ORDINA BLOGT

Microsoft Power BI

Met de alomtegenwoordigheid van Excel, het succes van Office365 en de opmars van cloud toepassingen zien we dat Power BI voor Office365 zich in de ideale positie bevindt om een deel van de BI markt te claimen. Deze vernieuwde suite heeft een breed gamma aan mogelijkheden en speelt in op nieuwste marktontwikkelingen.

  • Luc Lemaire
  • 28 oktober 2014

Positionering
Microsoft plaatst Power BI als Self Service BI suite in de markt. Een feit dat beaamd wordt door Gartner die Microsoft een leider heeft genoemd in Agile Business Intelligence. Dit wil zeggen dat je geen expert nodig hebt om je eigen data-visualisaties of analyses te maken. Eindgebruikers kunnen rechtstreeks informatiebronnen aanspreken zonder tussenkomst van de IT afdeling.
De IT afdeling of een power user kan er wel voor zorgen dat de juiste gegevens benaderd worden door datasets voor te bereiden en aan te bieden als bron voor de eindgebruikers. 

"Microsoft heeft lovende klantfeedback scores ontvangen voor zijn agile, business user self-service en geavanceerde datavisualisatie  functionaliteiten.         Klanten gaven Microsoft BI ook een hoge score voor zijn productvisie." – Forrester

Databronnen
Naast de integratie met Microsoft producten zoals SharePoint en Office365, heeft Microsoft er voor gezorgd dat bijna elke databron beschikbaar is voor analyse. Standaard databases van verschillende vendors, social media data van Facebook en Twitter en ook Azure Cloud, SAP, big data van Hadoop en nog vele andere externe bronnen die via het internet benaderd kunnen worden.
Een van de vele mogelijkheden in Power Query is bijvoorbeeld een verbinding te maken met een SAP BO Universe. Het volstaat van een verbinding te maken met de BO server om toegang te krijgen tot de (meta)data in BO Universes. Dit is beschikbaar in de vertrouwde Excel omgeving en vereist geen kennis van SAP BO.

Snelheid
Power Bi maakt gebruik van de nieuwe VertiPaq data engine die de gegevens als kolommen ipv rijen in het geheugen inleest. Dit laat sterke compressie toe en zorgt voor ongeziene snelheden. Bovendien maakt het komaf met de beperking van maximum 1.048.000 rijen in een spreadsheet.

Real-Time data
Na het ophalen van gegevens wordt ook de verbinding met de data bron bewaard. Dit laat toe om bij hergebruik van het Excel werkblad met een eenvoudige druk op de refresh knop de reeds ingeladen gegevens te verversen.

De Power BI Stack
Power Bi bouwt verder op Excel 2013 en Office365. De Power BI stack bestaat uit 2 grote delen:
-        Een backend voor de omsluiting van data met Power Query en Power Pivot
-        Een frontend voor datavisualisatie met Power View voor dashboards en Power Map voor geo gerelateerde visualiseringen

Demo/video?

https://www.youtube.com/watch?v=Rwo_im3090o
https://www.youtube.com/watch?v=7XbJytK3TYs 
https://www.youtube.com/watch?v=IyzUQf_dlUM 
https://www.youtube.com/watch?v=LZECt2V8W6Q

 

Meer weten?

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van Microsoft Power BI? Of wil je weten hoe Ordina u kan bijstaan in de implementatie van Self-Service BI in uw organisatie? Contacteer ons.