Ordina cloud-aanbod: benut alle voordelen van de cloud

Succesvolle organisaties zijn efficiënt, flexibel, veerkrachtig en innovatief. Cloudcomputing helpt je om je business te transformeren en digitaal te versnellen. En toch blijven veel  organisaties twijfelen. Is cloudcomputing wel echt veilig en betrouwbaar? Welk type cloud heb ik nodig? En hoe pak je dat aan, een migratie naar de cloud? Ordina wijst je de weg.

Waarom cloud? 5 voordelen

Kostenbesparingen, schaalbaarheid, flexibiliteit, innovatie: cloudtechnologie biedt een hele resem voordelen. Een flink aantal daarvan zijn in de huidige, uitdagende tijden relevanter dan ooit.

 • Altijd en overal bereikbaar: Thuiswerken, hybride werken, op klantenbezoek? Je data en systemen zijn altijd en overal beschikbaar.
 • Grip op je kosten: Geen grote investeringen in IT-infrastructuur meer: de cloud maakt je IT-kosten inzichtelijk en beheerbaar. Bovendien werk je steeds op de beste hardware.
 • Wendbaarheid: Een piekperiode, een tijdelijke dip of een nieuwe opportuniteit? Met cloudinfrastructuur schaal je op en neer. Zo creëer je de ultieme flexibiliteit.
 • Ruimte voor innovatie: Advanced analytics, IoT, RPA of blockchain: je integreert elke nieuwe technologie moeiteloos in je IT-landschap, zodat je snel inspeelt op nieuwe kansen.
 • Continuïteit dankzij security: Met cloudcomputing beschik je over de nieuwste software en optimale cybersecuritytools. Gebeurt er toch iets, dan kan je snel weer aan de slag – zonder dataverlies.

4 cloudtypes, met een duidelijke trend richting hybride en multicloud

De kans is groot dat je je eerste stappen naar de cloud al hebt gezet. Vaak is dat een public cloud: je host een aantal bedrijfsapplicaties op de gedeelde servers van cloudproviders zoals Amazon Web Services of Microsoft Azure. Voor je legacysystemen, meer bedrijfskritische of compliancy-gevoelige applicaties zijn er private cloud omgevingen

Welk type cloud je kiest, hangt af van de unieke noden van je toepassingen. Vaak resulteert dit in hybrid cloud architectuur, die on-premise infrastructuur en/of private en  public cloud combineert. Bovendien kan het een goed idee zijn om je niet te beperken tot één cloudprovider maar voor een multicloud-strategie te gaan, zodat je risico’s spreidt en het beste uit elk aanbod haalt.

Daarnaast kan je op 3 manieren cloud inzetten:

 • Software as a service (SaaS): applicaties draaien in de cloud en zijn klaar voor onmiddellijk gebruik;
 • Platform as a service: applicaties ontwikkelen, testen, implementeren en beheren doe je in de cloud bovenop een abstractielaag zoals container orchestratie.
 • Infrastructure as a service: je beheert IT-infrastructuur (dataopslag, netwerk, servers, hardware) integraal in de cloud;

Hoe kan Ordina je helpen?

Om de juiste cloudtechnologie te kiezen, je data en systemen naar de cloud te migreren en je cloudstrategie op te volgen, is ervaring en expertise nodig. Zo kan Ordina je ondersteunen:

 • Navigate (assessment & roadmap):
  Wat is het potentieel van de cloud voor jouw organisatie? Welke technologie sluit het best aan bij jouw processen, uitdagingen en toekomstplanning? Op welk tempo wil je migreren? Wij helpen je de toegevoegde waarde van de cloud te ontdekken, ontwerpen je cloudstrategie en -architectuur en stippelen je roadmap naar de cloud uit.
 • Improve (migratie en implementatie):
  We ontwerpen en bouwen je cloudplatform en migreren bestaande databases, applicaties en systemen naar de cloud. Vaak gaat dat gepaard met het aanpassen aan bestaande processen en architectuur (refactoring), zodat je de voordelen van de cloud optimaal benut. Belangrijke extra: kennisborging en change management. Want werken in de cloud vergt een cultuurshift.
 • Accelerate (beheren en optimaliseren):
  Zowel de technologie als jouw noden veranderen permanent. Ook na de migratie zorgen we dat je platform, applicaties en systemen vlot blijven werken en dat cloudprestaties en kosten geoptimaliseerd blijven.

Als een onderneming volop inzet op de cloud, dan moeten ze daar ook hun organisatie op afstemmen. Dan is er bijvoorbeeld een cloud center of excellence nodig of een cloud governance board. Ook daar kan Ordina bij helpen.

Waarom Ordina?

 • Onze experts combineren kennis van cloudtechnologie en infrastructuur (cloudproviders, virtualisatie, containerization, opslagsystemen, servers en netwerken) met expertise van je bestaande IT systemen en van je business.
 • We zijn partner van de meest courante cloudproviders (Microsoft Azure, Amazon AWS, VMware, …), zo kennen we de systemen door en door en kunnen we rekenen op support van de providers
 • Geen strategie zonder implementatie. Geen implementatie zonder strategie.
 • Een multidisciplinair, high-performance
 • Referenties: Elia, KBC, Galapagos, TVH, Koninklijke Bibiliotheek, CITO, DKV, Nike, Ecopower ASCO, …

Benieuwd hoe we kunnen helpen? Contacteer ons.

Jo Geeraerts
Jo Geeraerts
Business unit manager
Klik om direct telefonisch contact op te nemen: +32 496 59 65 74 Stuur een e-mail