Managed cloud services: meet the Ordina-expert

Roberto Pili

Klanten die bij Ordina aankloppen, willen meer dan een oplossing. Ze willen dat die ook up-to-date blijft en optimaal blijft werken. Daarom biedt ons Business Platform Services (BPS)-team ook managed services aan: naast technologie zorgen ze voor cloud operations, automation, goverance en cost control, enz. Een van onze collega’s die dat aanbod uittekent, is Roberto Pili. Ooit onderofficier bij Defensie, vandaag een van onze cloudexperten.

“Technologie en IT zijn altijd mijn ding geweest. Als kind al was ik gefascineerd door techniek”, begint Roberto. “Mijn middelbare studies boekhouden-informatica waren dan ook een logische keuze.” De stap die hij daarna nam, was misschien iets minder gewoon: Roberto volgde een ICT-opleiding aan de koninklijke militaire school en was 15 jaar lang onderofficier. Waarom Defensie? “Vanwege het groepsgevoel. Ik hou echt van teamplayers”, legt hij uit.

Op zoek naar uitdagingen

Tijdens zijn loopbaan bij Defensie werkte Robert als ICT system engineer bij de luchtmacht. Hij was er, samen met een viertal collega’s, verantwoordelijk voor een hooggeclassifiseerd computersysteem. “Ondanks mijn rol als teamlead worstelde ik na een tijd met het gebrek aan uitdaging en doorgroeimogelijkheden”, vertelt Roberto. Toen hij door reorganisaties ook op een andere basis aan de slag moest, hakte hij de knoop door: hij zou een job zoeken in de privésector. “En dat heb ik me nog geen minuut beklaagd.”

Ondersteuning van collega’s

Een ex-collega bij Defensie raadde aan om bij Ordina te solliciteren. Er was meteen een klik. Vooral de combinatie professionaliteit en menselijkheid sprak Roberto aan. Hij ging met plezier op het jobaanbod van system engineer in. “Wel met de nodige koudwatervrees”, geeft hij toe. “Ik kon moeilijk inschatten hoe de ervaring die ik bij Defensie opdeed zich verhielden tot wat je nodig hebt in een bedrijf als Ordina.” Veel tijd om onzeker te zijn, kreeg hij niet. Na een heel korte periode on the bench werd Roberto ingeschakeld voor een project bij ArcelorMittal. Daarna ging hij naar AXA, als IT architect.

“Dat was springen en zwemmen, maar ik kwam in een heel ervaren ploeg collega’s terecht die altijd beschikbaar waren voor vragen. Zo leer je snel gigantisch veel bij.”

Ik kwam in een heel ervaren ploeg collega’s terecht die altijd beschikbaar waren voor vragen. Zo leer je snel gigantisch veel bij.

Kennismaking met de cloud

Die beginjaren waren niettemin uitdagend: “Het was echt mouwen opstroppen en keihard werken. Toen ik bij Ordina begon, had ik geen enkel certificaat op zak. Terwijl dat voor klanten vaak een indicator van expertise is. Ik heb in het eerste jaar zes verschillende certificaten behaald, onder meer voor cloud.”

Om die cloudkennis optimaal te kunnen inzetten, maakte Roberto in de zomer van 2020 de overstap van AXA naar Ordina-klant Galapagos. Het lifesciencesbedrijf groeide de voorbije jaren exponentieel, waardoor er grote nood was aan nieuwe IT-processen. Galapagos koos heel bewust voor een multi-cloudstrategie, met zowel AWS als Microsoft Azure. Roberto werd Azure-cloud architect.

1+1=3

“Een droomproject”, noemt hij het vandaag. “Er was nog geen cloudinfrastructuur dus we zijn helemaal van scratch gestart en bouwen het cloudlandschap stapsgewijs op, inclusief security en automation dmv het cloud adoption framework.”
Roberto kan daarvoor nog steeds rekenen op de hulp van zijn collega’s. “Dat groepsgevoel dat ik bij Defensie zocht, ervaar ik hier eigenlijk elke dag. Er is altijd wel een collega die met plezier met je wil sparren om de puzzel vorm te geven. Als verschillende mensen met een andere achtergrond samenwerken, versterk je elkaar. Zo lever je veel betere oplossingen dan je ooit op je eentje kan leveren. Daarom geloof ik ook zo sterk in de high performance teams van Ordina, waarbij collega’s uit verschillende businessunits de krachten bundelen om tot de allerbeste oplossingen te komen.”

Als verschillende mensen met een andere achtergrond samenwerken, versterk je elkaar. Zo lever je veel betere oplossingen dan je ooit op je eentje kan doen.

Cloud automation

Teamwerk en een forse portie uitdaging en verandering: voor Roberto zijn dat de twee belangrijkste ingrediënten van een fijne job. In lijn met dat streven, trekt hij bij Galapagos volop de kaart van vernieuwing, door middel van automatisering: “Microsoft Azure omvat geavanceerde tools om Infrastructure as a Service aan te bieden. Dat betekent dat we de cloudinfrastructuur automatisch provisioneren en standaardidseren. Dat bespaart de klant niet enkel tijd en geld, maar zorgt ook voor heldere processen en een audit trail, wat heel belangrijk is in de farmasector.”

Klanten toegevoegde waarde bieden

De job van Roberto gaat verder dan technologie. Hij staat ook in voor change management en awareness bij de klant. “Als een onderneming volop inzet op de cloud, dan moeten ze daar ook hun organisatie op afstemmen. Dan is er bijvoorbeeld een cloud center of excellence nodig of een cloud governance board”, legt Roberto uit. “Die zaken probeer ik met de klant te bespreken.”

De ervaring die Roberto bij de klant opbouwt, is een bron van inspiratie voor zijn secundaire rol bij Ordina: die van verantwoordelijke presales. “Waar Ordina vroeger vooral voor detachering zorgde, kijken we nu veel meer hoe we onze klanten echt toegevoegde waarde kunnen bieden. Dat doen we onder meer via managed services”, legt hij uit. “Klanten die voor managed cloud services kiezen, kunnen op onze ondersteuning rekenen voor back-ups, patches, monitoring, licenties, optimalisaties, enz. van hun cloudinfrastructuur. Dankzij mijn ervaring als cloudarchitect, begrijp ik perfect welke services klanten nodig hebben. Zo kan ik die vertalen en verpakken in een afgelijnd aanbod, dat onze klanten helpt om zich volledig op hun kernactiviteiten te focussen.”

Klanten die voor managed cloud services kiezen, kunnen op onze ondersteuning rekenen voor back-ups, patches, monitoring licenties, optimalisaties, enz