ORDINA BLOGT

Hallo R!

In mijn zoektocht naar een nieuwe en uitdagende BI rapporteringstool, ben ik R tegengekomen. R is een statistische omgeving, waar je doormiddel van een minimaal aantal lijnen code zeer sterke wiskunde en grafische modellen kan bouwen. R is gemaakt om (aan de hand van wiskundige formules/modellen) data te gaan analyseren en predictieve modellen te gaan bouwen.

  • Jessica De Buck
  • 30 maart 2015

Waarom zou je R beschouwen als BI rapporteringstool?
R is geen drag’n drop userinterface.
R is een krachtige open source taal met grafisch zeer mooie oplossingen zoals de “Shiny” package.  

Hoe gaat het in zijn werk? Wel de grondleggers en contributors van R hebben zelf “packages” gemaakt, waarin een heleboel functies ter beschikking gesteld worden. Met deze packages kan je dan berekening laten uitvoeren of kan je een grafische interface op het scherm toveren.

Met een beetje basiskennis kan je in R zeer mooie en performante dashboards en rapporten bouwen, gebaseerd op grote volumes aan data. Maar R kan nog veel meer, je kan verschillende bronsystemen aanspreken en de data in R zelf gaan combineren, berekeningen en bewerkingen uitvoeren. Je kan zelf kolommen/rijen bijmaken of verwijderen, je kan data aggregeren, etc. Kort en bondig … dat opties zijn oneindig. En wanneer je klaar bent met spelen kan je de data nog eens wegschrijven naar een database of file.  

Op een mum van tijd kan je met wat basiskennis reeds een mooi en bruikbaar rapport in mekaar boksen. Wat zeker ook een plus is, is dat je een documentatie kan aanmaken waar je stukken code kan laten uitvoeren in de documentatie zelf waar je al dan niet je code kan tonen. Dit soort documentatie is een MarkDown-document.