Wouter Tielemans +32 475 94 40 10

Punch Powertrain

iMESure drijft investeringsbeslissingen

Bij Punch Powertrain staat alles in het teken van continuous improvement, zeker in tijden van expansie. Essentieel daarbij is zicht krijgen op de performantie van mensen en machines. Ordina implementeerde er iMESure, inclusief alle integraties en benodigde hardware. Die oplossing capteert data uit machinale en menselijke processen, en zet die om naar heldere rapporten. Zo kon Punch Powertrain zijn downtime stevig reduceren en mooie efficiëntiewinsten boeken.

Punch Powertrain Contact Neem contact op met Wouter Tielemans

Klant

Punch Powertrain ontwerpt en produceert automatische transmissiesystemen voor elektrische en hybride personenwagens. In de thuisbasis in Sint-Truiden maken 70 machines, verdeeld over 13 productielijnen, zo’n 240.000 onderdelen per jaar. Ook in China heeft het bedrijf een productievestiging. Die ondersteunt de sterke groei waar het bedrijf de laatste jaren doorgaat.

Uitdaging

Met SAP als ERP-oplossing en geautomatiseerde machinesturingen, had Punch Powertrain al heel wat sterke software in huis. Maar tussen die twee concepten bestond nog geen tussenschakel. Daardoor had het bedrijf weinig zicht op de efficiëntie van zijn machines en personeel. De verwachte groei bracht extra onzekerheid mee op het vlak van capaciteit. Welke machine-investeringen waren nodig? Kon het bestaande personeel een uitbreiding bolwerken? En op welke productielijnen kon het bedrijf nog efficiëntiewinst boeken? Vragen waar een krachtig Manufacturing Execution System (MES) raad mee zou weten.

Oplossing

Punch Powertrain ging voor een stapsgewijze aanpak die aansloot bij het continuous improvement-programma. Ordina’s iMESure, met zijn modulaire opbouw en flexibele integratie met andere systemen, bleek de geknipte oplossing. De plant performance-module van iMESure werd geïmplementeerd in een totaaloplossing met de nodige hardware: van badge- en RFID-lezers, over integratie met de PLC-sturingen, tot displays waarop operators hun taken beheren. Dat gebeurde eerst in een pilootomgeving, daarna werd iMESure uitgerold doorheen de hele plant. 

Resultaat

iMESure verschafte Punch Powertrain een helder beeld van de Overall Labor Effectiveness (OLE) en de Overall Equipment Effectiveness (OEE). Data gecapteerd uit de machines, worden via heldere dashboards weergegeven. In het geval van stilstanden tonen heldere rapporten het hoe en waarom, waarna het bedrijf veel sneller kan ingrijpen. Ook de gebruiksvriendelijke displays zorgen voor efficiëntiewinsten, want operators hoeven niet meer met papier en Excelsheets te werken. Intussen toonde iMESure ook aan dat twee nieuwe productielijnen de beste manier zijn om de groei op te vangen. En onder het motto van continuous improvement, breide Punch Powertrain met nieuwe iMESure-modules al een vervolg aan de samenwerking met Ordina.