Veerkracht en bedrijfscontinuïteit verzekeren. Maak kennis met de Ordina-expert.

Belgische bedrijven maakten zich nooit echt zorgen over de impact van een pandemie – tot het coronavirus toesloeg in maart 2020. “In Japan is dat wel anders”, zegt Kozue Connor. “Ons land is zo rampgevoelig dat grote bedrijven een business continuity plan hebben om voorbereid te zijn op elk soort incident.” Sinds 2019 deelt Kozue haar knowhow van risk en business continuity management met Belgische ondernemingen, als consultant in het Security & Privacy Team van Ordina.

Kozue studeerde in Yokohoma, een grote stad ten zuiden van Tokyo, waar ze een master in business administration behaalde. Ze combineerde haar universiteitsstudies met een baan als assistente aan het  Hamagin Research Institute. “Mijn professor psychologie deed er onderzoek naar crisismanagement”, legt Kozue uit. “Zo rolde ik in de wereld van crisis- en risicomanagement.”

Risicobeheer in een pandemie

De opleiding opende voor Kozue de deur naar Tokio Marine Nichid, een prestigieus Japans risico-adviesbureau. Ze werd er risicoconsultant. “Het jaar daarvoor had de Mexicaanse griep wereldwijd nogal wat slachtoffers geëist. Mijn allereerste opdracht was een rapport opstellen over de pandemie”, herinnert Kozue zich. In de loop der jaren versterkte Kozue haar expertise in risicomanagement. In 2015 publiceerde ze een uitvoerig artikel over het onderwerp in Nikkei Industrial Journal, een van de belangrijkste Japanse kranten. “Dat was naar aanleiding van de Ebola-pandemie, die in 2014 een aanzienlijke impact had gehad op de gezondheid en de economie in sommige delen van de wereld. In de nasleep van die crisis behandelde ik het onderwerp van pandemisch risicomanagement in de Journal”, legt ze uit. “Het artikel bevatte een overzicht van recente infectieziekten en tips om je voor te bereiden op een pandemie. Kozue ging ook dieper in op het verschil tussen een pandemie en een eenmalige ramp in business continuity management.”

Japan: een kampioen in ‘rampbestendigheid’

“Japan is bijzonder kwetsbaar voor natuurrampen zoals tyfoons, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en tsunami’s”, vervolgt Kozue. “Toen ik een jaar bij Tokio Marine Nichid aan de slag was, werd Japan getroffen door die vreselijke tsunami en de daaruit voortvloeiende kernramp. Dat was een schok voor ons land. Ondanks de verwoestende gevolgen slaagden bedrijven er toch in om vrij snel weer op te veren, dankzij de ervaring van ons land op het gebied van rampenbestrijding. ‘Rampbestendigheid’ lijkt wel een wetenschap in Japan: onze belangrijkste infrastructuur is beter bestand tegen natuurrampen, onze autoriteiten investeren fors in communicatie en snel herstel en de grote bedrijven hebben een business continuity plan.”

’Rampbestendigheid’ lijkt wel een wetenschap in Japan. Grote bedrijven hebben allemaal een business continuity plan.

Business continuity management: de basics

Bij business continuity management draait het erom om de bedrijfsactiviteiten te prioriteren en ervoor te zorgen dat de kernactiviteiten niet stilvallen, wat er ook gebeurt. “Als bedrijf moet je eerst en vooral in kaart brengen welke impact een ramp heeft op je activiteiten, omzet, klanten en medewerkers. Vervolgens definieer je wat je nodig hebt om de onderneming draaiende te houden – of weer draaiende te krijgen – en om de verstoring tot een minimum te beperken. Dat betekent kernactiviteiten en een reeks van onvoorziene gebeurtenissen identificeren en ook duidelijke rollen en verantwoordelijkheden vastleggen. Eens dat gebeurd is, moet je continuïteitsplannen opstellen, testen en regelmatig herzien”, legt Kozue uit.

Bij business continuity management draait het erom om de bedrijfsactiviteiten te prioriteren en ervoor te zorgen dat de kernactiviteiten niet stilvallen, wat er ook gebeurt.

Expertise rond risicobeheer versterken

In 2017 nam Kozue haar ervaring met crisis- en business continuity management mee op een vliegtuig naar België, waar haar man een nieuwe baan had aangenomen. Ze begon Frans te studeren en behaalde een certificaat in geavanceerde computer security aan de Stanford University. In de zomer van 2019 kwam ze aan boord van ons Security & Privacy-team: “Er zijn veel soorten rampen en een cyberaanval is daar zeker één van. Ik volgde de opleiding aan de Stanford University omdat cybersecurity onlosmakelijk verbonden is met risico- en bedrijfscontinuïteitsbeheer. Daarom was de functiebeschrijving van Ordina me op het lijf geschreven. Mijn eerste contact met het bedrijf was  open, warm en sympathiek en ik ervaar Ordina nog steeds zo. Ordina zorgt heel goed voor zijn mensen en helpt ze groeien.”

Bedrijfscontinuïteit bij AXA Bank

AXA Bank was de eerste klant die de knowhow van Kozue inriep. Kozue: “Bedrijfscontinuïteit is cruciaal voor AXA Bank. Ze wilden onze hulp om hun business continuity management te verbeteren, zodat het beter zou aansluiten bij hun strikte governance-richtlijnen. Concreet hielp ik AXA om de kwaliteit van de assessments die ze gebruiken voor de planning, zoals de analyses van de businessimpact en assessment van de business continuity risico’s, te verbeteren.” Sinds april 2020 werkt Kozue als Ordina-consultant bij PepsiCo. Ze zorgt voor security-controles, inclusief disaster recovery en beheert de risico’s rond de applicatieportfolio, samen met collega’s in verschillende landen.

Meer vrouwen, minder werkdruk

Hoe kijkt Kozue terug naar haar eerste jaar als werknemer in een Belgische organisatie? “Met veel enthousiasme”, antwoordt ze. “Hoewel ik de enige Japanse Ordinees ben, voel ik me hier goed thuis. Onze businessunit Security & Privacy is een zeer divers en team, met collega’s uit diverse landen. En ik moet toegeven: ik hou echt van het kantoorleven in België. Wat me in het begin opviel, is het grote aantal vrouwelijke consultants en de vele vrouwen in leidinggevende functies. Ik was ook heel erg verbaasd over de casual outfits op kantoor  en de kortere werkdagen. Japanners werken waanzinnig lange dagen. Daarom blijven zoveel Japanse vrouwen met kinderen thuis. Ik vind het heerlijk om werk en gezin te kunnen combineren. Ik ben ontzettend graag bij mijn kinderen maar ik krijg net zoveel energie als ik bedrijven kan helpen om hun businessrisico’s in kaart te brengen – zodat ze snel weer kunnen rechtveren als een ramp hun pad kruist.”

Er zijn in België veel meer vrouwelijke consultants en meer vrouwen in leidinggevende functies. Iedereen is casual gekleed op kantoor en de werkdagen zijn veel korter.

Vragen?

Kozue Connor
Kozue Connor
Senior consultant
Stuur een e-mail