ORDINA BLOGT

Xamarin - Going Universal

Het ondersteunen van alle grote platformen; iOS, Android en Windows Phone is een grote kost en uitdaging indien er voor elk platform afzonderlijk ontwikkeld moet worden. Het ontwikkelen van App’s kan tegenwoordig beter en sneller, dit doen we met Xamarin.

  • Joeri Goeyvaerts
  • 24 april 2015

Xamarin wie?

Xamarin is een platform dat het mogelijk maakt om applicaties universeel te gaan bouwen voor de ‘major platforms’ iOS, Android, Windows Phone en zelfs Mac en Windows 8 zonder alles afzonderlijk te gaan ontwikkelen. Dit doen we door code te gaan schijven in C# voor de backend logica, dit zal hetzelfde werken als deze native voor iOS(Objective-C) en Android(Java) te gaan ontwikkelen. Voor de front-end kan er gekozen worden voor een universele of afzonderlijke ontwikkeling.

Via Xamarin Forms kunnen we naast de backend ook de front-end zodanig opbouwen dat de user interface ook universeel is. Dit geeft natuurlijk als grote voordeel dat er maar één aanpassing moet gedaan worden om alle platformen aan te passen, wat zorgt voor een betere manageability. Het gebruik van Forms is natuurlijk geen verplichting. Er kan ook geopteerd worden voor alle platformen specifiek een user interface te ontwikkelen die gebruik maakt van de universeel ontwikkelde backend in C#.

Het ontwikkelen van Windows/Windows Phone App’s gebeurt in Visual Studio, iOS in X-Code en Android in Eclipse of Android Studio. Dit kan tevens simpeler door gebruik te maken van Xamarin studio of via integratie in Visual Studio zo hoeft de developer geen massa verschillende tools te installeren om voor alle platformen te ontwikkelen.

Xamarin bied naast het ontwikkelings platform nog andere diensten zoals testing tools, Monotoring tools en Opleidings mogelijkheden via Xamarin University.

Waarom Xamarin ook jou bedrijf kan helpen

Net zoals het evoluerende web moeten App’s in de smartphone wereld(en ook de App’s daarbuiten) mee gesupporteerd worden en evolueren met hun platformen net zoals websites dit doen met browsers. Indien een eindgebruik jou website niet kan bekijken in zijn of haar favoriete browser, dan heb je pech! Net hetzelfde is waar voor de gebruikers van App’s. Indien je een gebruiker in de kou laat staan omdat je een platform niet ondersteund zal die gebruiker troost gaan zoeken bij een andere aanbieder die wel een App aanbiedt binnen dat bepaald domein.

Hierin geeft Xamarin een duidelijke push in de juiste richting door het ondersteunen van al de grote spelers binnen één omgeving.

Ordina en Xamarin

Binnen Ordina zijn we altijd opzoek naar nieuwe en evoluerende technieken, dus ook Ordina maakt gebruik van Xamarin voor verschillende projecten. In 2014 won Ordina een Xammy Award voor ‘Best Enterprise App & Developer’s Choice’.

Naast het ontwikkelen met Xamarin doen we ook sessies en talks rond Xamarin zodat ook de developers binnen Ordina up to date blijven rond dit groeiend platform.

Conclusie

Xamarin kan zowel voor developer als eindegebruiker een positieve tool zijn die nog steeds volop aan het groeien is en een zeer sterke community achter zich heeft staan. Naar de toekomst zullen we dus zeker nog veel van Xamarin horen, wat we zeker kunnen aanmoedigen.

Reference’s & Links

http://www.xamarin.com
https://evolve.xamarin.com/awards
http://xamarin.com/university