Maak als werkgever het verschil met slimme en flexibele personeelsplanning software

Arbeidskrapte en steeds kritischer werknemers vereisen dat organisaties slimmer en flexibeler omgaan met personeelsplanning. Daarbij zijn uitdagende planning puzzels te leggen. Moderne en krachtige softwaretools kunnen die puzzels vereenvoudigen en zo ook bijdragen aan het verhogen van de medewerkerstevredenheid. Daarnaast versterken de applicaties de band tussen de medewerkers en het bedrijf. Ook helpen ze organisaties bij het streven naar het behalen van het optimale rendement van medewerkers in optimale omstandigheden.  

Krijg grip op nukken arbeidsmarkt en wensen personeel

De uitdagingen op het vlak van personeel en personeelsplanning zijn divers. Enerzijds is er de krapte op de arbeidsmarkt, anderzijds is er duidelijke verschuiving van de invulling van de job. Daarnaast evolueert de assertiviteit van de medewerker en spreekt hij voorkeuren voor werktijden en arbeidslocaties uit. De medewerker streeft naar meer grip op deze zaken en eventueel zelfs de wens om een eigen planning te maken. Plaatst deze ontwikkeling jou ook voor de situatie waarbij je met je huidige planning tools niet meer uitkomt? Handmatig planningen maken voor tientallen, honderden of duizenden werknemers is al helemaal uit den boze.

Zijn jouw KPI’s smart genoeg?

Wanneer het gaat over het plannen van personeel zijn de situaties binnen overheidsorganisaties, zorginstellingen, controlerende instanties of bijvoorbeeld logistieke ondernemingen vergelijkbaar. Je weet welke KPI’s er toe doen, welke doelen je met je planning nastreeft. Je zult diensten moeten garanderen aan klanten en rekening moeten houden met reistijden (plus: die reistijd willen minimaliseren). Meestal bepalen meerdere KPI’s hoe goed een planning is. Helaas zijn die KPI’s bij de meeste organisaties onder andere niet ‘smart’ geformuleerd. Het is niet duidelijk genoeg waarom een planning is zoals hij is. Een goede planning is een evenwichtsoefening tussen diverse KPI’s. Het is, zeker voor planners, niet eenvoudig om te duiden waarom een gevonden evenwicht goed is.  

Zien wie beschikbaar is en een klus kan klaren 

Zelfs al heb je de planning op termijn optimaal ingericht, dan betekent dit nog niet dat de uitvoering van de planning ook gebeurt zoals gepland. De korte termijn planning is een uitdaging. Softwarematige ondersteuning is onmisbaar en toont wie inzetbaar is. Is iemand in staat en gecertificeerd om iets uit te voeren? Heeft hij/zij tijd? Mag de werknemer werken volgens de arbeidstijdenwet en de geldende cao? Welke medewerker zet je bij voorkeur in en is dat de goedkoopste of duurste persoon? Is deze medewerker de beste kandidaat voor de job nu, of is het de beste kandidaat in functie van de planning op iets langere termijn? 

Personeelsplanning software: geef werknemers verantwoordelijkheid

Combineer de ervaring en inzichten van de planner met de rekenkracht van een slimme applicatie, dan is snel zichtbaar of een bestaande planning wel of niet juist is. Voorkom dat overtredingen van arbeidstijden wetten bijvoorbeeld leiden tot boetes. Daarnaast zijn de software én apps voor mobiel gebruik een ideaal middel om de medewerker tevredenheid te verbeteren. Personeel dat via een app een verzoek kan indienen voor een dienst of deels zelf een rooster kan samenstellen, zal dit waarderen. Is er alsnog een aanpassing nodig en lukt dit op basis van onderlinge afstemming, dan kan daar een beloning tegenover staan. De applicatie houdt bij of een rooster regelmatig is en ergonomisch verantwoord. Medewerkers waarderen dit én het leidt samen met meer eigen verantwoordelijkheid tot een lager ziekteverzuim.  

Planners meenemen in het verandertraject

Een moderne applicatie voor personeelsplanning neemt werk uit handen, voorkomt boetes en houdt werknemers tevreden. Maar de uitrol ervan vereist verandermanagement. De software voorzien van alle belangrijke elementen die noodzakelijk zijn voor het maken van een planning is één, omgaan met bezwaren tegen een veranderde planning is iets heel anders. Planners zijn mensen en dus soms eigenwijs. Een voorgestelde planning zomaar accepteren kan ‘raar’ aanvoelen en vergt uitleg en inzicht in hoe de applicatie werkt. Wil je de software succesvol laten zijn binnen je organisatie, betrek dan planners nauw bij de uitrol ervan. Neem je dat deel serieus, dan liggen er ook serieuze voordelen voor het grijpen. Je maakt jouw organisatie aantrekkelijker voor personeel én profiteert van een ROI die soms maar zes maanden beslaat. Een kleine procentuele verbetering in kosten, loopt al snel op tot een grote gemeenschappelijke besparing. 

Maak als werkgever het verschil met Field Service Planner 

Field Service Planner is de applicatie die we inzetten voor personeelsplanning. Dit is software op basis van Quintiq-technologie. Deze is voorzien van allerlei ‘wat als’-scenario’s. Daarmee hebben jij en je planners inzicht in de consequentie van een verandering in de planning, zonder dat deze al is doorgevoerd. Is de voorzet van de personeelsplanning naar wens, dan koppel je deze eenvoudig met andere applicaties zoals SAP of Plato. Je maakt als werkgever het verschil, bijvoorbeeld door het gebruik van participerend roosteren. Tegelijkertijd profiteer je van een lagere verzuimcijfers. Kies je voor de Field Service Planner van Ordina en Ordina als kennispartner en implementatiespecialist, dan heb je als bedrijf een goed verhaal naar je personeel.  Webinar Field Service Planning

Hoe plan je elke buitendienstmedewerker zo efficiënt mogelijk in, rekening houdend met de behoeften en wensen van je medewerkers en je klanten? Volg ons webinar over Field Service Planning op 23 juni en ontdek hoe we je hiermee kunnen helpen.