Mendix low-code development: meet the Ordina-expert

Softwaredeveloper en IT-consultant worden zonder achtergrond in IT, kan dat? Uiteraard, door met low-codesoftware aan de slag te gaan! “Met een analytische geest en interesse in bedrijfsprocessen én software kom je al een heel eind”, aldus Dominique Munten, een van de enthousiaste, ervaren ontwikkelaar-consultants bij ons groeiende Mendix-team.

“Een low-codeplatform wil softwareontwikkeling dichter bij de business brengen. Dat impliceert dat je als Mendix-consultant geen zware developer-skills nodig hebt. En gelukkig maar, want die had ik eigenlijk niet toen ik mijn eerste Mendix-applicaties bouwde”, begint Dominique. Het was een masterdiploma ‘Econometrie en Operationele Research’ dat de deur opende naar haar job bij een Amsterdamse Mendix-partner.

Processen optimaliseren

Voor wie niet vertrouwd is met het vakgebied: studenten econometrie leren hoe ze wiskundige en statistische technieken kunnen toepassen op praktische problemen. “Dat betekent bijvoorbeeld wiskundige modellen ontwikkelen om de productieprocessen of de planning in een organisatie te verbeteren”, legt Dominique uit. “Mijn eerste werkgever deed net dat: organisaties helpen om hun werkprocessen te optimaliseren. Daar is vaak software op maat voor nodig. Om die oplossingen vlot te ontwikkelen, gebruiken ze Mendix-low-codesoftware. Zo rolde ik in die wereld.”

Nooit meer in de file

Dominique werkte in Amsterdam anderhalf jaar zij aan zij met ervaren ontwikkelaars en volgde opleidingen via de Mendix Academy, waardoor ze het low-codeplatform snel onder de knie kreeg. Toen Wouter Danes van Ordina haar uitnodigde voor ‘een vrijblijvend gesprek rond een job bij Ordina’, ging ze benieuwd op het aanbod in.

“We hadden een informele, leuke babbel bij een koffie en het klikte meteen. Het sprak me wel aan om in een grotere organisatie aan de slag te gaan, met een mooie klantenportefeuille en experts in een brede waaier IT-disciplines. En de flexibele werktijden waren ook al een plus. Wouter beloofde me dat ik nooit meer in de file zou moeten staan. Daar had ik wel oren naar”, lacht ze.

Het sprak me wel aan om in een grote organisatie zoals Ordina aan de slag te gaan, met een mooie klantenportefeuille en veel experts in uiteenlopende disciplines.

Succesvolle app voor zorgverzekeraar VGZ

Dominique kreeg de kans om zich eerst twee maanden in te werken bij het Mendix-team. Ze volgde trainingen en werd ingewijd in alle lopende projecten. De Nederlandse zorgverzekeraar VGZ werd haar eerste Ordina-klant. Dominique kwam er in een team terecht dat de populaire VGZ Zorg App optimaliseert, zodat hij performant blijft.

“Een aantal collega’s werkte al een aantal jaren aan de app die VGZ aan haar klanten aanbiedt om hun zorgverzekeringszaken te regelen”, aldus Dominique. “Door de jaren heen werd – en wordt – de scope van de app steeds verder uitgebreid. Initieel konden gebruikers enkel de facturen van zorgverleners opladen. Nu kunnen ze via de app ook hun rekeningen betalen, vergoedingen opzoeken of hun zorgverzekering checken. Niet alleen de functionaliteiten maar ook het aantal gebruikers neemt maand na maand toe. Er zijn vandaag meer dan 1 miljoen gebruikers en de app kreeg een score van 4.6, wat echt heel mooi is.”

Een kennisdatabank voor Ordina

VGZ is vandaag nog altijd een goede klant van de Mendix-unit. Er zijn drie teams aan het werk om nieuwe functionaliteiten voor de VGZ Zorg App te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat de app up-to-date blijft. Dominique zelf werkt ondertussen als consultant-developer bij een intern project: Eddie.

“Eddie is een platform dat de Ordina-experten matcht met aanvragen van onze klanten”, legt Dominique uit. “De basis is eigenlijk een database van al onze medewerkers, inclusief een overzicht van hun opleidingen, certificaten en ervaring. Krijgen onze businessunits de vraag naar een team met een bepaalde expertise, dan gaat het systeem automatisch op zoek naar een match. Alle info wordt dan netjes in een template verzameld, die we aan de klant kunnen voorleggen.”

Developer, businessanalist en coach

Net als de VGZ Zorg App wordt ook Eddie continue verder ontwikkeld, met meer data en meer functionaliteiten. Sinds kort zijn bijvoorbeeld ook de gegevens van alle Belgische Ordina-medewerkers in het platform voorhanden.

Dominique is nauw betrokken bij de ontwikkeling van die nieuwe features, maar vertaalt ook de vragen van haar collega’s naar de app. “Ik zit heel vaak samen met product owners uit de business om hun nieuwe vragen te bespreken: wat willen jullie precies, hoe moet het eruit zien, enz. Daarnaast coach ik ook onze junior developers. Mijn takenpakket is dus heel gevarieerd geworden, wat ik super vind.”

Snel applicaties ontwikkelen

Merkt Dominique dat de vraag naar low-code-applicaties toeneemt sinds ze in 2017 de eerste Mendix-app hielp ontwikkelen?

“Absoluut, en dat is ook heel logisch. Mendix is een fantastisch platform en het wordt eigenlijk alsmaar uitgebreider en gebruiksvriendelijker”, antwoordt Dominique. “De laagdrempeligheid is uiteraard een grote troef. Zelfs zonder veel achtergrond in softwareontwikkeling kan je snel een applicatie in Mendix ontwikkelen. In een paar weken heb je een resultaat dat live kan. Een beetje logisch nadenken en wat interesse in businessprocessen en in software volstaan om met Mendix een app te bouwen. Door mijn studies had ik de nodige analytische skills. Alle andere vaardigheden kon ik on the job ontwikkelen.”

Een analytische geest en wat interesse in businessprocessen en in software volstaan om je eerste Mendix-applicatie te bouwen.

Waarom Ordina voor low-code?

En waarom zou een klant voor Ordina kiezen als hij een low-codeproject wil opstarten? “Wij hebben een pak Mendix-experts in huis maar wij werken ook nauw samen met onze collega’s van andere businessunits. Heeft een klant extra knowhow nodig rond security, cloud of datamigratie, bijvoorbeeld, dan halen we die gewoon erbij. Onze collega Aswin van Braam is trouwens recent door Mendix benoemd tot Most Valuable Professional Als dat geen argument is om met ons team in zee te gaan”, besluit Dominique.

We hebben een pak Mendix-experts in huis maar wij werken ook nauw samen met onze collega’s van andere businessunits.