Supply Chain Optimization bij Ordina: meet the expert 

Goed gepland is half gewonnen. Van productie over personeel tot logistiek: Ordina’s SCO-team (Supply Chain Optimization) zorgt dat al je bedrijfsprocessen volgens plan verlopen – letterlijk. Ellen Hilven is sinds 2020 senior businessconsultant in team SCO. Ontdek waarom ze voor Ordina koos, wat ze zo boeiend vindt aan haar job en welke weg ze later wil inslaan. 

18 jaar ervaring op de teller 

Ordina is niet Ellen’s eerste werkgever. “In 2003 studeerde ik af als industrieel ingenieur en ging ik direct aan de slag als projectingenieur bij een transportbedrijf. Daar werkte ik 12 jaar in diverse rollen: ik begeleidde er projecten in binnen- en buitenland, hielp nieuwe sites op te starten en raakte vertrouwd met IT en rapportering. Mijn toenmalige werkgever was én is nog steeds klant bij Ordina voor zijn planningspakket – achteraf bekeken een grappig toeval.” 

 “In 2015 verkaste ik naar een contract manufacturer in Nederland, waar ik de logistieke processen mee begeleidde. De focus lag op productiesturing en IT-processen. Ik zat continu in dezelfde procesflow en miste op termijn uitdaging. Daarom ben ik overgestapt naar een investeringsgroep, waar ik de rol van projectmanager vervulde in diverse IT-projecten. Even later kwam ik weer in contact met Geert Severijns, de customer care manager in Ordina’s Supply Chain Optimization-team. De inhoud en de businessprocessen bij Ordina spraken me meer aan dan mijn toenmalige rol als PM. Kort daarop kwam ik op gesprek, en the rest is history.” 

 Ik hecht veel belang aan variatie. Bij Ordina ontbreekt het daar allerminst aan.

Een vrouw met een plan 

“Na het eerste gesprek was alles in kannen en kruiken”, vervolgt Ellen. “Ik mocht beginnen als businessconsultant in het SCO-team. Elk project heeft hetzelfde doel – het planningsproces van de klant met softwareondersteuning optimaliseren om betere resultaten te halen – maar de scope en de aanpak zijn telkens anders. Qua scheduling software werken we vooral met Quintiq, maar we zijn intussen met nieuwe partners in zee gegaan om ook andere softwareoplossingen aan te bieden.” 

“Ons team helpt klanten die nog geen planningssysteem hebben om er een op te zetten. En we optimaliseren ook bestaande systemen met doelgerichte trajecten en door nieuwe mogelijkheden aan te reiken. Ik schrijf heel veel businessprocessen: welke stappen zitten er in het proces, waar is ruimte voor verbetering en hoe past dat alles in één systeem? Vaak ben ik met verschillende projecten tegelijk bezig en kan ik continu mijn focus verleggen.” 

Omdat we bij SCO voortdurend op verschillende projecten tegelijk werken, komen we praktisch nooit op de bench terecht.

Geëngageerd van A tot Z 

“Als businessconsultant ben je betrokken bij iedere fase van een project. Ik ben het aanspreekpunt van de klant en denk proactief mee over verbetersuggesties. Daarnaast geef ik geregeld workshops bij de klant, die we later in ons team vertalen in concrete oplossingen. Daarna stemmen we onze bevindingen af met de softwarespecialisten, die de oplossing uitbouwen. Eens de software geschreven is, help ik bij de testfase en bezorg ik alles aan de klant, zodat die zelf aan de slag kan met ons systeem.” 

“Zo’n project verloopt doorgaans in een klein team met uiteenlopende profielen: businessconsultants, software-experts, projectmanagers … Iedereen heeft zijn sterke kanten en kan terugvallen op de gedeelde expertise in het team. We werken trouwens niet alleen voor klanten in België, maar ook in de rest van Europa – bijvoorbeeld in Nederland, waar ook een SCO-delegatie van Ordina zit – en zelfs in Australië.” 

Consultancy: een heel nieuwe wereld 

Vóór Ordina had Ellen nog nooit als consultant gewerkt. “Bij mijn vorige werkgevers werkte ik wel vaak in tandem met consultants, maar dan vanuit het perspectief van de klant. Ik wist dus vooraf wat me zo ongeveer te wachten stond.” 

“De eerste maanden moest ik vooral mijn kennis over Quintiq wat opschroeven. Ik had er al ervaring mee, maar voelde me in het begin niet klaar om echt advies te geven aan klanten. Het leerproces verliep vlot: als starter krijg je toegang tot een intern platform met allerlei info over Ordina en een aantal introductiesessies en e-learnings. Zo kon ik me in sneltempo inwerken tot volwaardig consultant.” 

 Als je bij Ordina start, krijg je toegang tot een intern platform om wegwijs te raken in de organisatie – een échte aanrader.

Een (h)echt Ordina-based team 

In tegenstelling tot andere Ordina-units, vind je de consultants van team SCO voornamelijk op kantoor bij Ordina – en dus niet bij de klant. “We werken voor de klant, maar niet per se bij de klant. Af en toe gaan we ter plekke om een workshop te geven, maar we zitten het merendeel van de tijd samen. Dat is heel bevorderlijk voor de teamspirit. We zien elkaar bijna dagelijks en kunnen makkelijk een praatje slaan of in groep een project bespreken.” 

Over het algemeen zit de sfeer in het team heel goed. Daar zitten de teamactiviteiten van Ordina ook voor iets tussen. “Onlangs namen we deel aan een online escaperoom met hapjes die aan de deur werden geleverd, en een toffe quiz over de collega’s. Vorig jaar gingen we op weekend naar Maastricht. We gingen er bowlen en grotbiken – een unieke ervaring! En maandelijks hebben we ook onze SCO-update, die we nu en dan afsluiten met een gezellige borrel met de collega’s uit het volledige SCO-team van België en Nederland.” 

Inhoud is alles 

En wat brengt de toekomst? Een managerrol? “Ik koester niet de ambitie om manager te worden”, besluit Ellen. “De komende jaren wil ik vooral in de breedte groeien: kennis opdoen van nieuwe systemen en die toepassen op nieuwe klanten en sectoren. Vandaag ben ik vooral bezig met personeelsplanning en logistiek. Productieplanning kan een volgende stap zijn. Intussen wil ik mijn opgedane kennis ook blijven delen met mijn collega’s en met nieuwkomers. 

Ordina heeft alles wat ik zoek: een gevarieerd takenpakket, een goede balans tussen uitdaging en ontspanning, en de fijnste collega’s die je je kan wensen.

Interesse in een job bij SCO?