Klaar voor cloud (4): bereid je databases voor op de migratie

De beslissing is gevallen: je organisatie zal een reeks applicaties verhuizen naar de cloud. Dat betekent dat je ook een pak bedrijfskritische data en dus databases overzet. Wil je dat met vertrouwen doen, evalueer dan eerst je bestaande on-prem databases en werk proactief issues weg. In deze blog 4 van onze ‘klaar voor cloud’-reeks: een pleidooi om je databases op orde te zetten voor je data migreert.

In onze blog rond cloudstrategie lees je waar je rekening mee moet houden bij een cloudoverstap en hoe je die factoren vastlegt in je cloudstrategie . Eén aspect dat daarbij vaak vergeten wordt, zijn de databases. Terwijl je data en databases cruciaal zijn voor je organisatie!

Databasebeheer vergt expertise

Eerst het goede nieuws: datamigratie an sich is niet zo moeilijk. Op één voorwaarde: de fundamenten moeten goed zitten, m.a.w. je databases moeten optimaal zijn ingericht. Om dat te verzekeren, is een grondige assessment nodig voor je alles naar de cloud verhuist.

Databases zijn echter behoorlijk technisch. Misschien heeft jouw organisatie niet alle expertise in huis om zo’n evaluatie grondig uit te voeren en eventuele issues weg te werken? Gebruik je MS SQL Server-databases, dan kan je op beide oren slapen: Ordina heeft MS SQL Server-experten in huis. Meer en meer komen zij aan boord om de data(base)-migratie bij een cloudoverstap – en alles wat daaraan vooraf gaat – in goede banen te leiden.

Datamigratie an sich is niet zo moeilijk. Op één voorwaarde: je databases moeten optimaal zijn ingericht.

Assessment: waar je moet op letten

Hoe het werkt? Onze SQL Server-specialisten vormen samen met collega’s van andere Ordina-businessunits een high performance team dat samen met jouw mensen je cloudstrategie uittekent. De SQL Server-ploeg heeft één specifieke opdracht: je databases onder de loep nemen en issues uitspitten en oplossen, zodat je je data(bases) zonder moeite de nieuwe Azure-omgeving binnenloodst.

De vragenlijst die bij zo’n assessment hoort, is uitgebreid. Een paar belangrijke zaken die je moet overwegen:

  • Welke data en bijhorende databases wil je allemaal in een cloudmodel en heb je ze echt allemaal nodig (tip: een kritische blik kan je veel kosten besparen!)?
  • Kan je alle legacy wel overzetten naar de cloud ?
  • Zit het security-luik goed: de toegangscontrole, firewalls en de database-encryptie?
  • Wat is je backupstrategie, zodat je databases even weer op een andere locatie kunnen draaien bij problemen?
  • En wat is de ideale configuratie van je databases in de cloud, zodat je maximale performance krijgt tegen minimale kost?

Remediation

Om de evaluatie zo efficiënt mogelijk aan te pakken, is een deel ervan geautomatiseerd: we laten een automatische health scan op je databases los. Die scan levert een overzicht van businesstechnische issues op, die we in volgorde van prioriteit kunnen remediëren voor de database naar de cloud gaat.

Trouwens, ook testen vallen vaak binnen onze opdracht. En loopt er iets verkeerd in de communicatie met andere systemen, platformen of servers, dan zetten we onze tanden in het probleem tot er een oplossing uit de bus komt. Zo kan jij op beide oren slapen: je data en databases kunnen zonder hindernissen naar je nieuwe Azure-omgeving verhuizen.

Uiteraard moet niet enkel je SQL Server-database cloud-ready zijn. We kunnen ook je hele IT-landschap evalueren, met een readiness assessment. Meer daarover in de laatste blog van deze reeks.


Over deze blogreeks: wat je mag verwachten

Nieuw in de wereld van cloud of al wat ervaring? Sowieso is cloud complex – toch als je echt voordeel wil halen. Daarom onze ‘klaar voor cloud’-blogreeks, boordevol best practices. Je ontdekt:

+ hoe Ordina je bij al dit kan helpen.