ORDINA BLOGT

Microsoft's nieuwe kijk op surfen op het web

Met de komst van Windows 10 luidt Microsoft een nieuw tijdperk in qua gebruikservaring van hun bekende besturingssysteem. Een onderdeel hiervan is een nieuwe browser: “Microsoft Edge”.

  • Stijn Cleeren
  • 28 juli 2015

In deze blog post overlopen we de belangrijkste nieuwigheden die het gebruiksgemak verhogen voor de dagdagelijkse gebruiker, alsook de zaken die de productiviteit van de webontwikkelaar zullen vergroten.

Webnotities en delen informatie

Door de integratie met Microsoft OneNote  kan de gebruiker heel eenvoudig notities aanbrengen op een webpagina, deze bewaren in een OneNote dossier en deze notities zelfs delen met collega’s of andere contactpersonen. Een ander voordeel van de integratie met OneNote is dat documenten bewaard in OneNote automatisch worden gesynchroniseerd met al uw apparaten waar OneNote op geïnstalleerd staat (pc, tablet, smart phone).

Leesweergave

Een andere nieuwigheid van Microsoft Edge is de “leesweergave”. Hiermee kan de gebruiker een artikel op een website lezen zonder afleiding zoals advertenties of randinformatie. Indien nodig kan hij zelfs de lettergrootte en achtergrondkleur wijzigen.

Hub

In zo goed als elke webbrowser kan de gebruiker “favorieten” bewaren en wordt er een geschiedenis van de bezochte pagina’s bijgehouden. Dit laat de gebruiker toe om sneller naar de gewenste website te navigeren.
Microsoft Edge gaat hier nog een stapje verder de “Hub ”.
De “Hub” zorgt voor een nog groter gebruiksgemak door de favorieten, leeslijsten, surfgeschiedenis en huidige downloads te centraliseren.

Leeslijsten laten toe om artikels of andere inhoud te bewaren om later te lezen.


Cortana

Een nieuwigheid die standaard ingebakken zit in Windows 10 is Cortana . Cortana is de persoonlijke assistent van de gebruiker van Windows 10. Met de kracht van Microsoft’s zoekmachine Bing  helpt Cortana de gebruiker met het zoeken van informatie op het Internet, op de machine van de gebruiker en houdt ze zelfs zijn kalender in het oog om desgewenst vertrekherinneringen te geven.
Cortana zit ook ingebakken in Microsoft Edge; wanneer de gebruiker een woord of volledige zin selecteert op een webpagina, kan hij – na rechtermuisklik – kiezen voor “Ask Cortana”.
Cortana zal vervolgens proberen om de meest relevante informatie op te zoeken en weer te geven zonder de webpagina te verlaten.


Microsoft Edge voor developers

Net zoals Windows 10, is Microsoft Edge gemaakt om zowel op een desktop pc, tablet en op smartphone te werken; er zijn dus geen aparte applicaties per device nodig. Microsoft Edge kan zo zonder problemen reageren op bediening met de muis, een stylus (pen) en touch gestures [link naar touch gestures: http://www.windowscentral.com/windows-10-will-include-new-touch-gestures-precision-touchpads].

 

Een nieuwe naam, een nieuwe start

Met Microsoft Edge wil Microsoft komaf maken met de negatieve klank die samenhangt met hun vorige browser “Internet Explorer”. Verder is er enorm geïnvesteerd in een aantrekkelijk en overzichtelijke layout die de gebruikservaring en productiviteit van zijn gebruikers moet vergroten.
Naast de zichtbare veranderingen zijn er ook achterliggend een aantal belangrijke zaken gewijzigd, die er hopelijk voor zorgen dat de nieuwe browser van Microsoft niet meer als het klunsje van de klas wordt aanzien.

 

 

Over de auteur:

Stijn Cleeren

Stijn Cleeren is een .NET Software Engineer bij Ordina Belgium. Hij is zeer gepassioneerd over alles binnen het Microsoft domain. Hij volgt alle nieuwigheden zo goed mogelijk op en wil daar dan graag ook meer van weten.Volg Stijn op Twitter @StijnCleeren