Wat is Low-Code software ontwikkeling en waarom moet je er mee aan de slag?

Vooraanstaande onderzoeksbureaus voorspellen dat in 2023 meer dan 65% van de nieuwe software oplossingen met een Low-code/No-code platform gerealiseerd zal worden.

De komende jaren wordt een groot deel van de software geschreven en beheerd door Low-code/No-code platformen. Het doel van Low-code/No-code platformen is eenvoudig; software bouwen zonder handmatige code te schrijven, alleen door gebruik te maken van visuele functies zoals ‘drag’ en ‘ drop’. Zodra de applicatie is gebouwd, kan deze met een paar klikken eenvoudig worden gedeployed, getest en geïmplementeerd zonder tussenkomst IT-teams.

Low-code platformen bieden niet alleen snellere app-ontwikkeling en implementatie, maar zorgen er ook voor dat de kwaliteit en prestaties van de software zal toenemen.

Sinds de introductie van de eerste Low-code/No-code platformen begin 2000 zijn er inmiddels vele duizenden bedrijven die gebruik maken van deze platformen. De laatste jaren zie je dat ná de pure Low-code/No-code spelers, zoals Mendix en Outsystems, nu óók grotere software partijen hun eigen variant op de markt gebracht hebben.

Het is dus niet de vraag waarom u Low-code moet omarmen, maar wanneer u Low-code gaat omarmen.

Wat is Low-Code software ontwikkeling?

Low-code platformen zijn in opkomst en de groeiende vraag naar Low-code/No-code platformen is duidelijk aanwezig. Handmatig software schrijven/code kloppen is tijdrovend. De IT organisatie kan daardoor software niet altijd snel genoeg leveren om aan de eigen groeiende business behoeften én die van hun markt te voldoen. Daarnaast zijn er te weinig softwareontwikkelaars beschikbaar om aan deze vraag te voldoen.

Waar het op neer komt is dat software niet op tijd geleverd wordt, en dat de kwaliteit én veiligheid van software voor veel bedrijven grote zorgen met zich meebrengt.

Grote technologiespelers, waaronder Siemens (met Mendix), Microsoft, Google, Oracle, SAP en verschillende anderen, zijn al op de Low-code kar gesprongen. Zij hebben low-code platformen en -tools geïmplementeerd of zijn van plan deze, in de nabije toekomst, in te zetten als onderdeel van hun grotere product portfolio’s.

Wat zijn Low-code platformen?

Met Low-code platformen zijn gebruikers in staat om met een visuele weergave een volledige applicatie te ontwikkelen. Door eenvoudig gebruik te maken van functies zoals ‘drag’ en ‘drop’, herbruikbare componenten in de vorm van modules en connectoren is het mogelijk om snel o.a. logica, processen, gegevensmodellen en pagina’s te creëren.

Onderwater ‘schrijft’ het platform de software, creëert gebruikersinterfaces, bedrijfslogica en beheert de databases. Met (de meeste) low-code-platformen kunnen ontwikkelaars softwareoplossingen in de Cloud bouwen, testen en live brengen. Softwareapplicaties die met low-code tools worden ontwikkeld, zijn responsive webapplicaties, native apps maar ook progressive webapps (PWA’s).

Beschouw een low-code platform als een Next Generation tool voor Rapid Application Development (RAD), zoals Visual Basic, Visual Studio en Delphi.

Waarom aandacht schenken aan Low-code platformen?

Zoals eerder aangegeven; de komende jaren zal een groot aantal applicaties worden gemaakt met behulp van Low-code/No-code platformen. Nu is hét moment om je te verdiepen in de toepasbaarheid én de voordelen van low-code platformen voor jouw organisatie. Denk daarbij aan het continue leveren van waarde met een applicatie, maar ook de snelheid waarmee je aanpassingen kunt doorvoeren. Dit zijn enkele voorbeelden die cruciaal zijn voor het succes van een bedrijf.

Wendbaar zijn en blijven is cruciaal om succesvol te zijn als bedrijf. Dat verwachten je klanten, medewerkers en andere stakeholders. Doe jij dat niet dan doet je concurrentie dat wel….

 

Getriggerd? Wil jij weten hoe je succesvol kunt zijn met Low-code/No-code?
Of heb je gewoon zin in een digitale kop koffie?
Neem dan contact met me op.


Deze blog is de eerste van een serie, in volgende blogs ga ik o.a. verder in wat je met Low-code bouwt, de voordelen van Low-Code en de toepasbaarheid van Low-code platformen.