Supply Chain Optimization – Meet our expert: Sven Broekaert

Wist je dat onze collega’s van de businessunit supply chain optimization meer doen dan de planning in productieomgevingen optimaliseren? Ze helpen organisaties ook bij de planning van transport, maintenance en personeel. Wat houdt een job bij het team juist in en welke achtergrond heb je nodig? We vroegen het aan Sven Broekaert, senior businessconsultant en practice manager.

Als student was Sven ongemeen geboeid door productieprocessen. Tijdens zijn opleiding Toegepaste Economische Wetenschappen koos hij dan ook de optie ‘productie en logistiek’. Hij studeerde in 2007 af met een eindwerk over planningsoftware. Tot op vandaag is ‘planning’ Svens expertisedomein. “Snel na mijn studies kon ik aan de slag bij OMP, een expert in supplychain-software”, vertelt hij. “Als junior consultant werkte ik bij bedrijven in de meest diverse sectoren. Van chemiereuzen tot producenten van vliegtuigonderdelen en van laminaat: ik zocht samen met hen hoe OMP-software hun productieprocessen kon verbeteren.”

De blik verruimen

Na zeven jaar wou Sven zijn blik verruimen: “Bij OMP boog ik me quasi uitsluitend over de planning van productieprocessen, waarvoor één bepaald softwarepakket werd ingezet. Dat wou ik uitbreiden. Bovendien werd ik in 2014 papa – een reden om een job iets dichter bij huis te zoeken.” Ordina bood Sven de kans die hij zocht: “Tijdens de sollicitatie merkte ik meteen dat Ordina een no-nonsensebedrijf is. Werken in kleine teams waar je de vrijheid krijgt om je job in te vullen zoals je dat zelf wil: dat leek me op het lijf geschreven.”

Ik merkte meteen dat Ordina een no-nonsensebedrijf is. Werken in kleine teams waar je de vrijheid krijgt om je job in te vullen zoals je dat zelf wil: dat leek me op het lijf geschreven.

Complexe planningspuzzels vereenvoudigen

Dankzij zijn ervaring kwam Sven meteen in een team terecht dat voor de Nederlandse overheid het transport van ‘justitiabelen’ (o.a. gedetineerden) zou optimaliseren. “Elke dag krijgt de overheidsdienst een 1.000-tal aanvragen voor beveiligd transport,” legt Sven uit, “wat voor een heel complexe planningspuzzel zorgt. Ordina is erin geslaagd om die fors te vereenvoudigen.” Ondertussen hielpen Sven en zijn collega’s ook Eurotunnel om de transportplanning te optimaliseren. Dat project leidde tot een grote opdracht van Eurostar, dat samen met Ordina de maintenance- en personeelsplanning optimaliseert.

“Tussenin deed ik nog een aantal projecten voor kmo’s”, gaat Sven verder. “Waar voor grotere projecten vaak Quintiq-software wordt ingeschakeld, helpen we kmo’s met kleinere pakketten. Maar nu en dan voeren we ook enkel assessments uit en geven we advies. Dat is een van de grote voordelen van Ordina: we werken in zoveel sectoren en in zoveel types organisaties – van overheid tot multinationals en kmo’s – dat onze job heel gevarieerd is”

Een nog boeiender takenpakket

Sinds januari 2020 is Sven ook practice manager in zijn businessunit. “In mijn rol als consultant spits ik mij vooral toe op het functionele: ik zit met de klant samen, breng de noden in kaart en volg het project op. Als practice manager deel ik die kennis en ervaring met jongere collega’s. Ik ben ook meer betrokken bij presalestrajecten, aanwervingen, opleidingen, het samenstellen van klantenteams, enz. Mijn takenpakket is de voorbije maanden dus nog wat boeiender geworden.”