EVENEMENT

Update rond Microsoft SQL Server 2014

-

Het Microsoft SQL Server Platform is de voorbije jaren sterk geëvolueerd. Naast belangrijke aanpassingen met betrekking tot OLTP, heeft Microsoft vooral de SQL Server-mogelijkheden voor BI enorm geprofessionaliseerd. Het SQL Server platform is dan ook uitgegroeid tot een marktleider voor BI, en is vanwege de kostprijs, de performantie en uitgebreide mogelijkheden voor veel ondernemingen onmisbaar geworden.

Microsoft SQL Server versie 2014 introduceert opnieuw een aantal interessante nieuwe features op vlak van OLTP en BI.

  • Met de introductie van de nieuwe SQL Server Data Tools for BI (SSDT BI) vervangt Microsoft de Business Intelligence Development Studio (BOD) en SQL Server Data Tools (SSDT) uit de vorige versies. SSDT BI wordt gebruikt om SSAS modellen, SSRS rapporten en SSIS pakketten te maken. SSDT BI draait op Microsoft Visual Studio 2012 en 2013 en is backwards compatible, met uitzondering van SSIS packages die beperkt zijn tot SQL Server 2014. SSDT BI moet afzonderlijk worden gedownload en geïnstalleerd vanaf het Microsoft Download Center, want het is geen onderdeel van de standaard installatie.
  • Enterprise Information Management (EIM) verbeteringen. Sinds SQL Server 2012 zijn Data Quality Services (DQS) en Master Data Services (MDS) opgenomen in het platform. Deze tools zijn natuurlijk ook beschikbaar in SQL Server 2014 en verder uitgebreid.
  • De high availability-mogelijkheden zijn verder uitgebreid door de AlwaysOn Availability Groups verder te verfijnen met extra ondersteuning voor meer secundaire replica's en Windows Azure-integratie, waardoor een cloud back-up van uw systeem mogelijk wordt gemaakt. De beschikbaarheid van uw gegevensplatform kan daardoor nog beter gegarandeerd kan worden.
  • De introductie van Hekaton (In-memory OLTP) maakt het mogelijk om tabellen op te slaan in het geheugen, wat de prestaties enorm verhoogt. De keuzemogelijkheid om tabellen op te slaan in het geheugen of op de harde schijf, zorgt voor een perfect evenwicht tussen beschikbaar geheugen en prestaties. Compilatie van opgeslagen procedures in C-code zorgt eveneens voor een gunstige impact heeft op de performantie
  • Het gebruik van Columnstore indexen op “updatable” tabellen. Columnstore indexen werden geïntroduceerd in SQL Server 2012, en zijn gebaseerd op in-memory technologie en geavanceerde compressietechnieken. In versie 2012 konden ze enkel gebruikt worden op read-only tabellen. In de SQL Server 2014, is dit niet langer het geval.
  • Power View integratie met OLAP. In SQL Server 2012 was Power View beperkt tot tabular models in Power Pivot of SSAS tabular. In deze nieuwe versie kunnen ook OLAP cubes worden ingelezen en MDX queries uitgevoerd worden (voorlopig enkel beschikbaar op SharePoint).
  • De Power BI-tools (Power View, Power Pivot en Power Map) zijn verder geïntegreerd met Office365, de Office-cloud-oplossing van Microsoft: visualisaties voor Power View, HTML 5-ondersteuning, forecasting-mogelijkheden in Power View en Natural Language query, ook Q&A (Questions & Answers) genoemd. Bedrijfsgegevens worden opgevraagd met behulp van natuurlijke taal en resulteren in interactieve visualisaties. Omdat het is gebaseerd op HTML5, kan het ook worden ingezet op alle gangbare mobiele apparaten.
  • Doordat SQL Server 2014 kan worden opgeschaald tot 640 logische processors en 4 TB aan RAM (in een fysieke omgeving) zijn Big Data toepassingen vlakbij (In een virtuele omgeving kan worden opgeschaald naar 64 virtuele processors en 1 TB aan RAM). De Hadoop-integratie werd verder verbeterd met behulp van de HDInsight connector. Het voormalige Parallel Data Warehouse (PDW) of Analytics Platform System (APS) zoals het nu wordt genoemd, werd verder verfijnd om de integratie tussen relationele en niet-relationele gegevens zoals Hadoop te vergemakkelijken. Met Polybase kunnen relationele en niet-relationele gegevens simultaan opgevraagd worden. Het Azure cloud-platform werd ook verder uitgebreid met Big Data-mogelijkheden, bijvoorbeeld met DocumentDB en Storm.

    Wenst u meer te weten over onze Microsoft Consultancy diensten en onze proposities? Aarzel niet contact op te nemen.