thuiswerken

Thuiswerken vergt dezelfde discipline als studeren”

Het teleworking-verhaal van Thomas.

“Thuiswerken lijkt eigenlijk op studeren: goed plannen en organiseren, strikte discipline en voldoende pauzes inlassen”, vertelt Thomas Declerck van ons Buscon-team. Thomas spreekt uit ervaring: zijn universiteitsjaren liggen nog niet zo ver achter hem en als jonge businessanalist bij Ordina telewerkt hij regelmatig. Toen de coronacrisis kwam, bleek zijn ervaring waardevol voor de hele Ordina-ploeg.

Welke kennis en ervaring hebben de medewerkers van ons Buscon-team? Indrukwekkend veel, zo blijkt uit een gesprek met Thomas. Als student al ging hij constant op zoek naar nieuwe inzichten: “Toen ik mijn bachelordiploma arbeids- en organisatiepsychologie behaald had, besloot ik economie te studeren. Na een schakeljaar volgden nog een master management en economie en een master informatiemanagement.”

Op het snijvlak van business en IT

De combinatie van business- en IT-kennis maakt van Thomas een ideale kandidaat voor een job bij onze divisie Business Consulting. Hij volgde het kickstartertraject – het huidige young professional program – en mocht na vier intense opleidingsweken samen met Tom De Maeyer de RPA-businessunit uit de grond stampen. “Een project waar je als pas afgestudeerde maar kan van dromen”, geeft hij toe. Aansluitend ging hij als junior businessanalist aan de slag bij het Vlaams Agenschap Zorg en Gezondheid (VAZG). “Ik vertaalde de noden van de business voor de developers en coördineerde ook taken zoals testing. Best uitdagend voor een beginner, maar ik kreeg volop ondersteuning van mijn senior collega’s.”

De discipline van een goede student

De job bij het VAGZ betekende voor Thomas wel een pittig ritje Boom – Brussel elke dag. De woensdagse thuiswerkdag bracht welkome afwisseling. “Telewerken is goed ingeburgerd bij VAGZ en ik kreeg snel ook het vertrouwen om een dag per week thuis te werken. Ik was meteen fan: geen tijdverlies in de file, veel makkelijker om te focussen en heel efficiënte meetings via Skype. Voor mij lijkt zo’n thuiswerkdag op een blokdag als student. In beide gevallen heb je discipline nodig om ondanks alle vrijheid toch te plannen en je aan die planning te houden.”

Ik was meteen fan van mijn thuiswerkdag: geen tijdverlies in de file, veel makkelijker om te focussen en heel efficiënte meetings via Skype.


De 3 gouden telewerk-tips van Thomas:

  1. Iedereen is anders
    Zoek de structuur en het ritme die best bij je passen.  Wat trial en error is toegelaten in het begin ☺️.
  2. Duidelijke afspraken maken goede vrienden
    Laat collega’s, klanten én huisgenoten weten wanneer je wel en niet werkt.
  3. Stimuleer het vertrouwen van het management
    Rapporteer waar je mee bezig bent, stuur updates en vraag feedback. Deze tip is zeker cruciaal voor wie, zoals veel Ordinezen, fulltime voor één bepaalde klant werkt.

Teleworking taskforce

Zijn ervaring met thuiswerken, deelt Thomas in coronatijden met zijn collega’s en klanten, als lid van de ‘teleworking taskforce’. “Net toen het normale bedrijfsleven stilviel door corona, zou ik bij een nieuwe klant aan de slag gaan. Die plannen moesten heel even de kast in omdat die in de allereerste telewerkweek nog niet klaar was om mensen online te onboarden”, aldus Thomas. “Samen met Sander Van Capellen begon ik tips te bundelen rond telewerken, die we in een overzicht goten voor onze collega’s.”

Op het Microsoft Teams-platform van Ordina is er ondertussen een groep over telewerken, waarin Sander en Thomas advies delen en suggesties vragen aan alle collega’s. Elke dag verzamelen ze nieuwe inzichten. “De feedback is echt heel positief. Ondertussen staat de taskforce ook ter beschikking van andere bedrijven: iedereen kan met ons contact opnemen met vragen of problemen rond telewerken – van technologie en tools tot het menselijke aspect.”

Op Microsoft Teams hebben we ondertussen een groep over telewerken, waar we advies delen en suggesties vragen aan onze collega’s.

Het nieuwe werken?

“Dit zijn buitengewoon uitdagende tijden voor elke onderneming maar tegelijk een interessant experiment: dit is de kans bij uitstek om te ervaren dat telewerken minstens even efficiënt kan zijn als kantoorwerk. Ik ben benieuwd wat dat zal betekenen voor onze manier van werken in de toekomst”, besluit Thomas.


Wil je meer uit Microsoft Teams halen? Worstel je met technische problemen bij videocalls? Op zoek naar tips om het leven van thuiswerkers leuker te maken?

Ontdek onze taskforce en stel ons vrijblijvend je vragen.