Quality & Compliance bij Ordina: meet the expert 

Bij de lancering van een nieuw geneesmiddel komt heel wat globale en lokale regelgeving kijken. Ordina’s Quality & compliance-team (Q) houdt een oogje in het kwaliteitszeil in de farma- en biotechindustrie. Jeroen Lievens is sinds 2020 quality & compliance-coördinator bij Q. Ontdek wat zijn rol in het team inhoudt, waarom hij voor Ordina koos en waar hij zichzelf over 5 jaar ziet. 

Van de farmacie naar de industrie 

Je dacht dat bij Ordina enkel IT’ers werken? Think again! In het Q-team werken een pak mensen met een wetenschappelijke achtergrond, ook Jeroen. “Na mijn opleiding farmaceutische wetenschappen kon ik twee kanten uit: in een apotheek werken, of de industrie ingaan. Apotheker worden was niet echt iets voor mij. Ik koos voor de tweede piste en volgde een master-na-master industriële farmacie. Vandaag ben ik als qualified person in de farmasector erkend om geneesmiddelen vrij te geven binnen Europa.” 

 Apotheker worden was niets voor mij. De industrie kon me wel mateloos boeien.

 Vóór zijn komst naar Ordina had Jeroen al ervaring in de farma-industrie. “Ik liep eerst stage bij een farmaspeler en leerde vervolgens de kneepjes van de consultancy kennen bij een conculega van Ordina. Ik kreeg een project bij een farmabedrijf, waar ik meer te weten kwam over de implementatie van procedures, kwaliteitsmanagementsystemen en wetgeving. Daarna ging ik aan de slag als eindverantwoordelijke voor de verpakking van geneesmiddelen in een maatwerkbedrijf.” 

 “In 2020 ben ik uiteindelijk via Ordina’s referralprogramma bij Q beland. Ik zocht een uitdaging, en Ordina stak er met kop en schouders bovenuit. De klik zat onmiddellijk goed en ik kreeg meteen een aantal projecten die me konden bekoren, waaronder een data integrity assessment om een klant te ondersteunen bij het behalen van zijn GMP-certificaat, en nog enkele vendor audits.” 

 Expert en coördinator in één 

Het Ordina Q-team helpt farma- en biotechbedrijven om hoogwaardige eindproducten te leveren die aan alle normen van tal van instanties voldoen. Ze staan hen ook bij om hun productieprocessen te optimaliseren, hun systemen te automatiseren, en met software-implementatie en computer system validation (CSV). 

 Als Q&C-coördinator combineert Jeroen twee rollen. “Enerzijds werk ik als quality expert op kleinere projecten bij de klant. Anderzijds ben ik auditor lead voor inspecties bij klanten: ik stuur een klein team van subject matter experts aan, die de audit tot een goed einde brengen. Mijn taken: het contact met de klant onderhouden, de gesprekken leiden, de scope van de inspectie afbakenen in samenspraak met de klant en het geauditeerde bedrijf, de documentatie verzorgen … Op het einde leveren we een kwaliteitsrapport af met onze bevindingen en een reeks aanbevelingen.” 

 Een dag niet geleerd is een dag niet ge-Q’d 

Toen Jeroen naar Ordina kwam, had hij al een aardige rugzak met kennis. “Ik had ervaring met verpakking, fabricatie en procedures schrijven voor farma- en biotechbedrijven. In de realiteit is er veel meer: er is ook manufacturing, validatie en kwalificatie, processen en infrastructuur … Het computersoftwareluik kende ik wel, maar ik had er weinig praktische ervaring mee. Pas als je er meer over leert, besef je hoe breed het is en hoe snel alles zich ontwikkelt.” 

 Computersoftware is een heel breed domein. Pas als je er meer over leert, besef je hoe snel alles zich ontwikkelt.

 “Om mijn kennis over computersoftware bij te schroeven, volgde ik een aantal interne trainingen. Daarnaast deed ik een stukje zelfstudie en sprak ik regelmatig collega’s aan om complexe zaken uit te leggen. Uiteraard pik je ook heel veel op al doende. Ik leer nog iedere dag bij.” 

Een warme familiecultuur 

Dat je bij Ordina snel kan groeien, ligt volgens Jeroen aan de open bedrijfscultuur. “Het klikte al vanaf dag één met mijn collega’s. Ook met mijn businessunitmanager Sven zat ik snel op dezelfde golflengte. Bovendien kan je ook met niet-werkgerelateerde zaken bij je collega’s terecht. Iedereen is heel open en niemand stelt zich boven de rest.” 

Geen enkel project is hetzelfde 

De ideale Q’er kan volgens Jeroen goed om met stress en staat communicatief en organisatorisch sterk in zijn schoenen. “Klantgerichtheid is uiteraard belangrijk, maar soms moet je ook op je strepen durven te staan en duidelijk maken wat er verwacht wordt. Elk project is daarin anders. Ik heb ooit een audit geleid bij een Amerikaans bedrijf. Hoe assertiever we waren, hoe meer respect we afdwongen.” 

 Soms moet je durven te zeggen waar het op staat. Dat tikkeltje extra assertiviteit komt je project bijna altijd ten goede.

 “Dat je veel internationale ervaring opdoet via Ordina, is zeker ook een meerwaarde. Zo werkte ik al samen met bedrijven uit de VS, het VK en Duitsland. Dat gaat van kleine startups tot multinationals met tienduizenden werknemers. Ook de maturiteit van hun systemen verschilt soms dag en nacht.” 

Steevast doorgroeien 

De komende jaren wil Jeroen graag doorgroeien in zijn huidige rol als auditor lead. “Ik volgde onlangs een ISO9001-opleiding om me verder te ontwikkelen. Q is vandaag vooral actief in de farmaceutische en biotechnologische industrie, maar wie weet wat de toekomst brengt. Ik sta er zeker voor open om ook eens in andere sectoren te duiken, op termijn misschien zelfs vanuit een managerrol.” 

Interesse in een job bij Q? Kom bij het team!