Wouter Tielemans +32 475 94 40 10

Belgische Douane

Planningstool schept orde in de complexiteit

 Voor de regiekamers van de Belgische Administratie der Douane en Accijnzen (D&A) is planning geen sinecure. Meer dan 750 controleurs gaan dagelijks op pad voor diverse en/of complexe controleopdrachten. Met een Advanced Planning & Scheduling-tool van Ordina verloopt de planning en de interactie tussen regiekamer en controleurs een stuk vlotter.

Belgische Douane Contact Neem contact op met Wouter Tielemans

Klant

 In het eengemaakte Europa speelt de Belgische Administratie der Douane en Accijnzen (D&A) een grote rol. Door de toenemende internationale handel en de stijgende eisen die douaneadministraties opgelegd worden, staat D&A voor heel wat veiligheidsvraagstukken. Die veiligheid wordt in België gegarandeerd door 750 controleurs. Jaarlijks voeren zij ongeveer 400.000 controle-opdrachten uit.

Klantvraag

 In een economisch geglobaliseerde wereld probeert de overheid de administratieve overlast voor douanebeambten te beperken. Wanneer goederen de douane passeren, gebeurt de aangifte elektronisch. Is de risicograad hoog, dan gaat een controleur op pad. Door de diversiteit en complexiteit van die opdrachten, is de planning een huzarenstukje. Bovendien gooien alarm- of crisissituaties geregeld roet in het eten.

Oplossing

  Bij dit netelige planningsvraagstuk hoorde een gepaste oplossing. D&A vond bij Ordina de perfecte planningstool. Quintiq, een APS (Advanced Planning & Scheduling)-oplossing, werd in gebruik genomen. De flexibele configuratie en gebruiksvriendelijke interface gaven de doorslag bij de keuze. Bij een tweede release voorzag Ordina de tool van een waaier aan nieuwe functionaliteiten. Die waren noodzakelijk als gevolg van enkele belangrijke Europese wetswijzigingen inzake safety & security.

Resultaat

 De regiekamer van D&A heeft nu een veel beter zicht op haar controleurs. Die laatsten melden hun status voortdurend. Hun planning wordt in realtime opgevolgd. Doen er zich onverwachte gebeurtenissen voor op het controletraject, dan stuurt de regiekamer tijdig bij. Bovendien laat de tool toe om het hele proces te meten. Zo krijgt het D&A-management een duidelijk beeld van de workload van alle medewerkers