Robotic Process Automation

Een job bij RPA?

Zin om onze jongste business unit mee vorm te geven?

Het automatiseren van repetitieve processen, Robotic Process Automation (RPA), wordt de vierde industriële revolutie genoemd en is de basis van de volgende efficiëntieslag voor bedrijven en organisaties. Om in te spelen op ontwikkelingen in de markt en om RPA als dienstverlening aan te bieden richtte Ordina een specifieke business unit Robotic Process Automation op. We begeleiden klanten bij het definiëren en implementeren van concrete RPA business cases.

Robotic Process Automation

RPA is een techniek waarbij software-robots geprogrammeerd worden die repetitieve handelingen automatiseren. Het unieke hieraan is dat de robots gebruikmaken van de grafische user interface, de ‘voorkant’ van onder andere applicaties en websites, om menselijk handelen na te bootsen. Wanneer je te maken hebt met grote, kostbare of kwetsbare applicaties waarin het duur, tijdrovend of risicovol is om veranderingen door te voeren, dan biedt RPA een uitkomst. Ook processen die over meerdere applicaties of pakketten lopen, zijn over het algemeen uitermate geschikt voor RPA.

Deze technologie laat ons toe processen van klanten te automatiseren, zonder dat er aanpassingen in bestaande ICT-systemen vereist zijn. RPA is eigenlijk een script met multifunctionele macro’s dat repetitieve, op regels gebaseerde taken over kan nemen van natuurlijke personen. Een gerobotiseerd proces wordt dan ook op de achtergrond overgenomen door software. Het is dus software die software aanstuurt.

Voor de invoering van RPA-oplossingen focussen we op 3 specifieke technologieën:

  1. BluePrism
    BluePrism is pionier in RPA software. Een op Microsoft .NET gebaseerd platform dat toelaat robots te bouwen die in interactie gaan met applicaties die zijn ontwikkeld met verschillende technologieën. Een oplossing gekend in de bank- en verzekeringsmarkt, de zorg, de logistieke sector en bij nutsbedrijven.
  2. Uipath
    Deze intelligente software bevat ingebouwde AI-elementen, waardoor beeldherkenning, verwerking van natuurlijke taal en lerend vermogen mogelijk zijn. Hierdoor kunnen ook complexere taken dan enkel repititieve taken geautomatiseerd worden.
  3. Kofax Kapow
    Kofax Kapow is een RPA oplossing specifiek voor de financiële sector. Geautomatiseerde softwarerobots kunnen op een snelle manier gebouwd en gemanaged worden. Het stelt je in staat om de verschillende business systemen aan elkaar te verbinden en activiteiten ‘cross channel’ uit te voeren. Zonder complexe API’s en codering. Een intuïtieve software waarmee je als business analisten eenvoudig en vlot intelligente robots bouwt.

Tot binnenkort?

foto Tom De Maeyer
Tom De Maeyer
Business unit manager
foto Dorien Mateusen
Dorien Mateusen
Operations Lead