Mendix low-codeplatform: meet the Ordina-expert

Als Mendix zelf hem ‘Most Valuable Professional’ noemt, dan weet je het wel: Aswin van Braam ademt Mendix. Sinds 2012 al. Het low-codeplatform waar hij toen mee kennismaakte in een kelder in Rotterdam verovert ondertussen organisaties overal ter wereld – van Nederland en België tot Australië en het Midden-Oosten. Aswin zelf leidt ondertussen de Mendix-afdeling van Ordina. Hoe rolde hij in de wereld van low-code? Waarom is hij zo’n fan? En hoe evolueert Mendix in de toekomst?

Businessconsultants zijn typisch bruggenbouwers, die business en IT dichter bij elkaar brengen. Ook Aswin. En daar volgde hij zelfs de perfecte opleiding voor: hij behaalde een hbo-diploma in Informatie, Dienstverlening en Management. Uiteraard is het vooral zijn ervaring die van hem de succesvolle Mendix-expert maakt die hij vandaag is. De rode draad doorheen zijn loopbaan: consultancy, projectbeheer en een flinke portie ICT.

Van consultant tot projectmanager

“Ik startte mijn loopbaan als functioneel consultant bij een leverancier van documentmanagementsystemen”, vertelt Aswin. “Na een aantal jaren sloeg ik het pad van projectmanagement in, eerst in Nederland en later zelfs in het buitenland. Tot een burn-out me een stap deed terugzetten. Ik nam ruim de tijd om te rusten en na te denken over mijn toekomst.” Als bij toeval kruiste toen Mendix zijn pad: “Mijn vroegere werkgever was Mendix-partner geworden en wou met mij in zee, als business engineer.”

Raakvlak tussen business en IT

Een business engineer opereert op het raakvlak tussen business en IT. “Dat sloot prima aan bij mijn opleiding en ervaring. Ik wist wel wat van processen, systemen en communiceren. En ik had jarenlang klanten begeleid bij hun overstap naar een nieuw IT-systeem. Alleen zelf software ontwikkelen, daar had ik geen ervaring mee.”

Dat hoefde ook niet, zo bleek al snel. Mendix was immers opgericht met de visie om softwareontwikkeling eenvoudiger te maken, zodat ook businessmensen applicaties kunnen bouwen. Op het kantoor van Mendix in Rotterdam ontdekte Aswin dat die belofte ook klopte: “Na één dag opleiding kon ik al een app bouwen, zonder enige ervaring. ‘Wauw, is software ontwikkelen zo simpel’, dacht ik. Mijn nieuwsgierigheid en enthousiasme waren getriggerd. En dat zijn ze nog steeds.”

Na nauwelijks een dag opleiding kon ik al een app bouwen, zonder enige ervaring. ‘Waw, is software ontwikkelen zo simpel’, dacht ik.

Vanuit de kelder naar het buitenland

Aswin voelde zich nog een pionier in 2012, toen hij werd opgeleid in de kelder van de Mendix-kantoren. Maar het platform nam in Nederland al snel een hoge vlucht. Bij zijn toenmalige werkgever kon Aswin steeds meer klanten uit diverse sectoren – van energiemaatschappijen tot grote bedrijven en advocatenkantoren – overtuigen om Mendix een rol te geven bij hun digitale transformatie.

“Toen ik in 2019 aan het hoofd kwam van het Nederlands-Belgische Mendix-team bij Ordina was er in België nog maar weinig kennis van Mendix. Ondertussen wint low-code-ontwikkeling meer en meer terrein.”

6 tot 8 keer sneller bouwen

Vanwaar die initiële koudwatervrees? “Low-code is voor hobbyprojecten. Low-code is enkel voor front-endontwikkeling. Met low-code creëer je een onbeheersbare applicatie-spaghetti”: ik ken ze allemaal, de argumenten van low-code-sceptici”, lacht Aswin.

“Ergens begrijp ik het wel. De combinatie van visuele softwareontwikkeling en een open platform is nieuw. En onbekend maakt onbemind. Maar het werkt echt. Ontwikkelen met Mendix gaat gewoon zes tot acht keer sneller dan met traditionele technologie. In nauwelijks acht weken hadden we een platform voor pensioenberekening gebouwd. Dat is meer dan indrukwekkend, toch?”

Ontwikkelen met Mendix gaat gewoon zes tot acht keer sneller dan met traditionele technologie.

Low-code komt als geroepen

Wereldwijd is er vijf keer zoveel software nodig als er ontwikkelaars zijn. Low-code komt dus gewoon als geroepen, gaat Aswin verder: “IT was jarenlang in control van alles wat met software te maken heeft. Maar nu de digitalisering versnelt, wil de business alsmaar meer applicaties. IT kan gewoon niet meer volgen. Met Mendix bouwen businessmensen zelf hun toepassing. Mendix zorgt er meteen voor dat de applicatie draait in elke browser en op elk mobiel toestel.”

Wereldwijd is er vijf keer zoveel software nodig als er ontwikkelaars zijn. Low-code komt dus gewoon als geroepen.

Het is een en-en-verhaal

Uiteraard is enige nuance wel op zijn plaats. Een softwareapplicatie hoort thuis in een landschap. En dus zijn er experts nodig om de IT-architectuur van de organisatie te tekenen en te bewaken, o.a. met een goed governancemodel. En om voor elke toepassing ook het juiste platform te kiezen.

“Geen enkele onderneming draait enkel op Mendix. Voor heel complexe toepassingen is traditionele ontwikkeling in Java of dot.net op zijn plaats. En soms is zelfs no-code, een puur grafisch platform, een mogelijkheid. Het marketingteam van een onderneming kan bijvoorbeeld aan de hand van no-codesoftware een inschrijvingsformulier ontwikkelen. Moet dat geïntegreerd worden met het hr-systeem of het ERP-system, dan neemt de low-code- of zelfs Java-ontwikkelaar over.”

4 redenen om voor Mendix te kiezen

“Mix and match, dat is de toekomst”, bevestigt Aswin. “Je kan zelfs verschillende low-codeplatformen combineren in één applicatielandschap, want elk platform – en dat zijn er ondertussen ontzettend veel – heeft zijn bewezen voordelen.”

“Maar als ik dan toch wat promotie mag maken: de mogelijkheden van Mendix zijn wel heel ruim. Mendix werkt bijvoorbeeld naadloos samen met elk cloudplatform. Bovendien bundelt het hele spectrum: van no-code en low-code tot professionele code. Heel recent lanceerde Mendix zelfs sectorspecifieke oplossingen. Voor ons hier in België en Nederland is ook de lokale aanwezigheid van Mendix een troef. En last but not least: achter Mendix zit het grotere Siemens. Dat zorgt voor gegarandeerde continuïteit en heel veel potentieel.”

Achter Mendix zit het grotere Siemens. Dat zorgt voor gegarandeerde continuïteit en heel veel potentieel.

Waarom Ordina voor uw Mendix-project?

Ordina is ondertussen de grootste Mendix-partner in de Benelux. Al betekent dat niet dat we altijd de kaart van Mendix trekken.

“Ordina is van alle markten thuis”, legt Aswin uit. “Wij zijn Mendix-expert maar niet puur Mendix-partner. We hebben ook kennis van SAP en Java, van security en privacy, van Quality Assurance, PEN-testen en UX-design en ga zo maar door. Dat betekent dat we de vraag van onze klanten klant eerst bestuderen en pas dan bepalen hoe we hen het beste kunnen helpen. Met of zonder Mendix. En dat we de klant daarna van a tot z kunnen ontzorgen. Die totaalaanpak is een grote troef.”

Ordina is Mendix-expert maar niet puur Mendix-partner. Onze multidisciplinaire aanpak is onze grote troef. Wij ontzorgen de klant van a tot z.

Mendix Most Valuable Professional

Zelf software ontwikkelen doet Aswin niet meer, maar hij is wel nauw bij projecten betrokken als strateeg en consultant. Klanten zoals FOD Mobiliteit en ASG Expert konden recent op zijn ervaring en kennis rekenen. “Ik werk vaak samen met de enterprise architect. Zij werken vanuit de techniek en ik kan de vertaalslag naar de business maken”, vertelt hij. “Daarnaast ondersteun ik klanten bij het ontwikkelen van een visie en strategie rond het gebruik van low-code. We zetten ook samen competence centers op en ik help graag bij de opleidingen van Mendix-gebruikers, zowel bij klanten als bij Ordina.”

Ook in de bredere Mendix-community is Aswin een graag geziene spreker, adviseur en coach Sinds oktober 2021 behoort hij zelfs tot de ‘cream of the crop’. Mendix bekroonde hem met de titel ‘Most Valuable Professional Mendix’. MVP’s krijgen extra zichtbaarheid, ondersteuning en inzicht in de Mendix-product roadmap. Een troef waar ook Ordina – en zijn klanten – wel bij vaart.

Een veelbelovende toekomst

Als uitsmijter: hoe ziet een Mendix-expert de toekomst van het low-codeplatform? “Het wordt allemaal nog eenvoudiger, beter en mooier”, verzekert Aswin. “Mendix zal nog verder worden opgenomen in het Siemens-landschap en meer de kaart trekken van IoT, AI- en machinelearning, om het ontwikkelproces verder te automatiseren. In oktober 2021 lanceerde Mendix ook zijn eerste kant-en-klaren oplossing voor specifieke branches.”

“Mendix is vandaag al marktleider en volgens Gartner het meest visionaire low-codebedrijf. Als ze al die ambitie waar maken, zullen ze hun werelddominantie zeker nog kunnen versterken. Het is voor mij alleszins ontzettend boeiend om deel uit te maken van die community.”

Meer informatie of vragen?

Aswin Van Braam
Aswin Van Braam
Business developer Mendix
Stuur een e-mail