ORDINA BLOGT

De toekomst van IT is vandaag!

4 nieuwe informatietechnologieën gaan mainstream. En nu?

  • Stephan Theunissen
  • 3 december 2013

Dit weekend las ik een interview met Pierre-Olivier Beckers in de krant. Pierre-Olivier is uittredend CEO van Delhaize en maakte de balans op van zijn prestaties bij Delhaize. De quote die mijn aandacht trok was: “Mee zijn met de technologie wordt de grootste uitdaging. We moeten investeren, maar de vraag is waarin.”

Pierre-Olivier is niet de enige die wakker ligt van de laatste ontwikkelingen binnen de wereld van informatietechnologie.  Zeker nu het klaar en duidelijk is dat de volgende 4 nieuwe technologieën op punt staan om mainstream te gaan:

1)      Cloud computing:  Vroeger werd deze technologie verpakt onder de naam SaaS (Software as a Service). Na het filmpje van telenet  http://bit.ly/1b6Knsm  begrijpen we allemaal wat cloud computing precies inhoudt. Voortaan bewaren we de data dus in de cloud en behoren eigen harddisks tot het verleden.   Meteen zullen backups en restore processen ook overbodig zijn.

                                                                                                                                                             200

 

2)      Mobile computing:  Behoeft ook geen uitleg meer. Sinds de introductie van de laptop in de jaren 90 zijn we meer en meer mobiel gaan werken. Met de komst van de smartphone en de iPad willen we altijd en overal onze informatie ter beschikking hebben.

 200

 

 3)      Big Data: Dit is al een iets nieuwer begrip, alhoewel je het meer en meer hoort. Bij Big Data halen we zinvolle informatie d.m.v. data-analyse, uit zeer, zeer, zeer veel gegevens afkomstig van meerdere (on)gestructureerde gegevensbronnen. Qua datavolume moet je bij big data denken in petabytes (een miljoen gigabyte) of exabytes (een miljard gigabyte) of zelfs nog meer. Daarbij bestaat er diversiteit aan data (bijvoorbeeld data van het ERP-systeem gecombineerd met data van Twitter en/of andere internetbronnen). Snelheid blijft een belangrijke parameter om data te verzamelen, te aggregeren en vrij te geven. Big data is vandaag echt hot en zal zeker aan belang toenemen.

 200

 

4)      In-Memory computing: dit gaat ongetwijfeld de grootste uitdaging bieden. Door de dalende prijzen van geheugenchips kan de volledige database in het geheugen (in-memory) van de computer worden gehouden. Hierdoor is er geen schrijf- en leestijd nodig van en naar de harddisk wat resulteert in extreem snelle responstijden. In-Memory computing kan je enigszins vergelijken met iemand die goed kan hoofdrekenen tegenover iemand die voor dezelfde som een rekenmachientje nodig heeft.

                                                                                                                                                                                                200

 

Bij in-memory computing wordt de snelheid dus flink opgedreven. Zo wordt informatie beschikbaar binnen enkele seconde op online data. Vroeger was voor dit soort informatie een programma nodig dat gedurende de nacht de nodige gegevens verzamelde. De volgende ochtend was de informatie eigenlijk al verouderd op het moment dat beslissingen genomen werden.

 

De toepassingen van bovenstaande technologieën staan nog in de kinderschoenen.  Er zijn al toepassingen binnen het bedrijfsleven ontwikkeld. Zo kunnen bijvoorbeeld backorders sneller uitgeleverd worden door analyse van data. Er kan immers met online data bekeken worden waar nog artikelen te vinden zijn die de backorder veroorzaken.

Een andere toepassing is de voorspelling van plaats en omvang van de volgende griepepidemie op basis van Google-searches of Twitter berichten. http://bit.ly/197CKSC.  Dit geeft de hulporganisaties extra tijd om zich voor te bereiden en kunnen mensenlevens gered worden. Big data kan dus op een positieve manier worden toegepast.

Natuurlijk zijn er ook neveneffecten die om een antwoord schreeuwen. Zo zijn er nog altijd weinig mensen bewust van de kracht die internet heeft om alles bloot te leggen. Gelukkig is er na de NSA affaire en de hack op de gsm van Merkel meer en meer aandacht voor onze privacy. Laten we hopen dat Eurocommissaris Viviane Redding sterk genoeg is om ‘het recht om vergeten te worden’ in wet om te zetten http://bit.ly/1hkQhP5.

Hoe dan ook, de nieuwe technologieën zijn er en iedereen heeft het gevoel dat deze boot niet gemist mag worden. Toepassing van deze nieuwerwetse zaken is de uitdaging van vandaag. Daarom een oproep aan iedereen om actief mee te denken hoe we de bovenstaande technologieën gaan gebruiken om het leven nog aangenamer te maken.  Misschien kunnen we zo de opvolger van Pierre-Olivier nog op een idee brengen!

 

Over de auteur:

Stephan Theunissen

In de complexe SAP-wereld vindt Stephan de specialisten die een antwoord bieden op de vraag van de klant. Een hele uitdaging, waarvoor hij tal van aspecten in evenwicht moet houden – mensen, timings, budgetten en meer.