ORDINA BLOGT

SAP Catalyst Microsoft BI

SAP Catalyst is zeker een tool om rekening mee te houden. De de mogelijkheden zijn uiterst divers en de herbruikbaarheid van de ontwikkelingen zijn een heuse meerwaarde. Ook het prijskaartje is zeer competitief in vergelijking met SAP BW. Lees hier mijn bevindingen.

  • Jessica De Buck
  • 29 september 2014

Sinds kort heb ik kennis mogen maken met de SAP Catalyst omgeving van Microsoft BI. Ik kom vanuit een SAP BW/BO achtergrond en vond het dringend tijd om mijn kennis wat uit te verbreden naar andere technologieën. Om toch wat aansluiting te houden met mijn SAP-ervaring is dit dus een goede tool om mee te starten.

Het is even aanpassen aan de nieuwe manier van werken en de (weeral) nieuwe terminologie. Eerst en vooral moeten er in de target database tabellen aangemaakt worden, naar waar de data weggeschreven kan worden. Hier heb ik gekozen voor een SQL server database en moet ik dus tabellen aanmaken doormiddel van SQL-create statements. Dit kan weliswaar een beetje afschrikkend werken voor mensen die minder technisch aangelegd zijn, maar eigenlijk moet je hiervoor geen techneut of programmeur zijn.

Nu mijn tabellen voorzien zijn, kan ik aanloggen in de visual studio designer en een project aanmaken. Vervolgens moeten er project connecties aangemaakt worden naar het bronsysteem (in dit geval SAP R/3) en het targetsysteem (in dit geval de SQL Server Database). Dit neemt amper 5 minuten in beslag en heel recht-toe recht-aan. Nu alle voorbereiding klaar is, kan ik beginnen met de “modellering” van de extractie laag.

Om een stukje “data flow” op te zetten, voorzie je een Package. Er bestaan voorgemaakte Packages die je kan gebruiken of je kan ook een geheel nieuwe Package aanmaken volledig gecustomiseerd op maat van je noden. Mijn eerste indruk is dat het wel arbeidsintensief is, in vergelijking met een SAP BW dataflow. Je moet echt elke stap zelf gaan voorzien. Je eigen logging gaan schrijven, delta mechanisme voorzien (met lookup), als je het aantal records wil voorzien een count gaan toevoegen, read en update toevoegen, transformaties in verschillende stapjes, etc... . Dat is even aanpassen en vraagt toch wel dat je goed overdenkt en analyseert wat het doel is en welke de beste manier is om dit te gaan bereiken.

Maar eens ik een test package aangemaakt heb, blijkt die eerste indruk eigenlijk foutief te zijn. De componenten zijn zeker wel gebruiksvriendelijk. Elke stap kan op een paar minuten voorzien worden en er is zelfs niet eens zoveel codering nodig, maar het is wel voorzien dat je het kan wat ik zeker een troef vind.

Persoonlijk vind ik het heel prettig dat je het wiel niet steeds opnieuw moet uitvinden. Het is namelijk zo dat wanneer je een package gemaakt heb, je deze package kan gaan gebruiken als “template”.  Je kan je ontwikkeling dus simpelweg importeren in een ander project en hoeft dan enkel de connecties aan te passen en klaar-is-kees. Een tweede troef hieraan is dat je als klant kan “afdwingen” dat iedereen op een geconformeerde manier gaat werken. Je kan namelijk enkele template packages gaan voorzien (master data text /attribute/hierarchy en transactionele flow) en dan moeten enkel de bronsystemen en target tabellen aangepast worden, en eventueel hier een daar een kleine aanpassing. Dat is exact wat we als Ordina met de (SAP) BI Catalyst gedaan hebben.


 

De extractie van data uit SAP R/3 naar de SQL server tabellen gaat ook, naar mijn gevoel, sneller dan met SAP BW. Er worden dan uiteraard ook geen SID’s aanmaakt en dergelijke, maar ook omdat je 2 aparte paden kan voorzien. Neem nu transactionele data. Hier kan je aan de hand van een lookup kan je ervoor zorgen dat bestaande data gewoon een update krijgt en dat nieuwe data een sneller insert krijgt, zonder al die “update” checks te moeten doorlopen.

 

Conclusie: SAP Catalyst is zeker toch wel een tool om rekening mee te houden. De tool mag dan in het begin even een afschrikkend effect hebben voor iemand die minder technisch aangelegd is en het is uiteraard geen tool voor iemand die enkel en alles drag-and-drop wil doen. Maar de mogelijkheden zijn uiterst divers en de herbruikbaarheid van de ontwikkelingen zijn toch zeker wel een heuse meerwaarde. Alsook het prijskaartje van de tool, dat toch zeer competitief is in vergelijking met SAP BW.