Wouter Tielemans +32 475 94 40 10

SALM

20% productiviteitswinst dankzij Quintiq en Ordina

Het project 1-10-100 (1 dag productie, 10 dagen lead-time, 100% klantentevredenheid) vereiste een nieuw, geïntegreerd planningsconcept bij meubelproducent SALM. Het doel van dit project was om de productiviteit van de groep met 20% op te krikken. Ordina ging de uitdaging aan en breidde de bestaande Quintiq-toepassing verder uit tot het kloppende hart van de internationale meubelgroep.

SALM Contact Neem contact op met Wouter Tielemans

Klant

SALM of Société Alsacienne de Meubles is met 1.400 werknemers en een omzet van 368 miljoen euro een van de vijf grootste meubelmakers in Europa. In een meubelzaak kom je SALM waarschijnlijk niet vaak tegen, wel hun grootste merknamen EMK, Cuisinella en Schmidt. 

Klantvraag

SALM heeft vijf fabrieken in de Franse en Duitse Elzas. Het plant die productiecapaciteit al jaren met een Ordina-oplossing op basis van Quintiq. Daarmee beheert SALM de productiequota per fabriek, merk, afzetgebied en leveringsgebied. De productiequota zijn bepalend voor de berekening van de leverings- en productiedata. Quintiq stuurt zelfs aan met welke vrachtwagenronde een keuken of badkamer bij de klant wordt geleverd.Recentelijk klopte SALM aan bij Ordina omdat het graag een aantal bijkomende planningsprocessen met Quintiq wilde ondersteunen. Het project 1-10-100 (1 dag productie, 10 dagen lead-time, 100% klantentevredenheid) vereiste een nieuw, geïntegreerd planningsconcept. Het doel van dit project was om de productiviteit van de groep met 20% op te krikken.

Oplossing

Ordina zorgde voor een Quintiq-toepassing op maat van SALM. Deze applicatie wordt ingezet bij zowel de verkoop- als operationele planning, productieplanning als logistieke planning van de vijf verschillende productie-eenheden. Op basis van de verkoop van de voorbije jaren en de orders in de pijplijn bij de verschillende verkooppunten, maakt Quintiq een benaderende voorspelling van het aantal orders in de komende weken of maanden. De applicatie monitort ook de capaciteit bij SALM’s belangrijkste toeleveranciers en voorkomt zo onverwachte tekorten.

Resultaat

De Quintiq-toepassing is het kloppende hart van het bedrijfsproces bij SALM. Het systeem biedt een houvast aan de verkoop- en logistieke afdeling, terwijl het management met behulp van één krachtige tool de volledige productieketen op een transparantie manier beheert. Het orderbevestigingssysteem houdt klanten op de hoogte van de status van hun bestelling en de fabrieken krijgen dagelijks een duidelijk overzicht van de op te starten productieorders