ORDINA BLOGT

Tableau 10 Roadshow Amsterdam

  • Gert Kemps
  • 28 oktober 2016

Cross-database join, ETL refresh, data integration, clustering, workbook formatting, etc. Het zijn nog maar enkele van de vele nieuwe functies waaraan Tableau 10 rijk is. Meteen een goede reden voor Tableau om een roadshow te organiseren. Om een beter inzicht te krijgen in de laatste versie van de software was ik aanwezig op de Tableau Roadshow te Amsterdam.

 

De Tableau Roadshow?

Bij elke grote release van de Tableau software wordt er een roadshow georganiseerd. Tijdens dit event komen er enkele keynote speakers aan bod en worden er hands-on sessies georganiseerd. Deze sessies worden gebruikt om de nieuwe functies van Tableau te demonstreren.

In Amsterdam was het Andy Cotgreave die de kickoff van het event mocht geven. Andy is “Senior Technical Evangelist” bij Tableau. Deze functie houdt in dat hij mensen helpt met het zoeken naar een betekenis achter hun data, om dit nadien zinvol te kunnen visualiseren. Uiteraard in Tableau.

Aansluitend vonden er simultaan twee hands-on sessies plaats: de “Tableau 10 Introduction” en de “Tableau 10 Deep Dive”. Ik koos ervoor om de laatstgenoemde sessie te volgen. Het doelpubliek voor deze sessie waren gebruikers die al ervaring met Tableau hadden en benieuwd waren naar de nieuwe functies.                                                                 

Tableau 10 Deep Dive

De laatste update van de software is meteen ook een van de grootste sinds het onstaan van Tableau. Hieronder ga ik enkele van mijn favoriete features opsommen die tijdens de deep dive werden toegelicht.

  • Cross-database joins: Veel bedrijven werken met software van verschillende vendors. Bijgevolg moet er vaak data worden gecombineerd dat afkomstig is van verschillende bronnen/systemen. Met cross-database joins is het eenvoudig om dit te verwezenlijken. Tijdens de demo werden er twee verschillende bestanden met elkaar gecombineerd in slechts enkele seconden. Tableau heeft een uitgebreide lijst aan vendors die ondersteund worden, gaande van SAP tot Microsoft SQL.
  • Device designer: Rapporten worden geraadpleegd op verschillende soorten toestellen. Met de device designer is het mogelijk om onmiddellijk dashboards te ontwikkelen voor een specifiek toesteltype.
  • Clustering: Patronen in data worden snel ontdekt en kunnen nadien worden gegroepeerd. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van het k-means clustering algoritme. De gebruiker hoeft enkel de data te selecteren, Tableau doet de rest.
  • Custom Territories: Buiten de standaard geografische gebieden is het vanaf nu ook mogelijk om zelf gebieden te creëren. Ondernemingen kunnen bijvoorbeeld zelf hun eigen regio’s creëren binnen een bepaald gebied.

Een geslaagde update?

Tableau 10 biedt zijn gebruikers heel wat nieuwe en nuttige functionaliteiten aan. De features die in deze blog zijn beschreven zijn nog maar het topje van de Tableau- ijsberg. Zelf was ik alvast onder de indruk van de nieuwigheden! Het uitbrengen van Tableau 10 en het aanstellen van Adam Selipsky, voormalig Amazon Services Executive, zorgen ervoor dat Tableau weer volledig future-proof is en klaar is voor de volgende stap.

Na het lezen van deze blogpost interesse gekregen in Tableau? Vragen over de mogelijkheden van Tableau? Neem dan zeker contact op met VisionWorks, de in data visualisatie gespecialiseerde unit van Ordina.