Joeri RT

Softwaretesten: een kwestie van perfectie. Meet the Ordina-expert

Joeri Fastenaekels

Nieuwe software, een nieuwe applicatie of een update van uw IT-systeem, die wil u zo snel mogelijk up en running. Maar ze moeten ook foutloos werken en blijven werken, onder alle omstandigheden. Daarom wordt alles dat we bij Ordina ontwikkelen en aanpassen getest, getest en nog eens getest. Basistests die we herhaaldelijk uitvoeren, automatiseren we. Hoe verloopt een testproces en wat maakt iemand een krak in testing? Joeri Fastenaekels, test consultant bij Ordina, legt het uit.

Joeri wou interieurarchitect worden toen hij achttien was. Maar tijdens het eerste jaar van zijn bacheloropleiding ontdekte hij dat vooral de ontwerpsoftware hem interesseerde, eerder dan het eigenlijke ontwerp. Hij verkaste naar de Thomas More hogeschool om er multimediadesign te studeren – een eerste stap richting Ordina.

Testing: op zoek naar goed design

Tijdens zijn opleiding maakte Joeri kennis met zowel het design- als het technische aspect van software en websites. Hij kon na zijn studies dus alle kanten uit. Het werd testing. “Omdat ik de lessen daarover boeiend vond”, vertelt hij. “Bovendien was ik in mijn vrije tijd al jaren bezig met webdesign en videobewerking. Een baan in testing leek me ideaal om de geheimen van een goed design en goede software te ontdekken”, lacht hij. Hij leerde de knepen van het vak bij een internationaal consultancybedrijf, waar hij doorgroeide tot senior test engineer. In augustus 2018 kwam hij aan boord bij Ordina. Samen met een 10-tal collega’s test hij sindsdien de software van een organisatie die de internationale ticketverkoop voor het Europese spoorwegennet beheert.

Een baan in testing leek me ideaal om de geheimen van een goed design en goede software te ontdekken

Technische en functionele softwaretests

Joeri is een technische softwaretester. “Er zijn functionele en technische testers. De eersten testen de businesskant, het functionele van een applicatie. Ikzelf ben hoofdzakelijk bezig met het bouwen en onderhouden van Test Automation frameworks. Ik voer testanalyses uit en zorg dat er automatische testrapporten gegenereerd worden. Security en performance testingopdrachten krijg ik ook soms op m’n bord.

Test automation: een voorbeeld

Naast test consultant is Joeri ook test automation engineer: hij automatiseert testprocessen. “Elke applicatie wordt eerst manueel getest”, legt hij uit. “Maar testen is ontzettend tijdsintensief. Sommige tests voeren we zo frequent uit dat het loont om te investeren in automatisering.”
Hij illustreert: “Neem nu software voor online bankieren. De functionaliteit voor overschrijvingen, bijvoorbeeld, blijft onveranderd en moet altijd foutloos werken. Daarom moet die continue getest worden en niet enkel bij de lancering van een nieuwe release. Dat soort tests automatiseren we: we schrijven testscripts en zetten frameworks op zodat we de tests op een vast moment – bijvoorbeeld elke nacht of elke week – kunnen laten lopen. Gewoon, met één druk op de knop.”

We schrijven testscripts en zetten frameworks op zodat we dezelfde tests op een vast moment kunnen laten lopen. Gewoon, met één druk op de knop.

Front-end- en API-testing

Automatisch testen kan op twee niveaus. “Aan de hand van front-end tests checken we de gebruikersinterface: de functionaliteit waar de gebruiker mee in aanraking komt. Voor de banksoftware zijn dat bijvoorbeeld tests die nagaan of het inloggen, geld overschrijven, de bevestiging van een betaling, enz. goed verlopen”, legt Joeri uit.
Een tweede vorm is het testen van de Application Programming Interfaces (API’s), dat zijn definities en protocollen die applicaties met elkaar laten communiceren. “Zo’n API trekt en duwt constant data van het ene systeem naar het andere. Die dataflows testen we zoveel mogelijk automatisch. De laatste jaren neemt het aantal API-tests gigantisch toe, omdat systemen meer en meer geconnecteerd zijn. 80% van alle tests zijn vandaag API-tests.”

De voordelen van testautomatisering

Het resultaat van elke test is een rapport dat Joeri en zijn collega’s analyseren. De bugs worden gelogd, de softwarearchitect en/of developers lossen ze op en er wordt een nieuwe reeks tests in gang gezet. Pas als de testmanager groen licht heeft, mag de software gelanceerd worden. “Dat kan best lang duren. Een zeldzame keer moet het ontwikkelteam zelfs volledig opnieuw beginnen”, vertelt Joeri. “Dankzij de testautomatisering kunnen we het go-to-marketproces gelukkig versnellen, terwijl we de kwaliteit goed bewaken. Tests opzetten is een grote investering maar eens de scripts en frameworks er zijn, kunnen ze met gemak duizenden verschillende testcases uitvoeren per run, met een dekkingsgraad, snelheid en accuraatheid die nooit mogelijk zijn bij handmatig testen.”

Automatische tests kunnen met gemak duizenden verschillende testcases uitvoeren per run, met een dekkingsgraad, snelheid en accuraatheid die nooit mogelijk zijn bij handmatig testen.

Neemt RPA binnenkort alle tests over?

Testautomatisering doet denken aan Robotic Process Automation (RPA). Nemen robots het testen in de toekomst over? “Voorlopig is de beste keuze een combinatie van manueel testen voor eenmalige of complexere testen en automatisch testen voor repetitieve testen. Dat klinkt een beetje als het RPA-verhaal, inderdaad. Ik heb nog niet zoveel ervaring met robotics maar heb me geëngageerd om me de volgende maanden te verdiepen in het onderwerp.”

De kenmerken van een goede test engineer

Ordina geeft haar mensen ontzettend veel vrijheid om bij te leren, zo blijkt uit het verhaal van Joeri: “Onlangs kreeg ik ook de opdracht om een visie uit te werken voor de toekomst van ons team. Dat vind ik ontzettend fijn om te doen. Het sluit prima aan bij mijn nieuwsgierige inborst, die typisch is voor een tester. Testers moeten altijd op zoek naar hoe dingen werken en vooral waarom dingen niet werken. We zijn dus nieuwsgierig en hebben een goed analytisch vermogen. En we moeten nauwgezet en perfectionistisch zijn. Fouten zijn echt een no-go. En tuurlijk, soms botst dat met de developers. Maar met een goede dosis empathie komen we er samen wel uit. We willen ten slotte allemaal hetzelfde: een oplossing die helemaal doet wat het moet doen en waar onze klant blij mee is.”

Testers zijn nieuwsgierig, nauwgezet perfectionistisch en hebben een goed analytisch vermogen. En een flinke dosis empathie is nu en dan wel handig.

Meer weten? Contacteer onze expert.