ORDINA BLOGT

Continuum

Microsoft heeft een paar nieuwe Windows 10 smartphones uitgebracht. Met deze smartphones komt Windows 10 nu ook naar de smartphone markt. Eén van de grote vernieuwingen hierbij is Continuum. Maar wat is continuum nu eigenlijk?

  • Sander Van Camp
  • 23 februari 2016

Continuum zorgt ervoor dat een applicatie automatisch wordt aangepast aan de beschikbare hardware. Je kan het vergelijken met Responsive design bij websites. Dit houdt in dat de applicatie  optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte. Zo komen apps in een “klassieke” desktop of laptop omgevingen het best tot hun recht in “vensters”, terwijl op een tablet “fullscreen” apps het meest gebruikvriendelijk zijn. Continuum zorgt bij het connecteren of disconnecteren van het toetsenbord voor het switchen tussen tablet modus naar desktop modus en vice versa. Deze functionaliteit zit standaard in Windows 10 en wordt ondersteund in de nieuwe mobiele devices.

Met de release van de nieuwe windows 10 smartphones komt Continuum nu ook naar de mobile wereld. Bij een smartphone kan je het toetsenbord niet verwijderen, hoe kan je Continuum dan gebruiken bij smartphones?


Met de nieuwe Windows 10 generatie smartphones, wil Microsoft echte multifunctionele apparaten creëren. Hiervoor ontwikkelden ze Continuum voor Phones. Om deze revolutionaire functionaliteit volledig tot zijn recht te laten komen, hebben ze de Display Dock en nieuwe krachtige smartphones ontwikkeld. De Dock bevat verschillende aansluitingen, zo heb je een usb-C aansluiting dat het mogelijk maakt om je Windows 10 Phone aan te sluiten. Op de Display Dock heb je ook USB poorten die je kan gebruiken om verschillende accessoires op aan te sluiten zoals muis of toetsenbord. Voorts heb je ook HDMI en DVI aansluitingen om een display op aan te sluiten.

 

 

Je kan je smartphone als bijna “standaard” Windows computer gebruiken wanneer je deze aansluit op een Display Dock die verbonden is met een toetsenbord, muis en display. De layout van het besturingssysteem en applicaties switcht van de Phone naar de desktop variant. De standaard Microsoft applicaties zoals Word en Excel zijn ontwikkeld met deze functionaliteiten. Hierdoor kan je makkelijk je smartphone gebruiken om mails of tekstdocumenten te typen.

    
Zoals eerder aangehaald gebeurt dit natuurlijk niet automatisch. Microsoft heeft er voor gezorgd dat de ontwikkelaar niet veel extra softwareontwikkelingen moet doen om dit alles mogelijk te maken. Hier ligt natuurlijk één van de zwaktes van Continuum, ontwikkelaars moeten het in hun applicatie willen implementeren.

Continuum en Universal Apps zijn met elkaar verbonden. Universal Apps zijn apps die kunnen gebruikt worden op alle type toestellen waarop Windows 10 draait. Enkele universal apps zijn Dropbox, Netflix en Adobe Photoshop Express. Deze Universal Apps kan je met slechts een paar kleine aanpassingen omvormen tot een volledig nieuwe gebruikerservaring door middel van Continuum.

Voor vertegenwoordigers kan Continuum een enorm handige feature zijn. Ze hoeven geen zware laptop meer mee te nemen naar klanten maar juist hun smartphone en de Display Dock. Eerder uitgewerkte Powerpoints kan je vanaf je smartphone met de Display Dock naar een beamer sturen. Microsoft zet met Continuum en de Display Dock weer een stap in de richting van één enkel  multifunctioneel device. Of dit voor een revolutie gaat zorgen in het IT landschap is nog af te wachten. Maar dit laat zien dat Microsoft zich op een innovatieve wijze wil verder ontwikkelen.