Microsoft Power Platform: hype of revolutie? Meet the Ordina-expert

Koen Luyten

Zijn low-codeplatformen zoals Microsoft Power Platform een hype of een (r)evolutie in softwareland? De waarheid ligt ergens in het midden. “Ze zijn uitstekend voor innovatie maar kaderen toch best in een totaalaanpak”, vat Koen Luyten samen. Koen is Microsoft.NET-consultant bij onze Ncore-unit en practice manager voor Power Platform. Hij stoomt Ordina klaar voor een ‘boom’ in de vraag naar low-codeoplossingen.

Koen en Microsoft: het is een huwelijk dat al teruggaat tot 2008. Koen maakte tijdens zijn bacheloropleiding toegepaste informatica kennis met Ordina, kreeg een plekje in de Ordina Summer School – de huidige Academy – en verdiepte zich in de wereld van .NET- en JavaScript-ontwikkeling. “Ik wou initieel specialiseren in systeem- en netwerkbeheer maar tijdens mijn stage raakte ik geboeid door Sharepoint en .NET-ontwikkeling. Die interesse is niet meer gekoeld”, vertelt hij.

Een rugzak boordevol bagage

Tijdens zijn allereerste Ordina-opdracht moest Koen zijn liefde voor .NET-development nog even laten sudderen: hij werkte aan een BI-project bij het ACV: “Geen softwareontwikkeling maar toch wel Microsoft-technologie. Dat bleek achteraf een goede zaak. Ik geloof in de kracht van specialisatie maar als consultant sta je sterker met ook wat algemene bagage op zak. Die BI-achtergrond is vandaag, meer dan 10 jaar later, nog altijd nuttig.”

In 2010 kon Koen zijn passie voor Microsoft-ontwikkeling wel botvieren bij Eandis, het huidige Fluvius: “Ik maakte er deel uit van een team senior consultants. Zo deed ik ontzettend veel technische kennis op en leerde ik ook agile werken in een grote ploeg.” Dat wierp zijn vruchten af. Na twee jaar mocht Koen collega’s opleiden in Microsoft-webdevelopment, als competence center lead. Hij combineerde die rol met consultancyopdrachten met steeds grotere verantwoordelijkheid bij achtereenvolgens Digipolis, ArcelorMittal en Securex.

Ik geloof in de kracht van specialisatie maar als consultant sta je sterker met ook wat algemene bagage op zak.

Pluimen van Interparking

Bij de opstart leidde Koen het high performance team van Ordina dat mobiliteitsgroep Interparking begeleidt bij zijn digitale transformatie. Het team onderhoudt de bestaande Microsoft-applicaties in .NET, ondersteunt de migratie naar een nieuwe IT-architectuur en bouwt innovatieve nieuwe toepassingen zoals digitaal betalen – en mag hiervoor heel wat pluimen op zijn hoed steken. “Een boeiend en leerrijk project, waar de wisselwerking met de klant en met de collega’s uit andere businessunits heel waardevol is”, aldus Koen.

Power Platform: handige bouwblokken

Even waardevol en verrijkend is de rol van practice manager bij Ncore, een functie die Koen in 2017 op zich nam. Sinds 2021 trekt hij het practice team dat focust op drie bouwstenen van het platform: Power Apps (apps ontwikkelen), Power Automate (procesautomatisering en RPA) en Power Virtual Agents (chatbots).

“Tot een paar jaar geleden was low-code development nog een nobele onbekende”, vertelt Koen. “Vandaag is het de talk of town in softwareland. Terecht? Toch wel. Het platform reikt handige bouwblokken aan om snel resultaten te boeken. Met Power Apps ontwikkel je heel intuïtief en vlot eenvoudige front-endapplicaties: je kiest de voorgeconfigureerde modules en features en dragt en dropt ze. Zo krijg je in geen tijd een app die je makkelijk kan aanpassen en finetunen waar nodig.”

Met Power Apps ontwikkel je heel intuïtief en vlot eenvoudige front-endapplicaties: je kiest de voorgeconfigureerde modules en features en dragt en dropt ze.

Een bedreiging voor developers?

“Of dat een bedreiging is voor onze job? Dat is een courante vraag”, lacht Koen. “Het antwoord is ‘neen’. Het platform is intuïtief maar niet in die mate dat er geen software engineers aan te pas komen. Als je zonder voorkennis aan de slag gaat, stoot je op de limieten. Hoe integreer je bijvoorbeeld de apps in je bestaande architectuur?  Hoe vul je niet-functionele vereisten in, zoals security, performance, usability of scalability? Daar heb je professionele developers voor nodig. Zij kunnen ook aanvullingen ontwikkelen op maat of API’s bouwen voor data exposure.”

Niettemin: de business speelt een veel grotere rol bij low-codeontwikkeling, legt Koen uit: “Voor een Power Platform-project stellen we fusion teams samen, waar developers en mensen uit de business samen ontwikkelen. Veel meer nog dan de agile manier van werken waar we fan van zijn, maakt dit een rechtstreeks feedbackloop mogelijk. We vormen één team. Dat opent heel wat perspectieven.”

Hefboom voor innovatie

Koen Luyten ziet de apps die met het Power Platform worden ontwikkeld, als een startpunt voor meer: “Het platform is een hefboom voor innovatie. Je ontwikkelt een eenvoudige front-endapplicatie die een bepaalde nood inlost en kan er verder op bouwen, bijvoorbeeld door er aan de hand van Azure Cloud Services machine learning, analytics, Natural Language Processing of facial recognition aan toe te voegen. Het Power Platform kan ook een goede manier zijn om een complexe softwarearchitectuur stap voor stap te vernieuwen.”

Is low code de juiste oplossing?

Wie baat heeft bij een low-codeoplossing en wie niet, dat kunnen de experts van Ordina het beste inschatten, legt Koen uit: “Als een klant bij ons aanklopt met de vraag naar een oplossing, dan brengen wij altijd eerst de noden in kaart. Is de Microsoft-stack de beste fit, dan kiezen we de bouwblokken die de klant nodig heeft. Dat kan standaardsoftware zijn, maatontwikkeling in .NET, Azure, het low-code Power Platform of een combinatie van elementen.”

Als een klant bij ons aanklopt met de vraag naar een oplossing, dan brengen wij altijd eerst de noden in kaart. Is de Microsoft-stack de beste fit, dan kiezen we de bouwblokken die de klant nodig heeft.

Krachtig aanbod

Of je het nu een evolutie of een revolutie noemt: low-codeontwikkeling zal de volgende jaren een must blijken, besluit Koen: “Volgens Microsoft zullen er tegen 2023 meer dan 500 miljoen nieuwe apps en services ontwikkeld zijn – evenveel als wat er de voorbije 40 jaar werd gebouwd. Terwijl de developmentteams de vraag uit de business vandaag al niet kunnen bijbenen. Low-code biedt een uitweg.  Daarom stomen wij momenteel een team klaar. Er zijn nu vijf developers maar ik mik op een team van 20 mensen tegen eind 2021. Dankzij onze ervaring met Microsoft-ontwikkeling en de nauwe samenwerking met onze experts in andere Ordina-units, zoals bijvoorbeeld security, hebben wij een heel krachtig aanbod om de vraag naar projecten met Power Apps en ook Power Automation en Power Virtual Agents in te lossen.”

500 miljoen nieuwe apps zullen er volgens Microsoft ontwikkeld zijn tegen 2023 – evenveel als wat er de voorbije 40 jaar werd ontwikkeld.