Zo verbinden businessanalisten business en IT. Meet the Ordina-expert

Tom Colpaert

Finance en IT: twee werelden, elk met hun eigen geschiedenis, complexe mechanismen, reguleringen én eigen jargon. Maar ook twee werelden die steeds nauwer met elkaar verweven zijn. Zo is de financiële sector vandaag volledig afhankelijk geworden van IT-systemen. Hoe vertaal je die complexe financiële concepten naar bruikbare IT-oplossingen en zorg je ervoor dat ze op elkaar afgestemd blijven? Je zet er een businessanalist op met een ontembare fascinatie voor beide werelden. Tom Colpaert, bijvoorbeeld.

Tom, bijna 29, koos na zijn opleiding economie-wiskunde voor een master in geschiedenis. “Het economische liet me echter niet los”, zegt hij. “In mijn thesis onderzocht ik daarom de gevolgen van oorlog op de economie van een vroegmoderne stad.” In 2014 duikt hij verder de financiële wereld in met een aansluitende master in bedrijfseconomie. De oprichting van de Antwerpse beurs wordt het onderwerp van zijn masterproef.

Brede interesse

Toms opleidingskeuzes verraden een brede interesse maar ook een onstuitbare drang om complexe onderwerpen tot op de bodem te onderzoeken en te begrijpen. Die combinatie zal hem in zijn jonge carrière nog sterk van pas komen.

“Eerlijk, ik ben in de consultancysector terechtgekomen omdat ik geen flauw idee had van wat ik moest doen”, biecht hij op. “Mijn interesse was heel breed. Naast geschiedenis en economie heb ik ook altijd een fascinatie gehad voor de bedrijfswereld en hoe die in elkaar steekt.”

Naast geschiedenis en economie heb ik altijd een fascinatie gehad met de bedrijfswereld en hoe die in elkaar steekt.

Accent op openheid

“Mijn eerste job als bedrijfsconsultant was bij een concurrent van Ordina. Ik kwam als management consulting analist bij een bank terecht. Mijn taak bestond uit het consolideren van verrichtingen in beleggersportefeuilles in een portfolio-managementsysteem. Dat was flink zweten, want ik had nooit eerder zoiets gedaan. Maar de feedback die ik kreeg was erg bemoedigend.”

Op een dag krijgt Tom een telefoontje van Sophie, hr manager bij Ordina. Tom: “De naam Ordina deed meteen belletje ringen. Mijn vader had begin jaren 2000 nog voor het bedrijf gewerkt. Hij was altijd heel positief over zijn ervaringen daar. Dat heeft me over de streep getrokken om langs te gaan en mezelf voor te stellen. De rechttoe-rechtaan manier van communiceren en de open en familiaire sfeer tijdens dat eerste gesprek zorgden ervoor dat ik me meteen op mijn gemak voelde.”

Finance vertalen naar IT

Als business analist bij Ordina kwam Tom opnieuw bij een bank terecht. Deze keer is hij er onder meer verantwoordelijk voor alles wat met trade finance te maken heeft. “Vanuit IT-standpunt is er erg weinig over dit onderwerp geweten”, legt hij uit. “Mijn taak bestaat eruit de front-end tools van het trade finance-team te integreren met de back-end tools van de klant.”

Een groot deel van zijn job is het beheren van kennis. “Trade finance is een heel complexe materie, die zicht niet zomaar laat vertalen naar IT-systemen. Er is heel veel kennis aanwezig binnen het bedrijf, maar die zit niet op een correcte manier verdeeld. Daar willen we iets aan doen. De aanleiding tot het project was het vertrek van een trade finance-expert bij de klant die al 20 jaar lang op hetzelfde topic had gewerkt. Alle kennis die hij gedurende die tijd had vergaard zat bij hem gecentraliseerd. Dat is geen gezonde situatie. Bij zijn vertrek kreeg ik een maand de tijd om die gigantische informatiebibliotheek in kaart te brengen en te structureren.”

Enerzijds laad ik de kennis van mensen die binnenkort gaan vertrekken op in het systeem, anderzijds tracht ik een cultuur van kennisdeling te introduceren en aan te moedigen.

Knowledge transfer plan

“Mijn doel is om de kennissilo’s te doorbreken en de informatie horizontaler en gestructureerder te verdelen. Dat wil ik op twee manieren doen: door de kennis van mensen die vertrekken in het systeem op te laden en een interne cultuur van kennisdeling op te zetten en te stimuleren.”

Hoe Tom dat concreet wil aanpakken? “Momenteel zijn we bezig aan een pilootproject, een zogenaamd ‘knowledge transfer plan’. De bedoeling is om zowel de business- als de IT-kennis rond trade finance te consolideren. Belangrijk daarbij is dat de developers die het trade finance-platform opzetten heel goed snappen waarom ze iets doen. Als businessconsultant vorm ik de brug tussen beiden.”

Agile teamwork

Het projectteam van Tom bestaat uit een zestal personen uit verschillende domeinen, waaronder drie back-end developers. “Samen met de business zijn we begonnen met het uittekenen van een concreet plan. De belangrijkste vraag die we ons stelden was: ‘Wat moet iemand weten om in een bepaalde functie zijn of haar werk goed te kunnen uitvoeren’. Onze methode bestaat erin om telkens twee ontwikkelaars op een topic te laten werken in korte sprints. Elke ochtend doen we een daily scrum, waarbij elk teamlid vertelt waar hij of zij mee bezig is. Die openheid is heel belangrijk, want op elk moment kan er iets ingrijpends veranderen.”

Openheid en een agile-aanpak zijn heel belangrijk: op elk moment kan er iets ingrijpends veranderen.

Private banking

Naast trade finance heeft Tom ook heel wat affiniteit met private banking. “Bij private banking gaat het over portefeuillebeheer. Dat is weer heel wat anders dan kredieten”, legt hij uit. “Het zijn specifieke producten die nog complexer in elkaar zitten.”

Welke IT-oplossingen zijn daarvoor nodig? “Private banking is allerminst eenvoudig. Als je in private banking producten aankoopt ben je afhankelijk van de prijs op de beurs. Het is dus heel belangrijk dat banken die prijzen in real time kunnen doorgeven. De wetgeving is bovendien heel streng. De zogenaamde MiFID-richtlijn, bijvoorbeeld, werd in leven geroepen om beleggers te beschermen en banken te verplichten om een beleggersprofiel op te stellen. Privacy en security spelen een heel grote rol bij oplossingen voor portefeuillebeheer.”

Adviserende rol

Bij Ordina vond veelvraat Tom de diversiteit én de diepgang waarnaar hij op zoek was. “De rode draad is hier: ‘het is wat je er zelf van maakt’”, zegt hij. “Daardoor worden eigen initiatieven heel erg gewaardeerd. En er is heel wat ruimte om opleidingen te volgen en je te ontplooien in de richting van jouw keuze. Het is niet omdat ik bij toeval in het trade finance-verhaal ben gerold, dat ik me nu niet verder kan ontwikkelen in iets dat meer business gerelateerd is. Ik kijk er bijvoorbeeld erg naar uit om in de toekomst nog meer een adviserende rol op te nemen bij bedrijven.”

Bij Ordina is er heel wat ruimte om opleiding te volgen en jezelf te ontplooien in de richting van jouw keuze