven de infrastructuur die ze nodig hebben aan de hand van de tool en Terraform creëert vervolgens het plan en voert het uit.


 

Microsoft CAF op jouw maat: Ordina opinionated framework

Het cloud adoption framework voor Azure is ontwikkeld voor organisaties van alle groottes en uit alle sectoren. Dat maakt het ontzettend nuttig maar tegelijk moeilijk om concreet toe te passen op jouw organisatie. Enter het Ordina opinionated cloudframework voor Azure: een set voorgeconfigureerde oplossingen die  relevante scenario’s en inzichten uit het Azure CAF bundelen met onze eigen ervaring. Zo krijg je een oplossing op jouw maat. Ben je bijvoorbeeld actief in de financiële sector en wil je IoT-applicaties naar de cloud verhuizen? Dan hoef je niet alle stappen van het CAF voor Azure te volgen. Ons framework biedt alles wat je nodig hebt om je migratie te accelereren.

Het Ordina opinionated cloudframework voor Azure combineert het beste van twee werelden: relevante scenario’s uit het Azure CAF én eigen ervaring en expertise.

What’s in it for you?

Acceleratie is maar één – groot – voordeel van een opinionated framework. Omdat je  de best practices volgt van een pak bedrijven wereldwijd én het  framework dus voor structuur en consistentie zorgt, verlies je geen tijd met keuzes maken en kan je elk cloudproject snel opstarten en uitrollen. Maar je geniet van nog veel meer voordelen:

  • kostenbesparingen: je werkt efficiënter en maakt minder fouten. Bovendien heb je een transparant zicht op de kostprijs van elke beslissing;
  • minder risico’s: je migreert schaalbaar en het platform verplicht je tot een sterk securitybeleid (met segregation of duties, zonder DevOps-flexibiliteit te verliezen);
  • meer flexibiliteit in je team: als iedereen op dezelfde manier werkt, kunnen je mensen vlotter van team wisselen;
  • betere samenwerking: omdat iedereen – intern én zelfs extern – dezelfde scenario’s volgt, spreken ze dezelfde taal;
  • voorspelbaar en herhaalbaar: je hebt zicht op de volgende stappen en kan elke succesvolle implementatie en migratie consistent ‘kopiëren’.

Geen succesvolle tool zonder expertise

Je bent overtuigd en wil meteen van start? Lees toch nog even dit: een cloud adoption framework is een fantastische houvast – en bovendien helemaal gratis – maar ermee werken, vergt toch wat expertise. Ordina helpt je om die houvast optimaal te benutten.  Aan de hand van workshops helpen we je teams om de aanbevelingen van het CAF te begrijpen, te  beslissen welke keuzes voor jouw organisatie belangrijk zijn en hoe je die toepast. Zodat je heel snel waarde haalt uit jouw cloud journey.

Uiteraard gaat onze expertise verder dan het cloud adoption framework. In onze volgende ‘Klaar voor cloud’-blog leggen we uit hoe we je helpen met datamigratie.


Over deze blogreeks: wat je mag verwachten

Nieuw in de wereld van cloud of al wat ervaring? Sowieso is cloud complex – toch als je echt voordeel wil halen. Daarom onze ‘klaar voor cloud’-blogreeks, boordevol best practices. Je ontdekt:

+ hoe Ordina je bij al dit kan helpen.