DataOps

Orkestreer uw data-pipeline – voor snellere, betere analytics

Een datagedreven onderneming worden: we willen het allemaal. Meer nog, het is een must voor elke organisatie. Maar hoe doet u dat? Datavisualisatie en data science leiden pas tot waardevolle inzichten als u uw data op de juiste manier beheert. Met DataOps bouwt u stevige fundementen en beheert u uw data doorheen de volledige levenscyclus – zodat gebruikers snel met correcte data aan de slag kunnen.

Data zijn de grondstoffen van elke datagedreven onderneming. Die grondstoffen komen vandaag van de meest diverse bronnen – van sensoren, smartphones, sociale media en ERP-systemen tot open-sourcesoftware; on-premise of in de cloud. Bovendien neemt de massa data explosief toe. Om uw data vlot te kunnen analyseren en er zo waardevolle inzichten uit te halen, is het cruciaal om uw data slim te beheren in elke stap: van het moment dat u uw data verzamelt, opslaat en verwerkt tot u ze beschikbaar stelt aan de gebruikers. En dat is een complex proces.

Om uw data vlot te kunnen analyseren en er zo waardevolle inzichten uit te halen, is het cruciaal om uw data slim te beheren in elke stap van de levenscyclus.

Databeheer = productieproces

DataOps combineert gebruikers, processen en technologieën om tot een betrouwbare, kwalitatieve data-pipeline te komen die iedere gebruiker vlot kan vertalen naar inzichten. Vergelijk het met een fabriek die grondstoffen verwerkt tot eindproducten:

DataOps combineert gebruikers, processen en technologieën om tot een betrouwbare data pijplijn te komen die u vlot kan beheren.

Wat doen de DataOps-experts van Ordina voor u?

In elke stap van uw ‘datalevenscyclus’ kunnen zaken mislopen. Onderweg kunnen de gegevens beschadigd raken, er kunnen knelpunten ontstaan, gegevensbronnen kunnen conflicteren en/of er kunnen duplicaten zijn. Eens in de ‘fabriek’ moet de kwaliteit van de data-pipelines worden bewaakt, moeten alle data worden gecentraliseerd en gecatalogiseerd en moeten processen worden geautomatiseerd om ervoor te zorgen dat uw data waarde genereren. DataOps helpt u om:

 • de kwaliteit van uw data te bewaken: analyses, classificaties, versiecontroles, het vergelijken van datasets, automatische tests, enz. zorgen voor kwalitatieve data.
 • de balans te vinden tussen centralisatie en vrijheid: afhankelijk van uw noden, bepaalt u welke aspecten van databeheer en analytics gecentraliseerd – en gecontroleerd – worden en wanneer gebruikers zelf aan de slag kunnen met hun data (self-service).
 • de data te organiseren en te structureren in een cataloog: dankzij een cataloog vinden alle gebruikers vlot de data die ze nodig hebben voor analytics.
 • de data-pijplijn te automatiseren: door tests en controles te automatiseren en automatisch code te genereren, verkleint u de foutenmarge.
 • de security en privacy te bewaken: audits, autorisaties, controles, encrypties, enz. zorgen voor de nodige security en privacy.
 • uw databeheer continue op te volgen en te verbeteren: via continue controles en rapportering zal het databeheer constant worden bijgestuurd en verrijkt – om uw snel veranderende datanoden in te lossen.

Agile is ook in DataOps the way to go

Net zoals een productieproces is ook uw data-pipeline continue in verandering. Door uw databeheer constant bij te werken en aan te passen (databronnen, applicaties, enz. schrappen, aanvullen, vervangen, enz.) zorgt u voor robuust, wendbaar databeheer – zodat u snel kan inspelen op veranderingen in de omgeving.


 DataOps werkt op een agile manier. Zo bent u zeker van robuust, wendbaar databeheer, waardoor u snel kan inspelen op veranderingen in de omgeving.

Waarom Ordina?

 • U krijgt de beste oplossing, ervaring en expertise
  Ons DataOps-team bestaat uit ervaren en enthousiaste experts met een diverse achtergrond: analisten met een businessachtergrond die uw verhaal begrijpen, IT’ers die instaan voor het technische luik, enz. Ze weten wat data moeten doen, kennen de technologie en hebben ervaring met dataprojecten in de meest uiteenlopende organisaties.
 • U spreekt met een partij die kennis en ervaring heeft van en met verschillende platformen en technologieën: AWS, Microsoft, Tableau, Hadoop, Cloudera, R, Python, Spark, …
 • U kan rekenen op de back-up van een multidisciplinair team
  DataOps gebeurt niet in een silo. Wij werken nauw samen met onze datavisualisatie-experts en datawetenschappers en bundelen ook onze krachten met collega’s van andere businessunits. Zo kunnen we uw data integreren met uw bestaande IT-systemen of rekening houden met bepaalde security-of privacyaspecten.

Snel naar