ORDINA BLOGT

Wanneer Cloud en Big Data elkaar ontmoeten en varkens de voorlopers zijn …

Mensen hebben de neiging om de dingen te classificeren en netjes in te delen in categorieën. We spreken over cloud, “big data”, netwerken, mobiliteit, enz., en via onze technische expertise/specialiteit/focus creëren we rond deze categorieën - om het met Seth Godin’s woorden te zeggen - stammen

  • Bart Van Mulders
  • 11 juni 2015

Stammen zijn belangrijk. Ze helpen ons om te focussen. Ze versterken ideeën en helpen ons om te innoveren. Maar de innovaties die we binnen onze stam maken zijn typisch ‘evolutionair’. We maken de dingen sneller, beter, soms groter, soms kleiner, en meestal, waardevoller. Maar het blijven progressieve stappen.

Het wordt pas echt interessant wanneer stammen samenkomen. Wanneer de ideeën en inspanningen van stammen met elkaar botsen, ontstaat de vonk om het soort innovatie te ontbranden dat echt revolutionair kan zijn. Dat soort van gebeurtenissen kan fundamenteel markten veranderen en zelfs nieuwe markten creëren. En het kan voor eens en altijd een verandering brengen in wat technologie voor mensen echt betekent. Denk aan wanneer MP3 hardware en P2P netwerken elkaar ontmoetten of wanneer telefonie met computers in aanraking kwam om de smartphone revolutie te ontsteken.

Na de eerste experimenten met Microsoft Azure Machine Learning, voelt het alsof we aan de rand van een nieuwe omwenteling staan. Aan de éne kant hebben we de “hybrid cloud” oplossingen die IT meer agile en efficiënter maken, zowel economisch als operationeel. Aan de andere kant hebben we de “data lakes”, die ondernemingen van de intelligentie en de inzichten voorzien om meer en meer te anticiperen binnen hun operationele werking en voorspellend te gaan werken.

IT is lang het hart van business operations geweest. Maar het samenkomen van cloud en big data gaat de betekenis van IT voor business operations fundamenteel veranderen. De business gaat de efficiëntie en “agility”” van IT inzetten als nieuwe bron van inkomsten, in plaats van puur kostenbesparend. Nieuwe mogelijkheden en business modellen worden gecreëerd en de profielen en rollen van IT professionals zullen drastisch veranderen.

Over de juiste data beschikken betekent dat ondernemingen trends kunnen voorspellen: hoe ligt de energie consumptie binnen gebouwen? Welke producten moeten meer op stock genomen worden?
Azure Machine Learning levert de data om dat soort van beslissingen te nemen en verandert ondernemingen – en levens.

In China ontbreekt het de landbouwers aan de juiste middelen om de marktvolatiliteit te voorspellen, maar de meesten onder hen hebben ondertussen wel smartphones, en een nieuwe cross-platform app gebruikt Microsoft Azure Machine Learning om varkenskwekers te helpen de marktomstandigheden voor de komende zes maanden te voorspellen.

   Figuur 1 Een panoramische voorstelling van de Dr. Pig app bij Microsoft China Center One.

 

De app, “Dr. Pig”, neemt de voorbije twee jaar van beschikbare marktgegevens – zoals de prijzen van biggen, … – en projecteert “profit en loss” voor ten minste zes maanden. Dat helpt de landbouwers om te beslissen welke types te kweken en aan welke hoeveelheid hun winst maximaal zal zijn met een minimaal risico zodat ze hun boerderij efficiënter kunnen sturen.

“Data intelligent gebruiken maakt een wereld van verschil,” zegt Joseph Sirosh, Corporate Vice President of Information Management and Machine Learning bij Microsoft. “Dat is waar machine learning op de proppen komt. Machine Learning gaat over het ontdekken en interpreteren van patronen in historische data om op die manier voorspellingen te kunnen maken. Machine Learning laat toe het verleden vast te leggen en een blik in de toekomst te werpen, in plaats van in de achteruitkijkspiegel te blijven staren.” De succesvolle toepassing van machine learning hangt niet enkel af van geweldige tools, maar vereist diepgaande expertise binnen een domein, niet-aflatende inspanningen om data te verzamelen, te integreren en te begrijpen, en de ervaring om oplossingen te integreren binnen bestaande toepassingen.

Wie de passie deelt om klanten te helpen om data om te zetten in inzichten en om bedrijven te transformeren en wie het spoor kiest van cloud gebaseerde machine learning oplossingen gaat drukke tijden tegemoet.

 

De toekomst lacht ons toe … vanuit de cloud.